Amûde Sineması faciası 54. Yılında

Rojava’nın Amûde kentinde 13 Kasım 1960 yılında 283 Kürd çocuğunun sinemada film izlediği sırada yanarak yaşamını yitirdiği facia 54. yılına girdi.

Amûde Sineması faciası 54. Yılında
Rojava’nın Amûde kentinde yüzlerce Kürd çocuğunun film izlediği sırada çıkış sebebi hala aydınlatılmayan yangında 283 çocuk yanarak yaşamını yitirdiği facia 54. yılına girdi.

13 Kasım 1960 yılında yaşanan bu facia o dönem Fransızlara karşı bağımsızlık mücadelesi veren Cezayir’e destek amaçlı Amûde’deki ilkokullarda sinema etkinliği düzenlenir ve katılım zorunlu kılınır. Şehrin 120 kişi kapasiteli tek sinemasına ise 500 Kürd çocuğu alınır ve film gösterimi başlar. Filmin ortasında perdede başlayan yangın kısa sürede tüm salona sıçrar ve 283 çocuk yanarak yaşamını yitirir.

283 çocuğun yaşamını yitirdiği olayda teknisyenlere hiçbir şey olmadı

Aradan 54 yıl geçmesine rağmen yangının çıkış sebebi ile henüz bir bilgi elde edilmiş değil. Çıkan yangın kimilerine göre planlı bir şekilde çıkarılırken, sinemadaki teknisyenlerden hiçbirine bir şey olmaması ve yangınla ilgili ciddi bir soruşturma açılmaması, yangının planlı olarak çıkarıldığı iddialarını güçlendiriyor.

Aynı zamanda yangının çıktığı anda sinema salonunun kapısının kilitli olması ve 2 askerin kapı önünde nöbet tutup giriş-çıkışlara izin vermemesi de yangının çıkarıldığı yönündeki izlenimi veriyor. (r.s)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2014, 12:22

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER