banner113

AZADİ:Dêrsim ve Şehid Seyyid Rıza Kürdistan halkının milli onuru, milli yarası ve tarihi mirasıdır

AZADÎ: Dêrsim katliamı ve Şehid Seyyid Rıza ve dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 77. Yıldönümünde Dêrsim şehidlerini ve Şehid Seyyid Rıza ile dava arkadaşlarını basın açıklamasıyla yad etti

AZADİ:Dêrsim ve Şehid Seyyid Rıza Kürdistan halkının milli onuru, milli yarası ve tarihi mirasıdır

Kürdistan ve Türkiye Kamuoyuna


Bismillahirrahmanirrahim

 

"Evlad-ı Kerbelayız, günahsızız, ayıptır, zulümdür, cinayettir."

 "Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun."   Şehid Seyyid Rıza

Türkiye devletinin ve onun Kemalist Rejiminin son yüzyılda Kürdistan'da Kürtler üzerinde uyguladığı soykırım ve katliamlardan biri de 1937-38 Dêrsim katliamıdır.
Dêrsim katliamı, planlı bir şekilde Devlet eliyle 'mevzuata uygun' icra edilmiş bir soykırımdır. Türkiye devleti, başta Mustafa Kemal olmak üzere zamanın tüm devlet yetkilileri ve iktidar partisi CHP de bu soykırımdan kurumsal olarak sorumludur.


Şehid Seyyid Rıza ve aziz milli dava arkadaşları, sadece Kürdistan'ın bu bölgesinde tabii hakları olan özerk yaşamlarını devam ettirmek istemiş, mezhebi, kültürel farklılıklarıyla varlıklarını sürdürürken; tekçi, inkârcı Kemalist-faşist zihniyet tarafından insanlık dışı yöntemlerle saldırıya uğramış ve neticede Dêrsim Bölgesi'nde soykırım, talan, göçettirme yapılarak bir halk topyekün yok edilmeye çalışılmıştır.


Kürdistan halkının büyük bir lideri olan Şehd Seyyid Rıza ve dava arkadaşlarının, Kürdistan'ın Dêrsim bölgesinde; farklılıklarını yaşatma, özerk olma hakları çiğnendiği ve saldırıya, soykırıma tabi tutuldukları için direnişleri İslami ve insani hukuk açısından meşrudur. Buna mukabil Türkiye devleti ve Kemalist Rejiminin saldırıları ve yaptıkları soykırım gayrimeşru ve insanlığa karşı işlenen suç kapsamındadır.
Bugün CHP, MHP ve başkaca Kemalist odaklarca dile getirilen ve Türkiye devletinin haklı olduğu yönündeki tezleri; soykırıma sahip çıkmak ve insanlık suçuna ortak olmak manasına gelmektedir. Devlet, Dêrsim Soykırımı'nı resmi olarak TBMM'de kabul etmeli, özür dilemeli ve maddi-manevi kayıpları tazmin etmeyi kanunla düzenlemelidir.


Türkiye Cumhuriyeti'nin Dêrsim ve Kürdistan'ın kuzeyindeki zora dayalı siyasi, askeri ve ideolojik egemenliği gayrimeşrudur. Dêrsim, statüye sahip bir Kürdistan’a tabi özerk bir bölge olmalıdır. Bunun dışındaki bir seçenek Kürdistan halkı tarafından kabul edilmeyecektir. Kürdistan halkının mezhepsel, lehçesel ve kültürel zenginliğini-farklılığını istismar eden Türkiye devletinin amacı; Kürdistan halkının ittifakını engellemektir. Ancak bunu asla başarmayacaktır. Lakin Dêrsim ve Şehid Seyyid Rıza biz Kürdistan halkının milli onuru, milli yarası ve tarihi mirasıdır.


Güncel tartışmalar çerçevesinde AKP hükümetinin Dêrsim'e sahip çıkıyormuş gibi yapıp, bu konuyu ayaküstü bir özür ile geçiştirmesine izin verilemeyeceği gibi, MHP ve CHP gibi faşist, inkârcı, Kemalist odakların Dêrsim ve Şehid Seyyid Rıza'nın aziz hatıralarına saygısızlığını da kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Şehid Seyyid Rıza'ya saygısızlık tüm Kürdistan halkına saygısızlıktır. Faşist odakların, bu milli değerimizi kirletmesi asla mümkün olmayacaktır.
Dêrsim katliamı ve Şehid Seyyid Rıza ve dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 77. Yıldönümünde Dêrsim şehidlerini ve Şehid Seyyid Rıza ile dava arkadaşlarını şükran ve minnetle anarken, "yolunuz, yolumuzdur" diyoruz.

 

Yüce Allah şehadetlerini kabul etsin. Amin...


Yaşasın hür Kürdistan!

 

Hak Adalet ve Hürriyet İçin Kürdistan İslami Hareketi / Azadî Hareketi

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 18:00

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER