banner113

Büyükşehir’den Yapılacak Park İçin Halkın Görüşüne Başvuruldu

Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından Mardin E Tipi Cezaevi civarında yapılacak parkın yapımı öncesinde hazırlanan anket ile cezaevi görüşüne gelen yurttaşların yanı sıra mahalle sakinlerinin görüşleri alındı.

Büyükşehir’den Yapılacak Park İçin Halkın Görüşüne Başvuruldu

Havaların düzelmesi ile beraber çalışmalarına hız veren Mardin Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde Mardin E Tipi Cezaevi civarında yapmayı planladıkları park için cezaevi görüşüne gelen yurttaşların yanı sıra  mahalle sakinlerine yönelik anket çalışması yaptı. Büyükşehir Kadın Politikası Başkanlığı öncülüğünde yapılan anket çalışmasında yapılacak parka ilişkin görüşler alınırken anket sonrasında yurttaşların belirlediği ihtiyaçlar temelinde parkın düzeninin yapılacağı kaydedildi.

Hazırlanan anketin özellikle kadın, çocuk ve engellilere yönelik olması dikkat çekerken konuya ilişkin Kadın Politikaları Başkanı Mekiye Güzel, "Katılımcı ve Cinsiyet Eşitlikçi Belediyeciliğe uygun olarak yapılacak her çalışmada kadınları göz önünde bulundurarak kadına duyarlılığı sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü eğer bir toplumda kadınlar eşit koşullarda yaşayamıyorsa o toplumda bir değişim ve ilerleme olmaz. Öncelikle kadınlara ihtiyaçları ve ne istedikleri sorulmalıdır. Aksi durumda kadınlar için eşit koşullar oluşturmak eril vicdanlara bırakılmış olur. Bizler bu ve buna benzer çalışmalarla kadına duyarlı kent oluşturmak için çalışmalarımızı her zaman sürdüreceğiz. Bu anket de cezaevine, yakınlarının görüşüne  gelenlerin özelikle de kadınların da görüşmelerini yapmadan önce rahat ve huzurlu bir ortamda psikolojik ve sosyal olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak ayrıca;mahallede yaşayan halkın öncelikle engelli,kadın ve çocukların parklarla ilgili görüş ve önerilerini almak için hazırlanmıştır. Bunun sonucunda da görüşler kesinlikle dikkate alınarak parkımızın düzenlemesini yapacağız" dedi.

Güzel, anket sonuçlarını da;

“Ankete katılan kadınların %10.2 si işçi, %10.2 si memur, %74.3 ü ev hanımı, %2.5 i mevsimlik işçidir.  Buradan çıkaracağımız yorum şu ki görüşe gelen katılımcıların büyük çoğunluğunun sosyo –ekonomik durumlarının iyi olmadığıdır.

Kadınlara görüşe giderken karşılaştıkları sorunlar nelerdir sorusunda;  kadınların %56.7 ‘si mevsim şartlarına uygun bekleyecek bir alanın olmayışını ,%8 i ayakta beklediklerini ,%2.7 si dolmuş durağında beklediklerini , %32,4 ü diğer olarak cevaplandırılmıştır.

Burada Görüşe gelen kadınların karşılaştıkları sorunların başında; mevsim şartlarına uygun bekleyecek bir alanın olmayışı olarak belirlenmiştir.

 Görüşe ne sıklıkla geliyorsunuz sorusunda,  kadınların %82.05 inin her hafta görüşe geldikleri , % 5. 2’ sinin sadece açık görüşte ve bayramlarda geldikleri, %10. 2’ sinin yılda bir ve üzeri geldikleri, % 2. 5’nin de diğer cevabını vermişlerdir.

Burada kadınların büyük çoğunluğunun her hafta görüşe geldikleri görülmüştür.

Görüşe ortalama kaç kişi geliyorsunuz sorusuna, kadınların %45 ’inin 5-6 kişi geldikleri, %27. 5 inin, 4-5 kişi ve diğer %27,5 inin 1-3 geldikleri cevabını vermişlerdir.

Görüşe gelenlerin büyük çoğunluğunun 5-6 kişilik guruplar halinde görüşe geldikleri görülmüştür.

Beklerken en çok neye ihtiyaç duyuyorsunuz sorusuna katılımcıların; %10,7’si cafe, %6,6 ‘sı çocuk oyun alanı,%1,3’ü müzik, %80,3 ‘ü diğer olarak cevap vermişlerdir.

Görüş sırasında kapıda bekleme süreniz ne kadardır sorusuna katılımcıların; %67,1’i bir saat, %23,7’ si iki saat, %5,3’ ü daha fazla şeklinde cevaplar vermişlerdir.

Bekleme alanında çocukların daha rahat etmesi için neye ihtiyaç vardır sorusuna katılımcıların %2,6’ sı emzirme odasına, %31,6’sı park ve parkta çocuk oyun alanına, %63’2’si hepsi olarak cevap vermişlerdir. 

Nasıl bir ortamda beklemek istersin sorusuna katılımcıların %11,8’i yeşil ve huzurlu bir ortamda , %5,3’ü çocukların oynayabileceği bir parkta, %11,8’i ihtiyaçların karşılanabileceği bir parkta, % 69,7’si hepsi olarak cevap vermişleridir” şeklinde aktardı.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 14:03

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER