2012-12-24 19:38:48

Kızıltepe’deki Suriyeli Kürtler

FARAÇ ÇOBANOĞLU

f.cobanoglu@gmail.com 24 Aralık 2012, 19:38

Suriye’de yoğunlaşan iç savaşın etkisiyle Suriyeliler komşu ülkelere geçmek zorunda kaldılar. Bu ülkelerin başında ise Türkiye gelmektedir. Bir çok yakınını savaşta kaybeden insanlar çareyi Türkiye’nin sınırdaki çeşitli şehirlerine geçerek buldu ve ancak bu şekilde bir nebze olsa da ölümden kaçmayı başardılar. Bu insanlar adeta bir can pazarını yaşamaktadır!

Öncelikle yüzlerle ifade edilebilecek savaş mağduru Suriyeliler, Hatay’da kurulan kamplara yerleştirildiler. Suriye’de yaşayan Kürtlerin durumuna ‘iyi’ deniliyordu ki çok geçmeden bu durum bozulmaya başladı ve Kürtler de süren iç savaştan ‘nasiplerini’ alarak gruplar halinde Türkiye’ye geçmekle yüzyüze kaldılar. Kürtler gruplar halinde Nusaybin, Şenyurt ve Ceylanpınar ilçelerinden geçişler yaparak evvela akrabalarının yanına yerleştiler. Akrabalarının yanına yerleşen Suriyeli Kürtlerin bir bölümünün seçtikleri yer Kızıltepe oldu. Ardından akrabası olmayan Kürtler de Kızıltepe’ye gelip yerleşmeye başladı. Akrabaları olmayan bu insanlar Halep’ten gelen Kürtlerin olduğu anlaşıldı.

Kızıltepe Misakı Milli İlköğretim Okulu’nun kuzey tarafına yerleşen Halep Kürtlerinin durumu çok geçmeden basına konu oldu. İlçede haber yapan bir çok haberci bu insanlarının dramlarını haber yaparak kamuoyuna ve yetkililere iletilmesini sağladılar. Bu arada Diyarbakır’da temsilciliği bulunan ve merkezi Irak’ın Hewlêr (Erbil) kentinde olan Gali Kürdistan adlı televizyon kanalından bir ekip de Kızıltepe’ye gelerek Halep’ten gelen Kürtlerin durumunu haber yaptı. Bu ekibe ben de eşlik ettim ve bu insanların dramlarını yakından gözlemledim.

O sırada çok şiddetli bir yağmur yağıyordu Kızıltepe’de ve havalar oldukça soğuktu. Savaşın sıcaklığından kaçan bu insanlar bir kez daha şanssızlardı ve kendilerini soğuk bir havanın içinde buldular! Yaklaşık 15 tane adına “çadır” dedikleri yerlerde kalıyorlardı. Battaniye ve naylon parçalarının birleştirilmesiyle meydana gelen çadır! Yağmura ne kadar dayanabilirdi bu çadır? Tabiri caizse bu insanlar o yağmurda dışarıda yatıp kalkıyorlardı. Çocuklar yalın ayak ve yırtık pijamalarla bizleri karşıladı. Bu içler acısı manzara karşısında insan ağlamaklı duruma geliyordu. İşin enteresan tarafı haber yapılana kadar ne kaymakamın ne de belediyenin bu insanlardan haberi yoktu. Her hallerinden belli, yaşadıkları savaşın izlerini taşıyan bu insanların çileleri kaymakamlığın harekete geçmesiyle son buldu bir nebze.

Öncelikle Rahmet Gıda adlı bir organizasyon bu insanların yardımına koşmuş. Giyim ve gıda konularında elden geldikçe yardım etmiş bu organizasyon. Ardından Kızıltepe Kaymakamı Sayın Erkaya Yırık yardım elini uzattı. Kaymakam Yırık, öncelikle bu insanları Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun yatakhanesine nakillerini gerçekleştirdi. Yırık, yardım konusunda şunları söyledi: "Kızıltepe’de çadırda barınan ve içinde yaşlıların, çocukların olduğu Suriye mültecilere sahip çıktık. Temel ve insani ihtiyaçları neyse karşılamaya hazırız. Bütün birimlerimizle birlikte hazır bulunmaktayız. Aileler acaba rahatlar mı, onu görmeye geldik. Verdiğimiz destekten ötürü ülkelerine rahat dönmeleri bizleri memnun edecektir. Bundan sonra da elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız."

Yaklaşık 140 kişi olduğu tespit edilen bu insanlara her ay vakıf üzerinden 150’şer lira ayni para yardımı da yapılmaktadır. Öte yandan Sayın Yırık, bu insanların sağlık sorunlarına da çözüm bulmak üzere adım attı. Basın mensupları eşliğinde bir sağlık ekibi duruma müdahale ederek gerekli önlemleri aldı.

Bir de yardım eli Diyarbakır’dan uzandı bu insanlara. Gali Kürdistan televizyonunun yaptığı haber yankı yaptı. İnsan haklarına duyarlı bir grup hemen harekete geçerek bu televizyon kanalı ile irtibat kurdu. Kendilerine Sivil İnisiyatif dedikleri bir yardım organizasyonu Canan Uluer başkanlığında giyim ve gıdadan oluşan yaklaşık 25 bin lira değerindeki bir kamyonluk eşyayı bu insanlara ulaştırdı.

Halen Kızıltepe’de yaşayan Suriyeli Kürtlerin net sayıları konusunda bir istatistik yok. Onlarcası akrabalarının yanında kaldıkları için Kaymakam Sayın Erkaya Yırık, net bir rakamı veremeyeceklerini açıkladı. Gerçek olan şu ki Kızıltepe’de belki bini aşkın Suriyeli Kürdün yaşadığıdır. Bu insanlar, kadın-erkek bazen yanlarına çocuklarını da alıp esnafları gezerek hatta mahallelerde çal kapı yaparak karşılanamayan insani ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.

Uzun süreli kalışları söz konusu olursa bu durumu kaldırmak çok zor olacaktır, akrabaları açısından.. Akrabalarının yanına yerleşenler ise kendilerine destek olanlara bir süre sonra ağır yük olacağı açıktır. Zira bu insanların eğitim ve sağlık sorunları da büyüyecektir

Basın olarak bu insanların seslerini, dramlarını gerek kamuoyu olsun gerek yetkililer olsun, paylaşmasına vesile olduk. Bundan ötürü gazeteci arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Kaymakamımız Sayın Erkaya Yırık’a içtenlikle teşekkür ediyorum, gösterdiği duyarlılıktan ve yardımseverlikten dolayı. Diyarbakır’dan yardım elini uzatan Sivil İnisiyatif ve Rahmet Gıda adlı duyarlı organizasyonlarını da takdir ediyor, yardımseverlikleri diğer çevrelere örnek olsun.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.