banner115

Mardin’de Yeşil dönüşüm ve Karbon düzenleme mekanizması istişare toplantısı düzenlendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Mardin Oda/Borsaların tertiplediği ‘’ Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Binası AKM toplatı salonunda ‘’ gerçekleştirildi.

Mardin’de Yeşil dönüşüm ve Karbon düzenleme mekanizması istişare toplantısı düzenlendi

Toplantıya; İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali ECER, İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Volkan POLAT, İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Hüseyin AYAZ, AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Dairesi Başkanlığı Ticaret Uzman Yardımcısı Rabia Nur MEŞE KOYUNSEVER, Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet ERGÜN, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş. Yönetici Yardımcısı Dila AYDIN AYTEKİN, İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Finansmanı ve Teşvikler Dairesi Başkanlığı Uzman Hakan ACAR, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sabahattin EVRENSEL, Yönetim Kurulu Başkanı Hatip ÇELİK, Mardin TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ŞAHİN, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim RAMAZANOĞLU, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şehmus AYDIN, Nusaybin Ticaret Borsası Genel Sekreteri Abdullah DAL, Mardin Artuklu Üniversite Dekan Prof. Dr. Yılmaz DEMİRHAN,Mardin Oda/Borsa Fahrî Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci, STK Temsilcileri, Mardin Kurum Müdürleri ve Mardin Oda/Borsa Üyeleri katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik;  Bugün burada bir araya gelmemizin temel amacı, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynayan yeşil dönüşüm süreci ve bununla birlikte Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması hakkında istişarede bulunmak hem Bölgemiz hem de Ülkemiz açısından bu sürece nasıl katkı sunabileceğimizi değerlendirmektir.

İklim krizi artık sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve ticari bir meseledir. Karbon emisyonlarının azaltılması yönünde atılacak her adım, ihracat potansiyelimizi korumak ve rekabet gücümüzü artırmak açısından da büyük önem taşımaktadır.

“1 Ocak 2026’da SKDM Mali Yükümlülükleri Başlıyor”

Avrupa Birliği’nin 2026 yılı itibariyle tam anlamıyla yürürlüğe koyacağı sınırda karbon düzenlenme mekanizması (SKDM), yüksek karbon salınımına sahip ürünlerin Avrupa Pazarına girişinde ciddi maliyetler yaratacaktır. Bu mekanizma özellikle demir-çelik, çimento, gübre, alüminyum ve elektrik gibi sektörleri doğrudan etkilemektedir. İhracatçı firmalarımızın bu yeni döneme hazırlıklı olması için biz de Mardin Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerek eğitim gerekse bilinçlendirme çalışmaları hususunda üyelerimize ve Mardin’imize en önemlisi plan gelecek nesillerimize temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız.

“İş Dünyasına Rehberlik Ediyoruz”

Bu kapsamda Mardin olarak yeşil dönüşüm sürecine aktif katkı sunmak istiyoruz. Bölgemizin sahip olduğu doğal kaynakları, çevreye duyarlı bir şekilde değerlendirmek amacıyla önemli bir fizibilite çalışmamızı bitirdik.  Mardin Ilısu Barajı üzerine yüzer sistem güneş̧ enerji santralinin kurulması fizibilite çalışması raporumuz, bu doğrultudaki kararlılığımızın en somut göstergesidir. Söz konusu proje sayesinde hem temiz enerji üretimi sağlanacak hem de karbon ayak izimiz önemli ölçüde azaltılacaktır.

Bu projeyle beraber hem çevreye duyarlılığımızı ortaya koyuyor hem de enerji ihtiyacımızı sürdürülebilir kaynaklarla karşılama vizyonumuzu ortaya koyuyoruz.

Yeşil dönüşüm sadece büyük şehirlerin veya sanayi devlerinin gündemi olmamalıdır. Mardin gibi kalkınma yolunda kararlı adımlar atan şehirlerin de bu sürece dahil edilmesi, hatta öncü olması büyük önem taşımaktadır. Gerekli desteklerin sağlanması, yerel işletmelerin bilinçlendirilmesi ve finansal mekanizmaların harekete geçirilmesi bu süreçte başarı için belirleyici olacaktır.

Artık sürdürülebilir üretim, sadece çevre için değil, ihracat pazarlarında rekabet edebilmek için de bir gereklilik haline geldi. Karbon ayak izimizi azaltmak, enerji verimliliğimizi artırmak ve çevreci üretime geçmek, siz kıymetli üyelerimizin işletmelerinin geleceğini doğrudan etkiliyor.

İlimiz Kalkınması İçin Projelerimiz Devam Etmektedir

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Bakanlığa sunduğumuz 23 adet projemiz mevcut. Ancak bunların arasında en önemsediğimiz Lojistik Kent, Tekstil Kent ve fizibilitesini tamamladığımız Ilısu Barajı GES projesidir. Odamız, siz değerli üyelerimize hibe, teşvik ve eğitim konularında destek vermeye devam edecek. Amacımız bölgemizi hem çevreye duyarlı hem de rekabetçi bir üretim merkezi haline getirmek.

Programa katkı sunacak olan değerli panelistlerimiz; Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, Türk Standartları Enstitüsü’ne, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na teşekkür eder; unutmayalım ki; yeşil dönüşüm bir maliyet değil, geleceğe yapılan önemli bir yatırımdır.

“Yeşil Dönüşüm Fonları 3,3 Trilyon Dolara Ulaştı”

Ülke olarak yaşanan paradigma değişimini aşabilmek adına hazırlık yaptıklarını kaydeden İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali ECER, Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’ni (ETS) kurmak üzere çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bu sistemde artık son aşamaya geldiklerinin bilgisini veren Ecer, “Bu çalışmayı 2015 yılında başlattık. Sera gazı emisyonlarını izliyoruz. Türkiye’nin emisyonları 550 milyon ton seviyesinde ve dünya emisyonlarının yüzde 1’ine tekabül ediyor. Biz 270 milyon ton emisyonu tesis bazında biliyoruz. Bu sistem sayesinde SKDM mali yükümlülükleri karşısında üreticilerimizi korumuş olacağız.” dedi. Yeşil dönüşüm için en önemli araçlardan birinin de finansman olduğunu ifade eden Ecer, dünya genelinde yeşil finansman fonlarının 3,3 trilyon dolara ulaştığını vurguladı. Paris İklim Anlaşması gereğince gelişmiş ülkelerin her yıl gelişmekte olan ülkelere 300 milyon dolar seviyesinde finansman sağlamak zorunda olduğunu kaydeden Ecer, bu finansmana erişim için Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliğini hazırladıklarını ve yakın zamanda yayınlayacaklarını sözlerine ekledi.

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER