banner113

BÖLÜNMEZ, GAP SULAMA KANALLARININ HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin'de her yıl yaşanan tarımsal sulamadan kaynaklı enerji sorununun çözümü için ziyaret etti.

BÖLÜNMEZ, GAP SULAMA KANALLARININ HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ
AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr Veysel Eroğlu'dan bundan sonra enerji sorununun bir daha hiç yaşanmaması için GAP Sulama kanallarının biran önce bitirilmesi için talepte bulundu.

Son günlerde bölgede çeşitli yol kapatma eylemleri ile protestolara neden olan bölge çiftçisinin enerji destekli tarımsal sulamadan kaynaklı mağduriyetini anlatmak üzere ziyaret Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile bir araya gelen AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı'ya AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ile AK Parti Kızıltepe İlçe Başkanı Murat Durgan, Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, Derik Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli, Mazıdağı Ziraat Odası Başkanı Fevzi Şan, Yeşilli, Dargeçit ve ilçelerini temsilen Nusaybin Ziraat Oda Başkanı M. Ali Doğru eşlik etti.

 

Orman ve Su Balkanı Prof Dr. Veysel Eroğlu’nun yoğun meclis gündemi çalışmaları nedeniyle TBMM’de gerçekleşen toplantıda çiftçilerin sıkıntılarını bir kez daha dinleyen Bakan Eroğlu, Ziraat oda başkanlarını tek tek dinledi.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar’dan çiftçilerin mağduriyetinin yaşatacağı tahribat, bölgede oluşturacağı sosyal, siyasal ve ekonomik sıkıntıları anlattıktan sonra söz alan AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, yaşanan elektrik sorunu nedeniyle bir haftalık süre içerisinde kabinenin neredeyse bütün bakanlarıyla görüştüklerini, sorunun çözümü için herkesin hemfikir olduğunu, bu konuda ilgili bakanlıklar olan Tarım, Enerji ve Orman Bakanlıklarının bölge çiftçisinin yaşanan hassas süreci de göz önünde bulundurarak soruna yakın vadede ivedilikle çözüm endeksli yaklaşmalarını istedi.

 

“KESİNTİSİZ ENERJİ ÖNCELİĞİMİZDİR”

Tarlada olan ve milli servet niteliği taşıyan hububatın tarlada kalma durumuyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Milletvekili Çankırı, “Mevcut durum nedeniyle çok sıkıntılı bir dönemdeyiz. Enerji kesintileri, nedeniyle enerji desteğiyle yapılan sulama tarladaki ürüne kısmen zarar vermeye başlamış. Bu sıkıntının daha fazla büyümemesi için öncelikle enerji kesintilerine son verilmesi gerekiyor. Yaşanan kesintiler bölge insanımızın ve özellikle de tarımla uğraşan çiftçilerimizin psikolojisini çok etkilemiş durumda. Daha fazla sıkıntılarla karşılaşmamak için yakın dönem için öncelikle kesintisiz bir enerji talebimiz, ardından ise GAP Sulama Kanallarının Mardin ovasına biran önce ulaştırılması için çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz.” dedi

 

Bölge çiftçisinin yaşadığı mağduriyeti içeren teknik verileri, görsel ve tepkileri içeren dosyayı Bakan Eroğlu’na sunan Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, her yıl tekrar eden sorunun en sağlıklı ve kalıcı çözüm yolunun GAP Sulama Kanallarının Bölgeye ulaşmasının tamamlanmasıyla mümkün olacağını sözlerini ekledi.

 

Bakan Eroğlu’na Ceylanpınar Sulama Kanalları’nın açılışında Mardin- Kızıltepe Sulama Kanallarını’nda hızladırılacağının sözünü verdiğini hatırlatan Milletvekili Çankırı, Mardin Milletvekilleri ve bölge çiftçileri olarak verilen sözün takipçisi olduklarına vurgu yaptı.

 

“GAP SULAMA KANALARI KALICI ÇÖZÜMDÜR”

GAP Sulama Kanalları’nın Mardin il sınırı içerisine ulaştığını, Derik üç yoluna kadar ulaşan kanalların biran önce Mardin Ovasına ulaşacak şekilde hızlandırılması gerektiğini savunan Çankırı, “Söz konusu GAP Kanallarının tamamlanmasıyla birlikte kendi cazibesiyle ovada dolaşacak su kanalları, enerji ihtiyacı noktasındaki ciddi talebi de asgariye düşürmüş olacak. Tarımsal sulama alanındaki enerji israfında önemli bir rahatlama olacak. Zaten konuyla ilgili bütün teknik veriler bakanlığımızın elinde mevcut. Sorun tamamen çözüldüğü taktirde Mezopotamya ovasının mümbit topraklarında üretilen ürünlerde çeşitlilik artacak, tarımsal çeşitliliğin artmasıyla bölge ekonomisinde önemli aşama kat edeceğiz. Bölgemiz göç veren bir bölge olmaktan çıkacak, göç alan bir bölge konumuna gelecektir. Yer altında çektiğimiz sularla ekolojik dengeye de zarar vermiş oluyoruz. Sorunun çözümüyle yer altı suları seviyesi yeniden yükselecek. Cumhuriyet tarihinde bölgeye ve bölge çiftçisine en fazla destek vermiş olan AK Parti hükümetlerinin söz konusu enerji sorunundan dolayı her defasında su istimale açık bir konu üzerinden yıpratılması en çok bölge insanını üzüyor” diye konuştu.

 

Mardin’den gelen ziraat oda başkanları, partili yöneticiler ve Milletvekili Çankırı’nın talep ve önerilerini dikkatle dinleyen Bakan Eroğlu, GAP Sulama Kanallarında çalışmalar, ve gelinen aşamaları bakanlık bünyesinde ilgili bürokrat ve teknokratlardan öğrendikten sonra GAP Sulama Kanalları çalışmalarının hızlandırılması için biran önce harekete geçilmesi için sürecin hızlandırılması talimatını verdi. Bakan Eroğlu, Mardin Ovası’nı sulayacak olan sulama kanallarının en geç 2019’da tamamlamaya çalışacaklarının sözlerini ekledi.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2016, 15:12

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER