banner113

TOPLUMLA ENTEGRE OLMA

İnsanların toplumda kabul görmesi ve kendisini gerçekleştirmesi ancak iç disiplini sağlaması ile mümkün olabilir.

TOPLUMLA ENTEGRE OLMA

       Hayatı planlı, düzenli ve disiplinli yaşamak insanın yaşam standardına artı değer katacağı bilinir. İstikbal için, kendisini disipline etmiş, potansiyelinin farkında olup, bilinçli bir şekilde hareket eden, sevk ve idareyi iyi yapabilenler kendilerini  gerçekleştirilebilir.

 

       Toplu halde yaşayan insanlar kendiliğinden kurallara uymak zorundadır. Bu da dıştan gelen denetim ile kurallara uymak zorunda bırakır. İnsanları yaşadığı toplumun yapısına bağlı olarak disipline olurlar.Hak ve özgürlüklerin tesis edilmesi açısından dış disiplinden ziyade, iç disiplini sağlamaları olabilir.Baskıdan ve dayatmadan kurtulan bireyler, kendini daha iyi ifade edip, kendisiyle ve dolayısıyla toplumla barışık yaşar.

 

     Yaratılış olarak insan fıtratında kötülük eğilimlerinden çok, iyilik eğilimleri ağır basar. Bireyi toplumda kötülüğe sevk eden, aile yapısı, çevre, arkadaş grubu gibi etkenler devreye girer. Yani burada birey iç ve dış disiplinden kopuk yaşamıştır.

 

    Benliğin gelişmesinde ve tanınmasında özeleştiri  de  önemlidir. Yani bireyin objektif olarak kendisini kritik (değerlendirme)  etmesidir. Eleştiri noktasında, iyi bir analiz yapılırsa, birey kendisini disipline edebilir.Kendi yeteneklerini, zaaflarını, güçlü yanlarını ve düşünme tarzını keşfeden birey hem kendisiyle hem de toplumla entegrasyonu gerçekleştirmiştir.İnsanlarla iyi geçinir, hoşgörülüdür.Baskıdan ve mecburiyetten değil, daha iyi bir yaşam için toplumsal kurallara uyar ve bu kuraların uygulanması noktasında sorumluluk bilincine varmıştır.

 

     Modern çağın gereği, insanları sadece akıl sahibi düşünen bir yaratık değil, başkasını da seven, sayan, topluma entegre olmuş, problem çözen, yaratıcı ve sürekli gelişen bir varlık olarak kabul edilmesi gereklidir. Burada eğitimin rolü hiçbir zaman unutulmamalıdır. Çağımızın en büyük hastalıklarına baktığımız zaman, toplumun gelişmişlik düzeyi ile karşılaştırabiliriz.Gelişmemiş toplumların, fiziksel hastalıklardan ziyade, çok ruhsal hastalıklarla boğuştuğunu görebiliyoruz.

 

      Toplumsal barışın sağlanmasında, kendisiyle barışık, iç disiplini sağlamış, eğitilmiş insan gücüyle olabilir. Bunu gerçekleştirmek için; eğitimin kalitesini artırmak, bir zümreye değil, tüm bireylerin  dahil edileceği eşit eğitim hakkını tesis etmek, eğitim kurumlarının standardını artırmak, insanı seven, yaşamayı seven,  zevk alan, işinde uzman ve yol gösterici eğitimciler ile olabilir.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2012, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER