banner113

Artuklu’da Yeni Bir Akademik Kadro: “Telkari Ustası”

Altın ve gümüş takıda değişik süsleme ve desenlerle Midyat yöresine ait gümüş işleme sanatı olan “Telkâri”, Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı Midyat Meslek Yüksekokulu “Kuyumculuk ve Takı Tasarım Programı” bünyesinde akademik bir kimlik kazandı.

Artuklu’da Yeni Bir Akademik Kadro: “Telkari Ustası”

Türkiye Devlet Personel Başkanlığı tarafından “Telkari Ustası” adı altında ilk defa yeni bir meslek kolu kadrosunun ihdas edilmesi ile Türkiye’de resmi olarak telkâri ustalarına istihdam yolunun açılmasının ardından 4/b sözleşmeli personel kapsamında öğretim kadrosuna “Telkâri Ustası”nı katan Mardin Artuklu Üniversitesi bu yöndeki ilk akademik hamlesini gerçekleştirdi.

Midyat Meslek Yüksekokulu Tarık Demir, El Sanatları Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı bölümünde göreve başlama kabul belgesi imzalanan Telkâri Ustası Murat Aslan’ı makamında kabul eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça Telkâri sanatının kültürel, toplumsal, estetik, kullanım yönlerini bir araya getirerek tasarım alanında iş üreten, düşünce üreten geleneksel atölye becerisi ve modern teknolojileri kullanma gibi mesleki yetkinliklere sahip öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Telkari Ustası Murat Aslan’ı tebrik ederek başarı dileklerini ileten Prof. Dr. Ağırakça,

"Telkâri yüzyıllardır, Mardin ve Midyat’la özdeşleşen bir sanattır. Böyle önemli bir sanatın anavatanı olan coğrafyada bu sanatı akademik yöntemlerle eğiten, düzenli bir eğitim kurumunun varlığı yok olmaya yüz tutmuş bir potansiyeli su yüzüne çıkartması açıısndan büyük bir önem arz etmektedir.” dedi.

Gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “Telkari” nin  gümüş telin bükülmesi ve küçük motiflerin bir araya getirilmesi ile el işçiliğine dayanan muazzam bir sanat olduğunun altını çizen Ağırakça, bu sanatın asıl kaynağının Mezopotamya olduğu ve buralardan da Uzak Doğu ve Avrupa’ya yayıldığı bilgisini verdi.

Artuklu Üniversitesinin dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gören telkâri eserlerini üretecek maharetli öğrenciler yetiştirmeye aday olduklarını hatırlatan Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir ise, telkâri sanatında çıraklıktan ustalığa uzanan deneyime sahip ustaların akademyaya kazandırılmasında kadro ihdası için bakanlık nezdinde verdiği çabalardan dolayı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörüne teşekkür etti.

Midyat Meslek Yüksekokulu Takı Tasarımı Bölümünde görevli akademik personel ile yeni görevine başlayan Murat Aslan, Midyat taş işçiliği ve telkâri sanatının yansıtıldığı dekoratif saati Rektör Ağırakça’ya takdim ederek toplu fotoğraf çektirdiler.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2017, 14:13

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER