“Sigara 5 bine yakın kimyasal zehir barındırıyor“

Uzmanlar, sigaranın 5 bine yakın değişik kimyasal zehri barındırdığını, 50 ve 60'lı yaşlarda görülen hastalıkların artık 30'lu yaşlarda görüldüğüne dikkat çekiyorlar.

“Sigara 5 bine yakın kimyasal zehir barındırıyor“

Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Şemsi Kalkan, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Sigaranın 5 bine yakın değişik kimyasal zehri barındırdığına dikkat çeken Kalkan, küçük yaşlarda sigaraya başladığından dolayı 50 ve 60'lı yaşlarda görülen hastalıkların artık 30'lu yaşlarda görüldüğünü ve sigaranın vücudun birçok alanında ciddi hasarlar oluşturduğunu söyledi.

 

"Vücutta aklınıza gelmeyecek birçok alanda ciddi hasarlara yol açan bir zehir"

Sigaranın ağza alındığından itibaren ağız içi hücrelerle birlikte tüm vücutta akla gelemeyecek birçok alanda ciddi hasarlara yol açtığına dikkat çeken Kalkan, kullanım süresi ve kullanım miktarı arttıkça hastalıkların oluşma ihtimalinin giderek arttığını söyledi.

Kalkan, "Ne yazık ki son yıllarda sigara başlama yaşı azaldıkça bundan önce 50-60'lı yaşlarda beklediğimiz hastalıkların artık 30'lu yaşlarda görmemize neden olan ciddi bir zehirdir sigara." dedi.

 

"6-7 yaşlarındaki çocukların elinde sigara görülebiliyor"

"Gördüğüm kadarıyla sigaraya ulaşabilmek, temin edebilmek, birçok yerde kontrolsüz ve çok daha rahat." diyen Kalkan, şöyle devam etti: "6-7 yaşlarındaki çocukların elinde bile sigara görebiliyoruz. Çünkü büyüklerimiz; çok yoğun sigara tüketiyor. Böyle olunca da küçük çocuklarımıza kötü örnek oluyor. Hem içtikleri sigaradan oluşan duman katranla beraber çevresindekileri hasta ediyor hem kendileri hasta oluyor. Bu şekilde toplumsal bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Sigaraya bağlı gelişen solunum sistemi hastalıkları hem daha erken yaşta ortaya çıkması hem oranın daha yoğun ve yüksek olduğu bir bölgede yaşıyoruz."

 

"Sigara içerisinde 5 bine yakın değişik kimyasal zehri barındırıyor"

Sigaranın içerisinde 5 bine yakın değişik kimyasal zehri barındırdığına dikkat çeken Kalkan, sağlık bakımından kaliteli, kalitesiz, sarma ve ya ince sigaranın hiçbir farkının olmadığını söyleyerek, "Bunlar sadece pazarlama stratejisiyle insanların içmesine özendirilmesi için kullanılan farklı pazarlama yöntemleridir. Ama sigarayı yaktığınız an, oluşan katran ve 5 bin tane zehirli gaz incesinde de kalında da tütününde de aynıdır. Sadece kişinin bir anlamda kendisine bahane bulmasını yaratan bilinçaltımıza yerleştirilen pazarlama teknolojisidir." diye konuştu.

 

Akciğer kanserinin yüzde 90'ı sigara kaynaklı

Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigara veya sigaranın yanmasına bağlı oluşan ürünlerden ortaya çıktığını söyleyen Kalkan, "Onun dışında KOAH dediğimiz kalıcı tıkayıcı akciğer hastalığı… Öğrenciliğimiz döneminde 60 yaş üstü hastalarda beklenilen bir hastalık olduğu söyleniyordu ama şimdi ne yazık ki 30'lu yaşların başında KOAH tanısı koyar haline geldim. Çünkü 6-7 yaşlarında sigaraya başlanıyor, 20 yıl sigara tüketildiğinde solunum yollarında kalıcı hasarlar oluşmaya başlıyor. Akciğer kanseri, KOAH, ağız içi kanserleri, solunum sistemindeki başka yerlerindeki kanserler… Çok ilginçtir, düşünün idrar torbası kanserlerinin bile riskinin artırdığı bir olay. Bir sigara yaktığımızda kendimize verdiğimiz zarar… Özellikle astımı olan ve akciğer gelişimi yeterli olmayan ergenlerde yaptığı en büyük rahatsızlıktan biri… Sigara solunum ve sindirim yolları dışında karaciğer olsun, beyin olsun, vücudunuzda tırnağınızdan ayakucunuza kadar her türlü organınızda hasar yapan kalıcı problem yaratabilen bir temel zehirdir." diye dikkat çekti.

 

Pasif içici 1,5 kat daha fazla etkileniyor

Sigara içenlerin sadece kendilerine değil, o ortamda bulunan sigara içmeyenlere de ciddi manada zarar verdiğini vurgulayan Kalkan, son olarak şunları söyledi: "Kendimiz içtiğimizde bununla karşı karşıyayız, ama biz sadece kendimizden sorumlu değiliz. Sigarayı yaktığımız ve içtiğimiz an, evimizdeki çocuklarımız ve bizimle beraber yaşayan ve içmeyenlerimizi bir buçuk kat daha fazla etkiliyoruz. Böyle olunca küçük çocuklarda ve gebelikte sigara içen annelerin çocuklarında inanılmaz sıkıntı verici solunum yolu hastalıkları yeni doğan bir çocuğun hastanede yatması, solunum yetmezliği yaşaması, global çığ gibi bir şey. Siz sigarayı yakıyorsunuz o büyüdükçe çığ etkisiyle büyükçe bir grubu etkiler hale geliyor. Kendinizi, geleceğinizdeki çocuklarınızı, sizden sonraki nesillerinizi, yaşamanızı daha sağlıklı, daha kaliteli, daha uzun hale getirmek, uzun nesiller boyunca hem sağlığınızı hem cebinizi hem geleceğinizi kurtarmak için lütfen sigara zehrini hayatınıza sokmayın." (Mehmet Aslan - İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018, 12:48

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER