2013-05-21 19:41:32

AB Yolunda Siirt’in Tadı

FARAÇ ÇOBANOĞLU

f.cobanoglu@gmail.com 21 Mayıs 2013, 19:41

 
AB sürecinin getirileri ve götürülerinin yanı sıra ülke ve toplum olarak ne kadar hazır olduğumuz da vurgulandı.
 
İki gün süren panel ve seminerlerle şu konulara açıklık getirildi:
Öncelikle Açılış konuşmaları Bakanlık Koordinatörü Sayın Başak İlisulu ve Siirt Valisi adına Vali yardımcısı yaptı ki Sayın Vali Ahmet Aydın’ın böylesi bir projeye katılmaması kulislerde katılımcılar tarafından eleştirildi. Keza Siirt Belediyesi’nden de hiçbir temsilcisinin olmaması da eksi olarak nitelendirildi.
 
Türkiye-AB Müzakere Süreci Avrupa Birliği İletişim Stratejisi ve AB’nin Günlük Hayatımıza Etkileri konusu bir hayli akıcı bir biçimde tartışıldı.
 
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Program ve projeleri ile ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgiler verildi.
 
Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün Avrupa Birliği Alanındaki Çalışmaları hakkında çok önemli bir sunum gerçekleştirildi.
 
Avrupa Birliği Hukuku ve Çeviri Eşgüdüm konusunda önemli açıklamalarda bulunuldu. Yine bakanlığın Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikaları hakkında sunumlar gerçekleştirildi.
 
İlk gün bunlar olurken projenin ikinci gününde Türk Yerel Medyasının AB Sürecinde Daha Etkin Rol Alması konulu bir panel gerçekleştirildi. Çalışmalar katılımcılara verilen sertifikalar ve ardından ile düzenlenen gezi ile sona erdi.
 
Böylesi Projeler Tanıtım İçin Yararlı
 
Kim tarafından düzenlenirse düzenlensin iller arası yapılan böylesi çalışmalar hem il bazında hem bölge bazında ve de ülke geneli açısından çok yararlı bir tanıtım oluyor. Özellikle gazeteciler arasında tanışma ve kaynaşma, kurulan dostluk diyalogları bir daha anlamlı olmaktadır. Böylesi projelerle gazeteciler göremedikleri ve tanımadıkları yerleri yakından tanıma fırsatını yakalamış oluyorlar. Gazeteciler döndüklerinde yaşadıklarını, yediklerini, içtiklerini en kurdukları dostlukları anlatıp yazıyorlar. Bu da o il için çok önemli olsa gerek.
 
Bu kapsamda Siirt ilimiz için bar kaç önemli noktayı yazarsam;
 
Bir defa daha önce hiç Siirt’i görmemiştim. Bununla burayı tanıma fırsatını yakalamış oldum. Siirt merkezini gezdikten sonra doğusunda yer alan ve Yüce Ruh anlamına gelen Tillo’yu (Aydınlar) ziyaret ettik, gezdik. Burada 10’a yakın medrese bulunmakta ve yaklaşık 2 bin öğrencisinin eğitim gördüğü söyleniyor. Halk arasında Evliyalar Diyarı olarak da bilinen Tillo’da onlarca evliya veya hazret olarak değer gören kişilerin kabirleri bulunmaktadır. Bu kabirler arasında en önemlileri İsmail Fakirullah Hazretleri ve öğrencisi olan İbrahim Hakkı Hazretlerinin kabirleri…İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptığı Işık Hadisesi’ni anlatmayayım gidin, görün derim. Hayretler içerisinde kalacaksınız. Tabiri caizse küçük dilinizi yutacaksınız. Buraları insanlar hergün ziyaret etmekte ve dua okumaktadır. Hiç kuşku yok ki Tillo İnanç Turizmi açısından önemli bir değerdir; ancak gözlendiği zaman bu anlamda tanıtımının tam olarak yapıldığı söylenemez. Veysel Karani Hazretlerinin Kabri de burada (Baykan) bulunduğunu eklemek gerekir.
 
Botan Vadisi Hayranlık Uyandırır…
Botan Vadisi Siirt’in hemen doğusunda yer almaktadır. Tillo’daki Kaletül Üstad tepesinden eşsiz bir Siirt Dağları manzarası izlemek herkese nasip olmaz diye düşünüyorum. O kadar yüksek ki bu nokta buradan bakıldığı zaman insanın diz bağları titriyor. İnsan buradan Botan suyunu bir sigara kalınlığında sanki görebiliyor. Vadideki köy evleri veya LİMAK Barajı’na ait barakalar çocukların yap-bozdan yaptıkları evler kadar görünüyor. Botan Vadisi yem yeşil her daim ve tam bir cennet misali. Biz vadiyi akşam saat beşten sonra gittik izledik, hava güneşliydi şansımıza. Bu arada bir sürprizle karşılandık. Kartal kafileleri görünmeye başlandı. Aman Tanrım bu da ne?! Diye şaşkınlıkla kendi kendime sordum. Gazeteci Zekeriya Güneş kardeşimden sürekli bilgiler aldım. Kendisine çok teşekkür ediyorum bize yaptığı katkılardan dolayı. İlk kartal grubunu saydım dokuz tane. Sonra ikinci ve üçüncü kartal grupları. Toplam 53 tane kartal. İlk defa bu dev kanatlıyı bu kadar sayıda ve yükseklikte görme şansını yakaladık. Kartallar Şırnak tarafından gelip Botan Vadisi’ni izleyerek Van’a doğru yol alıyorlarmış. Vadi boyunca bu dev kanatlının çemberler çizerek yolculuk yapması gerçekten heyecan verici. Dileyelim bu eşsiz vadimiz doğa turizmi açısından yeterince tanıtılır ve doğal yapısı bozmadan, bozulmadan. Fakat üzerinde yapılan barajların sanki yakın bir gelecekte doğal yapısını bozacak endişesini oluşturuyor bende. Sayın yetkililer lütfen bu endişenin oluşmasına meydan vermeyelim.
İnsan Siirt coğrafyasını ne kadar yazarsa da bir şey hep eksik kalacaktır veya neresini yazmadım diye kendine soracaktır.
 
Siirt’in Perde Pilavı, Büryanı, Ekşili Sumaklı Dolması bizde ayrı bir tat yarattı. Ters Lalesi adeta beni koklayın diye davetiye çıkarıyordu bizlere. Umarım bu yaşadıklarımız ve gördüklerimiz değerli okurlarımıza bir gün nasip olur diyor ve bunların ülke ve toplum olarak yürüdüğümüz AB sürecinde lezzet durakları olacaktır.
 
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.