banner113

İthal Etmediğimiz Ne Kaldı Biliyor musunuz?

Son birkaç yıldır tükettiğimiz tarım ürünlerinin çoğunu dışarıdan yani yurt dışından ithal ediyoruz. Bir zamanlar Türkiye olarak Dünyanın birçok ülkesine başta buğday ve diğer tüm tarım ürünlerini İhraç ediyorduk. Şimdi Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan biz buğday ithal ediyoruz.

Türkiye Kanada’yı mercimekle tanıştırdı. Şimdi Yılda 270. İle 400. bin ton arası Kanada’dan biz ithal ediyoruz.

Nohut ve soya fasulyesi Meksika, Arjantin, Kanada ve bazı eski Sovyet Cumhuriyeti ülkelerinden İthal ediyoruz.

İngiltere, Hırvatistan, Ukrayna ve birkaç ülkeden daha arpa ithal edildi. Geçen sene Gürcistan bu sene Bulgaristan’dan Saman ithal edildi.

Beyaz altın deyip, övündüğümüz Pamuk ABD. Hindistan ve Türkmenistan’dan ithal edildi.

ABD. Arjantin ve Brezilya’dan Mısır İthal edildi.

Çin, Vietnam, İtalya, Tayland ve birkaç ülkeden daha çeltik ve pirinç ithal edildi ve etmeye devam ediyoruz.

İran’dan Soğan. Çin’den sarımsak, KKTC kırmızıbiber.   Fransa, Çek Cumhuriyeti, Brezilya ve en son Sırbistan’dan Et İthal ediyoruz. Daha fazlasını yazmaya dilim varmıyor.

Peki, Ya tohumumuzu hangi ülkelerden alıyoruz?

Karpuz tohumu ABD, domates tohumu Fransa, ABD ve Hollanda’dan, lahana tohumunu. Almanya ve Hollanda’dan, turşuluk hıyar tohumunu alıyoruz.

Türkiye Dünyanın sayılı tarım  üreticisi ülkeleri arasında yer alıyordu. Tarımsal teknolojiyi geliştirmediğinden son 8-9. Yılda 860 milyon dolarlık tohum ithal edildi.

İthal edilen tarım ürünlerinin çoğunun gümrük oranları sıfırlanmış veya çok cüzi rakamlar alınmaktadır. Bu durum Ülkemizin milli ekonomisine büyük bir darbe vururken birkaç kişilik İthalat lobisini aşırı zengin etmektedir.

Unutulmamalı ki; koca Osmanlı İmparatorluğunun çöküş nedenlerinden bir tanesi de o dönemin emperyalist itilaf Devletlerinin ithalat pazarı haline gelmiş olmasıydı. Üretemediği için Osmanlı İmparatorluğu ekonomik olarak büyük darbe aldı.

Türkiye Dünyanın en verimli topraklarına sahiptir. Tarımda geliştirici ve dönüştürücü milli bir politika uygulanırsa ne tarım ürünü ne canlı hayvan nede et ithal edecek. Aksine bu ürünler 1980 ve 1900 yıllarda olduğu gibi ihracatı yapılacak. Aksi halde henüz ithal etmediğimiz süt ve peyniri dışarıdan getirebiliriz.

YORUM EKLE