banner113

Zergan Deresi’nde son aşamaya Gelindi

Kızıltepe Belediyesi olarak büyük bir kararlılıkla devam ettiğimiz Zergan Deresi ıslahı kapsamında DSİ araçlarıyla birlikte yaklaºık 8 km’lik alanda ıslah altyapı zemin çalıºması yapılmıºtır.

 Zergan Deresi’nde son aşamaya Gelindi

Bu kapsamda dere alt ve üst zeminleri uygulama projelerine uygun bir ºekilde kesitler belirlenerek çalıºmalar yapılmaktadır. Bu çalıºmaları yaparken Kızıltepe halkının belediyenin yanında olması ve iºgalleri kendi rızasıyla ortadan kaldırarak hizmete destek vermesi bizleri daha büyük azimle çalıºmaları sürdürmemize katkıda bulunduğunu belirterek Kızıltepe’nin tüm duyarlı halkına bundan dolayı teºekkür ediyoruz. Dere alt ıslah çalıºması bittikten sonra ki yaklaºık aralık ayında DSİ tarafından dere ıslah uygulama projesinin ihalesi yapılması öngörülmektedir. Kızıltepe’nin dere boylarından kaçan vatandaºlar bu ihaleden sonra dere kenarlarında günlük gezip dolaºacağı ve spor yapabileceği vazgeçilmez alanlara kavuºacaklardır. Projede dere boyları kaya tahkimatıyla kapatılacak, dere sırtlarında boydan boya çift taraflı demir parmaklıklarla kapatılıp çocuklarımızın dereye girme gibi tehlikeli oyun alanları engellenecek, belli aralıklarla dere tabanına savaklar koyularak deredeki suların belli oranda birikerek akması sağlanacak, kıºın suyun toplanıp yazın dereye bırakılacağı konusunda çalıºmalar yürütmekteyiz. ªimdilik toplama alanlarının zemin etüt çalıºmaları yapılmaktadır. Böylelikle Zergan Deresi yazın kuru ve kokan bir dere yerine temiz su akan bir yeºil alan halini alacaktır. Derenin her iki tarafı yolla çevrili olarak projelendirildiğinden ºehir çıkıºına kadar bu yollar alt yapısı yapılıp halkın ulaºımı sağlanmışolacaktır. Dere boyu yaklaºık 30 adet köprü yapılması planlanacaktır. Bu köprüler derenin içinde olduğu Dunaysır Köprüsü görünümünde yapılarak ilçenin tarihi silueti ön plana çıkarılacaktır. Genel olarak sıraladığımız çalıºmalar tabi uygulamada olacak olan çalıºmalar olup büyük bir proje olması nedeniyle birazda halkın sabırla beklemesi gereken bir proje olacaktır. Proje süresi olarak yaklaºık olarak 2 yılda bitirilmesi öngörülmektedir.

 

Dere çalıºması kapsamında karºılaºılan sıkıntılar

 

Dere çalıºması kapsamında sık sık karºılaºtığımız sorunların baºında dere boylarına ve çalıºma alanımıza kurulmuştelefon direkleri ve elektrik direkleri gelmektedir. Resmi yazıyla kaldırılmaları konusunda uyardığımız halde halen bir çalıºma yapılmamaktadır. Bu konuda diğer kurumlar bize yardımcı olurlarsa projenin daha sağlıklı ilerlemesi mümkün olacaktır. Ayrıca DSİ’nin araçları baºka ºehirlere çekmesi çalıºmayı sekteye uğramaktadır. En son iki excavatorle yürüttüğümüz çalıºmada birini Nusaybin’e diğerini Diyarbakır’a göndermeleri dere ıslahının yapımı konusunda bizleri zor durumda bırakmaktadır. Umarız seçimden kaynaklı araçların geri çekilmesi gibi bir durumla karºılaºmayız.

 

Gümüş Deresi Parkı hakkında kısa bilgi

 

Kızıltepe İlçesi Belediye garajı arkasında yapılması planlanan ve 2012’nin baºlarında DİKA (Dicle Kalkınma Ajansı) tarafından kabul edilen hibe projesi uygulanması planlanmaktadır. Bu kapsamında Planlanan Gümüşderesi projemiz bitişsüresi olarak 12 ay olarak belirlenmiºtir, fakat proje daha kısa sürede yaklaºık bir ay içinde teslim edilmesi düºünülmektedir. Proje kapsamında çocuk oyun gurupları, fitness oyun alanı, vatandaºların dinlenecekleri alanlarda bir adet büfeyle beraber sadece yaya geçiºleri için kullanılacak çelik ahºaptan yapma portatif bir köprü yapılacaktır. Bu projeyle beraber betonarme yapılarla çevrili ilçemizde halkı daha fazla yeºil alanlara ve sosyal alanlara kavuºturacağız.

 

Kızıltepe Belediyesi olarak dere konusunda yapılan tüm çalıºmaları günlük takibini yaparak Kızıltepe ilçesinin bu büyük sorununu bütün ekip arkadaºlarımızla çözmeye gereken tüm gayreti gösterdiğimizi belirtmek isteriz.

 

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2012, 17:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER