banner113

Mardin’de STK’lar Anadilde Eğitim İçin Eylem Kararı Aldı

Mardin’deki sivil toplum örgütleri Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binasında bir araya gelerek okullarda Anadilde eğitim verilmediğinden dolayı okulları boykot kararı aldılar.

Mardin’de STK’lar Anadilde Eğitim İçin Eylem Kararı Aldı

Mardinde bulunan STK’lar, KESK Mardin Şubeler platformu toplantı salonunda bir araya gelerek okullarda Anadilde eğitim verilmediğinden dolayı basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Mardin KURDİ DER, Eğitim Sen, İHD, KESK, DTK, DBP, HDP, MAYA-DER, TUHAD DER, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkan Vekili Hafize Aymelek, Aruklu Belediyesi Eş başkanı Emin Irmak ve diğer demokratik kitle örgütleri katıldı. Grup adına açıklamayı KÜRDİ-DER Mardin yöneticilerinden Hüsnü Acay yaptı. Acay, açıklamaya 15 Eylül'den başlayarak bir hafta boyunca çocukların Türkçe eğitim veren okullara gönderilmesi yerine Kürtçe okullara gönderilmesi gerektiğini belirterek başladı. Mardin’deki sivil toplum örgütleri olarak, bir halkın kimliğinin onun kendi dili olduğunu belirten Acay, bu anlamda Kürt dili üzerindeki baskılara da dikkat çekti. Acay, Kürt mücadelesinin geldiği noktaya vurgu yaparak “Kimsenin artık Kürt halkını inkar edemediğini PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Newroz'undaki mesajlarının başlattığı süreci Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın mesajı ile yeni bir aşamaya gelinmiştir. Kürt halkının varlığının kabul edildiğini, ancak Kürt dili ile eğitimin kabul edilmek istenmediğini herkes görmektedir. Sürece böyle bir yaklaşımın kabul edilemeyeceğini buradan belirtmek isteriz. Türkiye’deki en önemli sorun anadil eğitimi sorunudur. Anadilde eğitim hakkının dünyadaki tüm halklar gibi Kürt halkının da hakkıdır" dedi.

“Okulları boykot etmeye ve Pazartesi günü Mardin’de yapılacak yürüyüş için çağrı yapıyoruz”

Anadil eğitiminin devletçe kabullenmemesi,  oyalamalarla geciktirilmesi Kürt halkı tarafından kabul edilemez bir durumda olduğunu söyleyen Acay, Kürt çocuklarının hala asimile edilmeye çalışıldığını söyledi.  Acay, açıklamanın sonunda 15 Eylül’den itibaren bir hafta boyunca okulları boykot edecekleri konusunda bilgi vererek “Tüm halkımıza sesleniyoruz, 15 Eylül'den anadilde eğitim hakkı için bir hafta boyunca okulları boykot edin ve çocuklarınızı okullara göndermeyin. Bu yıl Kürt halkının alternatifinin bulunduğunu Kürt dili ile anadilde eğitim için Kürdistan'ın üç şehri olan Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova'da (Gever) kurulan okullara çocukların gönderilmesini istiyoruz. Çocuklarınızı ilk kez eğitim verecek olan Kürt anadilinde eğitimi veren okullara gönderilmesi gerekmektedir. Mardin deki bütün demokratik kitle örgütleri olarak anadilde eğitim hakkının hayata geçirmek için bütün halkımızı bir haftalık boykota çağırıyor ve pazartesi saat 11.00’da yapılacak kitlesel yürüyüşe çağırıyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2014, 17:55

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER