banner113

Kızıltepe Esnafı;““Merkez Bankası dolar kuruna müdahale etmesi gerekir“

Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki kuyumcu esnafı, döviz kurunda yaşanan artışa Merkez Bankasının müdahale edip fiyatları makul bir seviyeye çekmesi gerektiğini belirttiler.

Kızıltepe Esnafı;““Merkez Bankası dolar kuruna müdahale etmesi gerekir“

Döviz ve altın fiyatlarında yaşanan rekor artışı değerlendiren Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki kuyumcu esnafı, Merkez Bankasının piyasalara müdahale etmesi gerektiğini belirttiler.

"Dolar 5 TL’yi bulur"

Geçen yıl çeyrek altın fiyatının 160 TL olduğunu hatırlatan kuyumcu Mehmet Nur Aslan, bugün itibariyle bu fiyatın 320 TL'ye çıktığına dikkat çekti.

Aslan, "Piyasa allak bullak olmuş! Millet ne yapacak, nasıl olacak, ne olacak? Biz de bilmiyoruz. Bu gidişle devam ederse dolar 5 TL’yi bulur. Belirsizlik olduğu için ne alan var ne de satan. Toptancıyı arıyoruz, ‘fiyat yok’ diyor. Belirli bir fiyat olmasa biz nasıl satacağız? Biz de akşama kadar dükkânda oturuyoruz." dedi.

Aynı zamanda döviz bozduran Kuyumcu Lokman Aydemir ise döviz kurundaki artışın tüm sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

Aydemir, "Şu an piyasanın olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Bir belirsizlik ve tedirginlik mevcut. Eskiden normal şartlarda müşteri yoğunluğundan dolayı yetiştiremiyorduk ama şimdi sinek avlıyoruz. Doların yükselmesi her alanda bizim için kötüdür. Dolar bundan yaklaşık 20 gün önce 4 TL idi şu anda 4, 90 TL. Sattığımız doları alamıyoruz. Tabi bizim için zarardır." ifadelerini kullandı.

"Bunlar dış güçlerin oyunudur"

"Paranın kaynağı Merkez Bankasıdır. Dolar kuruna Merkez Bankasından başka kimsenin müdahale etme şansı yok" diyen Aydemir, piyasaların düzelmesi için Merkez Bankasının bir şekilde dolar kuruna müdahale edip fiyatları makul bir seviyeye çekmesi gerektiğini söyledi.

Döviz kurundaki artış nedeniyle satış yapamadıklarını söyleyen Zücaciye dükkanı işleten Nihat Ercan, "Doların yükselmesiyle altın da yükseliyor. Bizim ağırlıklı satışımız çeyiz paketi olduğu için çeyiz sektörünü de etkiliyor. Şu an sattığımız bir malın yerine aynısını alamıyoruz. Piyasa durgun, iş yok. Normalde bizim sektörde Ramazan dolayısıyla bir durgunluk vardı ama doların bu şekilde yükselmesi haliyle sektörümüzü kat be kat etkiledi. Doların yükselişi hiçbir zaman esnafın faydasına değildir. Şu an da 10 gün içerisinde yüzde 20 küçüldük, eridik. İnşallah seçimden sonra iyi olacak. Bunlar siyonizmin, dış güçlerin oyunudur. Bu ülkeyi nasıl kaosa sürükleyeceğiz, nasıl küçülteceğiz, halkı nasıl ayaklandıracağız? Ama bunları çok defa yaptılar başaramadılar. İnşallah bundan sonra da başaramayacaklar." dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2018, 23:03

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER