banner113

Gazeteciler, hedef gösterilmeye tepki gösterdi‏

Suriye’nin Rojova Bölgesi’nden yaşanan iç savaştan kaynaklı ilimize sığınan Suriyeli misafirlerimiz ile Kızıltepe’de bir grup gencin arasında son günlerde yaşanan olaylarla ilgili İHD Mardin Şube Başkanlığı tarafından yazılı bir açıklamada bulunmuştur.

Gazeteciler, hedef gösterilmeye tepki gösterdi‏
Yapılan açıklamanın son ragrafında:

Yerel Basını Suriye ve Rojava bölgesinden gelen yurttaşları hedef göstermekten vazgeçmeye ve gazetecilik ilkelerine uymaya davet ediyoruz.”  İfadelerine yer verilmiştir.

İHD’ye hatırlatma gerekirse; Gazetecilerin görevleri, yaşanan gelişmeleri tüm yönleriyle halka aktarmaktır. Bu bir kamu görevidir. Dünyanın her yerinde gazetecilerin görevinin bu olduğu bilinir. Altını çizmek gerekiyor ise; Kızıltepe’deki basın emekçileri, çevreden parktan genç toplayıp, misafirleri aleyhine slogan attırmadığı gibi hiç kimsenin ama hiç kimsenin eline taş tutuşturdupu görülmemiştir. Gazeteciler, var olan bir gerçeği bütün yönleriyle iletmekle mükellef oldukları ajans ve gazetelerine servis etmişlerdir. Bu da gazetecilerin en asli görevi olan kamuoyunu haberden haberdar etmekten ibarettir.

Bu vesileyle açıklamada altı çizilen “İltica hakkı, kişinin bedensel ve zihinsel bütünlüğüyle ilgili temel bir haktır; temel haklar sisteminin bütünlüğü içinde değerlendirilmelidir. Uluslararası koruma ve devletlerin koruma rejimleri, insan haklarının dünyanın her yerinde, her koşulda bütün kişiler için korunması anlayışına dayanmalıdır. Sorumlusu olmadıkları bir durumun bedelini ödeyen mültecilere sahip çıkmak bir insanlık görevidir.”  

İbarelerinin altına imzamızı atıyoruz. Ancak buna paralel olarak; haftanın hemen haftanın her günü Suriyeli misafirlerimizin mağduriyetini anlatan haberleri servis eden gazetecilerin çabalarını görmezden gelmek bir tarafa dursun; Söz konusu Basın emekçilerini, sorumlusu olmadıkları bir durumun bedelini ödemekle karşı karşıya bırakacak tanımlama ve açıklamalarla hedef gösterilmeye çalışılması, asli görevi insanların temel hak ve hürriyetlerini savunmak olan dernek yöneticilerine gazetecilerin de insan olduğunu ve her insan gibi gazetecilerin de o insani haklara haiz olduklarını hatırlatmakta yarar görüyoruz. 

Bu bağlamda; yaşanan her toplumsal olayın ardından olduğu gibi, yeniden gazetecilerin hedef gösterilmesi gibi en kolay yolu seçen ilgililere bundan sonra gazetecilere yapılabilecek her türlü saldırıdan da sorumlu tutulabileceklerini hatırlatmakta yarar görüyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz. 

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanlığı

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 01:26

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER