Mardin’de “Kudüs“ nöbeti başladı

Mardin Kudüs Platformu tarafından, 15 Temmuz Meydanı’nda kurulan çadırda süresiz "Kudüs" nöbeti başlatan üniversiteli öğrenciler “Kudüs kırmızıçizgimizdir” diyerek intifada nöbetinde olduklarını belirtti.

Mardin’de “Kudüs“ nöbeti başladı

Emperyalist ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyarak Kudüs’ü işgalcilerin başkenti olarak tanıması yönündeki kaos planına tepkiler giderek büyüyor.

Mardin’de faaliyet yürüten ve aralarında Dost-Der, İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Gençlik Vakfı, Ensar Vakfı, MÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Mardin Kudüs Platformu, 15 Temmuz Meydanı’nda kurulan çadırda süresiz ‘Kudüs’ nöbetine başladı. Çadırda nöbet tutan üniversite öğrencileri, “Kudüs kırmızıçizgimizdir” diyerek intifada nöbetinde olduklarını belirtti.

Platform, ilk olarak merkez Artuklu ilçesinde 15 Temmuz Meydanı’nda “Kudüs Nöbeti” çadırı kurdu. Türkiye ve Filistin bayraklarıyla çadır süslenirken, çadırın etrafından “Katil Amerika Ortadoğu’dan defol, işgalci İsrail Filistin’den defol, Kudüs bizimdir bizim kalacak” şeklinde pankartlar asıldı.

Nöbetinin 7/24 Kudüs özgür oluncaya kadar devam edeceği belirtilirken, çadıra gelenlerin Kur’an-ı Kerim okuyarak Filistinliler için dua ettikleri görüldü.

“Kudüs özgür oluncaya kadar nöbetlerimiz sürecek”

Mardin Kudüs Platformu adına açıklama yapan Halil İbrahim Yetim, Türkiye’de ve dünyada farkındalık oluşturmak istediklerini, bu yüzden nöbeti başlattıklarını söyledi. En çok rağbeti üniversite öğrencilerden aldıklarını kaydeden Yetim, Kudüs davasının yeni bir dava olmadığı gibi yaşanan zulümlerin de yeni olmadığını söyledi.

Filistin’de 70 yıldır esaret altında olduğunu hatırlatan Yetim, Türkiye’de ve dünyada Kudüs davasıyla ilgili yeterince farkındalık oluşturulamadığını belirterek şunları söyledi:

“Müslümanlar zulüm görürken sadece televizyon kanallarındaki haberlerde izleyip yerimizde dua etmekten başka bir müdahalemiz veya dâhilimiz olmuyor. Bunun için Türkiye’de 15 Temmuz misali bir destek aranıyorsa biz diyoruz ki; israil denilen terörist oluşum eğer halkın desteğiyle, Müslümanların birleşmesiyle yok edilecekse biz bunu Mardin’den başlatıyoruz. Bir kıvılcım olalım ve tüm illerimize örnek olalım. Elimizden geldiğince sabaha kadar nöbetler tutuyor, insanlara bilinçli olmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bizim sloganımız; ‘Kudüs özgür olana dek.’ Biz bu etkinliğimizden Kudüs özgür oluncaya kadar vazgeçmeyi düşünmüyoruz.” 

“Artuklu gençleri olarak intifadayız”

Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencisi Selva Meşe ise Filistinli kardeşlerini yalnız bırakmak istemediklerini, bu yüzden çadıra gelerek Kudüs nöbetine katıldığını söyledi.

Artuklu gençleri olarak intifada da olduklarını kaydeden Meşe, “Bizler 15 Temmuz’un ruhunu yaşamış insanlarız. Onlar nasıl ki 15 Temmuz’da bizi kendi memleketlerinde yalnız bırakmadılarsa bizlerde burada onları yalnız bırakmak istemiyoruz. Bunun için buradayız ve nöbetteyiz. Hem Mardin halkını hem tüm Türkiyeli Müslümanları intifaya çağırıyoruz. Eğer biz tek ümmetsek onları yalnız bırakmamakla yükümlüyüz.” dedi.

Kasım ayının 23 ile 27 tarihleri arasında Kudüs’te bulunduğunu anımsatan Meşe, orada şahit olduğu bir olayı ise şöyle anlattı: “Orada büyük bir zulüm yaşanıyor. Düşünün ki; bir aile, bir düğüne veya bir programa gidiyor, bir hafta evine gelmiyor diye Yahudi yerleşimciler onun evine yerleşiyor. Eve geldiklerinde kendi evlerinin kilidinin değiştirildiğini, evde Yahudilerin yaşadığını fark ediyorlar. 2 hafta içinde evleri işgal ediliyor. Bunu İsrail mahkemelerine taşıdıkları zaman da İsrail mahkemeleri, ya 2 aile aynı evde yaşayacak diyor ya da burası Yahudi ailesinin evidir diyor. Şuan bazı evler ikiye bölünmüş durumda. Bu zulme karşı Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu onlara hissettirmemiz gerekiyor. Filistinli kardeşlerimizin buna çok ihtiyacı var.” (M. Salih Keskin – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2017, 23:49

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER