banner113

UNİCEF; 2014 çocuklar için felaket bir yıl oldu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından New York'ta yapılan açıklamada, çocuklara karşı şiddetin bu yıl felaket boyutlarına ulaştığı bildirildi.

UNİCEF; 2014 çocuklar için felaket bir yıl oldu
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından New York’ta yapılan açıklamada, çocuklara karşı şiddetin bu yıl felaket boyutlarına ulaştığı bildirildi.

UNICEF Direktörü Anthony Lake, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Sudan, Suriye ve Filistin topraklarındaki 15 milyon çocuğun çatışmalardan doğrudan etkilendiğini açıkladı. 230 milyon çocuğun ise silahlı çatışmaların hâkim olduğu ülke ya da bölgede yaşadığını aktardı.

Lake, “Yakın geçmişte hiç bu kadar çocuk, böylesine tarifi imkânsız vahşete maruz kalmamıştı. 2014 çocuklar için bir felaket yılıydı” şeklinde konuştu.

UNICEF, silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerde 230 milyon kadar çocuğun yaşadığını tahmin ediyor. Şu anda en çok Suriye, Irak, Ukrayna, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Gazze Şeridi’ndeki çocukların durumunun özellikle dramatik olduğu kaydedildi.

Açıklamanın devamında 7,3 milyondan fazla çocuğun Suriye’deki iç savaştan etkilendiğinin ve 1,7 milyonunun ülkeden ayrıldığı not edildi.

Irak’ta tahmini olarak 2,7 milyon çocuğun çatışmalardan etkilendiğinin altı çizilerek, en az 700 çocuğun bu sene sakat bırakıldığı ya da öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze’de 50 gün sürdürdüğü çatışmalarda 538 çocuğun öldürüldüğü, 3 bin 370’inin ise yaralandığı kaydedildi. Açıklamada son olarak çocukların gittikçe artan vahşi şiddetin tanıkları, hatta kurbanları olduğu ifade edildi.

Bu ülkelerde binlerce çocuğun asker olarak kullanıldığı, tecavüze uğradığı, öldürüldüğü ya da mülteci ve öksüze dönüştürüldüğü kaydedildi.

Afganistan, Nijerya ve Somali gibi sürekli kriz bölgelerinde de çocukların sürekli vahşete maruz kaldığı belirtildi.

Lake, “Şiddet ve travma sadece tek tek çocuklar üzerinde büyük zarara neden olmuyor, bir bütün olarak toplumu da temelini oyuyor” dedi.

(d.z)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 00:13

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER