Beyazsu Boru Hattı Patladı Köyün Yarısı Boşaltıldı

Nusaybin ilçesinden gelen 'Beyaz Su' içme suyu boru hattı Kızıltepe Ekinlik Mahallesi'nde patladı. Su altında kalan köylüler evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Beyazsu Boru Hattı Patladı Köyün Yarısı Boşaltıldı

Nusaybin'deki 'Beyaz Su'dan Kızıltepe ve Mardin Merkez Artuklu ilçelerine gelen içme suyu şebeke borusu Kızıltepe Ekinlik Mahallesi'nde (Mezrê köyü) patladı. Köyde büyük çapta maddi zarar oluşurken, köyün bir kısmı evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Boru hattının, köyü besleyen trafo merkezi önünde patlamasıyla, büyük bir tazyikle akan su yüksek gerilim telleri üzerinden yaklaşık 20 metre yüksekliğe ulaştı. Trafo merkezinin su altında kalmasıyla bazı köylüler elektrik akımına kapılmaktan son anda kurtuldu.

Tonlarca mahsul sular altında kalırken, evleri su basan köylüler eşyalarını traktör ve kamyonlara yükleyerek boşalttı. Bazı köylüler ise evlerinin damından yaşananları çaresizce seyretti.

Haber verilmesi üzerine olay yerine iş makinaları, itfaiye ve MARSU ekipleri sevk edildi. Köye gelen MARSU aracı oluşan gölde mahsur kalınca halat bağlanarak iş makinesi yardımıyla çıkarıldı.

“Bazı köylülere elektrik çarpacakken son anda onları kurtardık”

Ekinlik Mahalle Muhtarı Edip Aydın, köyün içerisinden geçen boru hattının tehlike arz ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Mardin ve Kızıltepe’ye taşınan suyun ana hattı köyün içinden geçiyor, çok tehlike yaratıyor. Biz defalarca 'bu hat tehlike oluşturuyor, patladığında can kaybı meydana gelebilir' diye söylemiştik. MARSU’ya defalarca dilekçe verdik. Bu hat çekilirken bu evler yerindeydi. Bu evler sonradan inşa edilmedi. Bu hat evlerin dibinden çekildi. O zaman ki yönetim buradan çekti ama hiçbir tedbirini almadı. Bugün ucuz atlattık, yarın daha büyük olmayacağı ne malum. Görüldüğü gibi yüksek gelirim telleri tam su hattının altındadır. Elektrik binası (trafo merkezi) suyun altında kaldı. Elektrikten dolayı büyük bir tehlike atlattık. Bazı köylülere elektrik çarpacakken son anda onları kurtardık."

“Köyün yarısını boşalttık”

Köyde maddi zararın fazla olduğunu vurgulayan Aydın, köyün sular altında kalmasından dolayı köylülerin eşyalarını traktör ve kamyonlara yükleyerek evlerini boşalttığını belirtti.

Aydın, “MARSU yetkilileri aradı ve güvenlik açısından köyü boşaltmamı istediler. Eşyaları traktörlere, kamyonlara aldık. Şu an köyün yarısını boşaltmışız. Böyle devam ederse köyün tamamını boşaltmak zorunda kalabiliriz. Biz şu an çok tehlikeli bir yerde yaşıyoruz. Bu hattın köyün dışına alınmasını istiyoruz. 30 tona yakın buğday, 10 tona yakın mercimek vardı; arpa, hayvanların yemi, balyalar vardı, hepsi gitti. Bayağı zarar var.  Böyle devam ederse daha da çok zarar göreceğiz.” diyerek yaşanan mağduriyete dikkat çekti.

Köylülerden Adnan Aydın ise “Beyaz Su ana boru hattı patladı. Evimin bir metre ilerisinde bahçeden geçiyor. Zararım 22-23 ton buğday, 4-5 ton mercimek, bir de evde çatlaklık var. Jandarma gereken raporları tuttu. Şu an mağduruz, büyük zararımız var. Köyün arka tarafındaki ve güney tarafındaki evlerin hepsi boşalttılar. İş makinalarını görüyorsunuz, ne kadar vahim bir durum olduğu görünüyor. Bir an önce yetkililerden bu boru hattının buradan kaldırılmalarını rica ediyoruz.” diyerek çağrıda bulundu. (Mehmet Aslan - İLKHA)

 

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2017, 10:38

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER