banner113

Bakü da Mardin Rüzgarı Esti

Mardin Uluslararası Azerbaycan Fuarında onur konuğu olarak yer aldı.

Bakü da Mardin Rüzgarı Esti
Kültür Bakanlığının Organizasyonu ile 2 - 4 Nisan tarihleri arasında yapılan Uluslararası AITF Bakü Azerbaycan Fuarına Mardin de onur konuğu olarak yer aldı.

14. Azerbaycan Bakü Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında 42 Ülke arasından Türkiye en güzel organizasyon ile başarı belgesi alan tek ülke oldu. Mardin Valiliği de Türkiye Standının Şeref konuğu olarak katıldığı Uluslararası fuarda Mardin tüm unsurları ile Bakü de tanıtıldı.
Mardin il Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydın’ın başkanlığını yaptığı Mardin kafilesinin tek kadın temsilcisi ise Kızıltepe’yi temsil eden Sultan Özen oldu.
Tanıtım ile ilgili Mardin valiliğinden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Azerbaycan Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince her yıl Azerbaycan Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında (AITF) ülkemizin bir ili Türkiye tanıtım standında esas katılımcı olarak yer almakta ve öncelikli olarak tanıtılmaktadır. 2013 yılında Manisa, 2014 yılında Bursa ve 2015 yılında da Mardin AITF’de Türkiye’nin öne çıkarılan illeri olmuştur.

Fuar, 02-04 Nisan 2015 tarihleri arasında Bakü Expo Merkezinde düzenlenmiştir. Üç gün süresince pek çok turizm hizmet çeşitleri sergilenmiş ve turizm sektörünün önemli aktörleri bir araya gelmiştir. Bu yıl fuara 42 ülkenden 371 firma katılmıştır. Türkiye ile birlikte 17 ülke stant açmıştır.
Mardin’in tanıtımını gerçekleştirmek ve ilimizi temsil etmek üzere İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin AYDIN, Enformasyon Memuru Baki ATEŞ, Kızıltepe ÇATOM’da görevli Usta Öğretici Sultan ÖZEN, El sanatları ustalarından Taşçı Adem İŞCAN, Gümüşçü İbrahim CİHAN, Bakırcı Hamdin TURGAY, Mardin Artuklu Üniversitesi Reyhani Müzik Grubu (Grup Başkanı-solist Mehmet FİDAN, Solist Yıldıray ÜNEŞİ, Kemancı-vokalist Uğur AYDINÖZ, Kanuncu Abdulkadir GÖKBALIK, Bağlamacı Bedir TIRPAN, Udçu Volkan DEMİRALP, Ritim saz- vokalist Yasin TIRPAN, Ritim saz-defçi İsmail YAZGAN ve ritim saz-darbukacı Cengiz ÖZGÜN) katılmıştır.
Türkiye Bakü Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizasyonluğunda fuara Türkiye’den THY, TURSAB, BOYTAV, MERCAN, ADONİS gibi 30’a yakın turizm firması katılmıştır. Mardin’le birlikte Antalya, İstanbul, Kemer, Bodrum, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan, Ağrı, Bursa, Alanya gibi turizm yöreleri stant açmışlardır. Bu yılki fuarın esas tanıtım unsuru Mardin olduğundan Mardin standı diğer illerin standından daha geniş tutulmuştur. Mardinli müzisyenlerin çalıp söylemesi için stant alanında sahne tahsis edilmiştir. Mardinli El sanatçılarının ürünlerini sergileyebilmeleri için ayrı bir desk verilmiştir.
Fuarın ilk günü Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfez Garayev Mardin standını ziyaret etmiştir. İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin AYDIN, ziyaretlerinden dolayı Bakana, barışın simgesi olan ve aynı zamanda Hz. Fatma’nın eli olarak bilinen el figürünün cam altı resmini hediye etmiştir. Fuarın ikinci günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Türkiye standını gezmiştir. Cumhurbaşkanı, Bakü Kültür ve Tanıtma Müşaviri Seyit Ahmet ARSLAN tarafından karşılanmıştır. Fotoğraf çekimi yasak olduğundan Cumhurbaşkanının bu ziyareti görselleştirilememiştir.
Mardin Artuklu Üniversitesi Reyhani Müzik Grubu Mardin türkülerini fuar alanında seslendirmiştir. İl Kültür Envanteri listesinde yer alan Reyhani halk oyununun gösterimi yapılmıştır. Reyhani Müzik Grubu fuarın ikinci gününde Azerbaycan Devlet Televizyonu Az TV’de canlı yayına çıkmıştır. Az TV, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin AYDIN ile röportaj yapmıştır. Aynı günün akşamında Reşid Behbudov tiyatro salonunda davetli konuklara Mardin müzikleri konseri verilmiştir. Üçüncü günde de Sultan’s Restorantda yemekli konser verilmiştir. Azerbaycanlı sanatçı Novruz Novruzlu da “Altın Hızma” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım” türkülerini okumuştur. Konserlere Azerbaycan Kültür ve Tanıtma Müşaviri Seyit Ahmet ARSLAN tarafından Bakü Büyükelçiliğinde görevli müşavirler, Azerbaycanlı milletvekilleri, gazeteciler ve bürokratlar davet edilmiştir. Davete katılan Azerbaycan Milletvekillerinden Genire PAŞAYEVE, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin AYDIN’a sözleri kendisine ait olan bir müzik CD si hediye etmiştir. Konser etkinlikleri Türkiye’den TRT, Fox Tv,Samanyolu tv, ihlas haber, doğan haber ajansı, CNN, NTV, Hürriyet, Milliyet, TGRT gibi 20’den fazla basın yayın organı tarafından izlenmiştir. Azerbaycan’ın önde gelen gazetecilerinden biri olan Khalida Halid İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin AYDIN ile röportaj yapmıştır.
Reyhani Müzik Grubu Başkanı Mehmet Fidan tarafından birinci gün fuar alanı sahnesinde, ikinci gün Reşid Behbudov tiyatro salonu sahnesinde, üçüncü gün de Sultan’s Restorantın sahnesinde Mardin müzikleri eşliğinde çiğ köfte yoğrularak konuklara ikram edilmiştir.
Kızıltepe ÇETOM’da çalışan Sultan ÖZEN Kızıltepeli hanımlar tarafından tasarlanan ve üretilen el yapımı bileklikler, kolyeler, çantalar, atkılar, fularlar vb. ürünleri Azerbaycanlı hanımların beğenisine sunmuştur. Ürünler yoğun ilgi görmüştür. Fuarda geleneksel el sanatlarından bakır ürünleri sergilenmiştir. Telkari gümüşlerinin ülkeye girişine Azerbaycan gümrük görevlilerince izin verilmediğinden telkari takılar sergilenememiştir. Fuarda ilimizin tanıtımını sağlamak amacıyla İngilizce olarak basımı yapılmış Mardin tanıtım kitapçığı ve “Aklım Mardin’de Kaldı” tanıtım filmi dağıtılmıştır.
ürkiye standının esas katılımcısı ve Bakü Kültür ve tanıtma Müşavirliğinin onur konuğu olan Mardin, fuar organizasyon firmasınca “Fuarın En İyi Standı ve En Başarılı Katılımcısı” seçildi ve Mardin’e şilt takdim edildi.
ATİB (Azerbaycan Türk İşadamları Derneği) toplantılarını Mardin’de yapma kararı almış ve Azerbaycan İctimai TV taş yapı ile ilgili belgesel hazırlamak için 23-25 Nisan tarihlerinde Mardin’de olacak ve Mardin’i belgesel formatında tanıtacaktır.
Kültür ve Tanıtma Müşaviri Seyit Ahmet ARSLAN’ın daveti ile Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 14. Azerbaycan Uluslararası Turizm ve Seyahat (AITF) fuarına katılım sağlanmış ve ilimizin tanıtımı başarı ile gerçekleştirilmiştir. Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin verdiği bilgiye göre her yıl 600 bin Azerbaycanlı Türkiye’yi ziyaret etmektedir. Kardeş ve dost bir ülke olan Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelecek olan turist sayısının daha yüksek rakamlara çıkma potansiyeli olduğu açıktır. Türkiye’yi ziyaret eden Azerbaycanlı turistlerin bir tarih, kültür ve doğa kenti olan Mardin’i ziyaret etmeleri için ilimizin Azerbaycan’da tanıtımının her yıl sürdürülmesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2015, 08:05

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER