Oruç tutmaya niyet edene Allah yardım eder

On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayının çok güzel geçtiğini söyleyen Mardinliler, eski Ramazanlara nazaran şimdi tutulan orucun daha kolay olduğunu söylediler.

Oruç tutmaya niyet edene Allah yardım eder

Mübarek Ramazan ayında yaklaşık bir haftayı geride bırakırken, Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki vatandaşlar ve esnaflar Ramazan ayı orucunu İLKHA muhabirine anlattı.

Eskiden çok zor şartlarda ve imkânsızlıklar içerisinde, yaz sıcağında çalıştıkları halde oruç tuttuklarını belirten vatandaşlar, şimdi her türlü nimetin bulunduğunu ve şimdi tutulan orucun eskiye nazaran daha kolay olduğunu ama insanların bunun kıymetini bilmediklerinden yakındılar.

“Eskiden sıcakta çalıştığımız için çok susuyorduk, doğru düzgün yemek bulamıyorduk”

Bu yılki Ramazan ayı orucunun çok güzel geçtiğini belirten tespih satıcısı Hacı Sabri Şahin, “Sabah saat 09.00-10.00 gibi gelip tespihlerimi seriyorum, akşam saat 18.00 gibi eve gidiyorum. Bu şekilde vaktimi geçiriyorum. Allah hepimizden kabul etsin. Eskiden sıcakta çalıştığımız için çok susuyorduk doğru düzgün yemek bulamıyorduk. Şu an ise yemek çok ama insanlar nankör, kıymetini bilmiyorlar.” dedi.

“Yazın ortasında oruçlu halde çalışıyorduk, bir gün orucumuzu yemiyorduk”

Gençliğinde yazın ortasında oruçlu halde çalıştığını ve bir gün dahi orucunu bozmadığını söyleyen Şerif Öner, şöyle devam etti: “O zamanlar çobanlık yaptım, tarlada mahsulü elle topladım, tarlayı sürdüm ama hep oruçluydum, şimdi oruç tutmak çok daha kolaydır. Yaptığımız bir iş yok, sabah buraya geliyoruz oturuyoruz, akşama kadar vakit geçiriyoruz, akşama doğru iftarımızı açmak için eve gidiyoruz. Hepsi ömrümüzden geçiyor ama bu aydan daha güzel bir ay yoktur.”

“Yavaş yavaş havalar ısınıyor ama yine de Ramazan güzel geçiyor”

Geçen seneki Ramazanda havaların daha sıcak olduğunu şimdi ise havaların yeni yeni ısınmaya başladığını söyleyen esnaf Burhan Özdemir, “Ama yine de Ramazan güzel geçiyor. Sürekli çalıştığımız için biraz zorluk çekiyoruz. Akşama doğru daha çok kendini gösteriyor ama orucumuzu tutuyoruz. Rabbim tuttuğumuz orucu bizlerden kabul buyursun.” duasında bulundu.

Ayakkabı boyacısı Mehmet Salih Dinç de yaklaşık 50 yıldır ayakkabı boyacılığı yaptığını, her Ramazan ayında çalıştığını orucunu da tuttuğunu söyledi.

“Geçen seneye göre Ramazan daha çok güzel geçiyor”

Yunus Şin, “Geçen seneye göre Ramazan daha çok güzel geçiyor ama insanların can güvenliği, huzur yok, dünyayı bir ateş topu sarmış, her yerde savaş var, Rabbim bizleri muhafaza etsin.” dedi.

“Çalışmamıza rağmen nasıl akşam oluyor anlamıyoruz”

Havanın geçen seneye göre daha serin olduğu için Ramazan’ın çok güzel geçtiğini dile getiren esnaf Ahmet Beken, “Çalışmamıza rağmen nasıl akşam oluyor anlamıyoruz. Allah’a çok şükür hiç zorlanmıyorum. Tabi oruç tutmak kanaat işidir, birisi oruç tutmaya niyetlendiğinde Allah kendisine yardım eder.” diye konuştu.

“Eskiden Ramazanlarda doğru düzgün yemek bulamıyorduk”

Ömer Gönül, “Oruç kış aylarına doğru gittiği için her gelen Ramazan, geçen yıldan daha güzel geçiyor. Bugün Ramazan’ın 6’ncı günü, çok güzel geçiyor. Eskiden Ramazan ayında doğru düzgün yemek bulamıyorduk. Şimdi her şey boldur, buna rağmen oruç tutmayanlar da oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Rabbimizden tek isteğimiz tuttuğumuz orucun sevabından bizleri mahrum etmemesidir”

Hacı Zehra Yılmaz, “Rabbimizden tek isteğimiz tuttuğumuz orucun sevabından bizleri mahrum etmemesidir. Eski Ramazanlarda hiçbir şey bulamıyorduk, Allah’a çok şükür bugün ne isterseniz var. Çok güzel geçiyor. Hava biraz sıcak, susamamak için ıslak havluyu başımın üzerine koydum, bu şekilde susuzluğu gideriyor.” dedi.

“Sıcaktan etkilenmemek için başıma ıslak havluyu sardım”

Ramazan ayının çok güzel olduğunu ve çek güzel geçtiğini belirten Hacı Servet Yılmaz, sıcaktan etkilenmemek için başına ıslak havlu sardığını söyledi.

Adile Demir ise eski Ramazanların şimdiki Ramazanlara göre daha güzel olduğunu söyledi. (Mehmet Aslan-İLKHA) 


Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2018, 00:55

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER