PARANOYA

Paranoya,çoğumuzun da bildiği gibi ruhsal bir haslıktır.Bu tür hastalığa kapılanların çoğu zaman başkalarının kendilerine düşmanca davrandıklarının duygusuna kapılırlar.Genel anlamda kafalarında hayallerinde yarattıkları bir grup kötü olayların tehdidi altında olduklarını zannederler.
Hepimizin zamanla olsa da başımıza öyle şeyler gelmiştir.En yakınımızda ki insanlardan tutun da dost dediklerimiz,arkadaşlarımızdan,eşimizden çevremizden bile yeri geldiğinde kuşku duymuşuzdur.Her zaman hayatımızda her şeyin kötü gittiğini söylemekten kaçınmayız.Çevremizdekilerin yada dostlarımızın yaptıkları güzellikleri iyilikleri,her defasında kötülük yapmış olarak algılamakta geri kalmayız.Gerçekten de psikolojimizin bozulduğunu diyebiliriz.Paranoya süreci işlemeye başlamıştır.
Bireyin herhangi bir olayın karşısında olayın işleyişinden oluşumundan farklı olarak gelişebileceğini kendi içerisinde canlandırma yollarıyla öne sürdüğü sıkça mantıksız kuruntularla bilenen bir rahatsızlıktır paranoya. Çoğu zaman şizofreni gibi psikotik hastalıklar ile iç içedir.
Halk arasında paranoya,genellikle bir kişinin,çevresindekiler hakkında aşırı şüphecililiğini tanımlamak için kullanılmaktadır.Bireyin herhangi bir olayın karşısında olayın oluşumunda farklı olarak gelişebileceğini kendi içerisinde canlandırma yolları ile öne sürdüğü ve sınırsız sayıda çeşitlendirebileceği hayal ürünlerinin tümüdür.
Başkalarının kendisi hakkında tamamen komplolar yaptığı kuruntularına kapılabilirler,kendilerine ailesine ve kendi şahsi mülklerine karşı bir tehdit olabileceğini ya da olduğunu endişelerine düşerler.Tabii bu tür düşünceler de,o kişiye büyük rahatsızlık verir.
Paranoya olan kişilerden çevresindekiler de bu durumdan büyük rahatsızlık duyarlar.Kişiye hiç beklemediğin anda sürekli süregelen bir rahatsızlık vererek kuruntularının gerçekleşmesi olacak düşüncesiyle her noktada her daim sıkıntı yaşatır.
Paranoya nasıl bir durumdur?
Gerçeklerin dışında her zaman kuşkulu olma durumudur.Kişiler sürekli ardı ardına sıkıntılar ve tehlikeli durumlar yaşadıkları zaman her durumdan kuşku duymaya başlarlar.insanlar da dönem dönem olacağı gibi akıl hastası kişilerde çok görülmektedir.Aslında paranoyaklıkta normal şüphe duymanın dışında olan bir kavramdır diyebiliriz.Öyle olan insanlarda her durumu kötü değerlendirirler,kendilerine olan ilginin zarar verici olduğudur.İnsanlara olan güvensizlik duyguları en üst seviyede fazlasıyla aşırı olan insanlardır.
Paranoya insanlar,kuşku güvensizlik,bencilik,abartılı gururla belli olan bir ruh hastalığıdır.O insanlar kendisinde ve çevresinden olayları mantıklı bir şekilde mantık süzgeçlerinden geçirerek doğru sonuçlara ulaşmak isterler.Tabi ki kişinin bu yeteneği bozulduğu zaman ortaya paranoya çıkar.
Paranoya olan hastaların veya paranoyakların ortak özellikleri çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadıkları travmalar sonucudur. Paranoya rahatsızlığı belirgindir.Birçok psikolojik rahatsızlıkların en belirgin temeli de çocuklukta ve gençlikte yaşadıkları travmalardır.Mesela çocukken çirkin olan ve çevresinden ve özellikle ailesinde tecavüz ve daha kötü şeyleri yaşayan kişi ve kişiler ilerleyen yaşlarını “herkes bana bakıyor herkes dalga geçiyor herkesten nefret ediyorum” şeklinde düşüncelerle geçirebilmektedir.
Başka bir sebepte şudur ki o da çok görülmektedir.Kişinin kendisini çok üstün ve yükseklerde görmesi ya da bu olayın tam tersi bir şekilde yaşamış olmasıdır.
Şiddet gören çocuklarda ve kadınlarda,belirli bir yaşa geldikten sonra paranoyaklık ortaya çıkma ihtimali de yükselmeye başlanmaktadır.
Aslında paranoya bir çok psikolojik rahatsızlık gibi kalıtsal olabilmektedir.
Her insanın hayatında iyi günlerde kötü günlerde olabilir.Zor günleri atlatabilmek için moralinizi yükseltecek ve yükseltebilecek ve hayata daha mutlu olmak için çaba sarf etmeliyiz.
Ülkemizde ki insanlarımızı hatta gerekirse dünyadaki tüm insanları eğitelim,komplekslerden uzaklaştıralım,en mutlak egemenlik mutluluğun olduğunu anlayışını empoze etmeliyiz.
Toplumu daha ileriye,daha idealist,daha istikrarlı,diri ve ileriyi hedef seçen,tüm kompleksleri üzerinden atmış olan bir toplum oluşturma gayreti içinde olmalıyız.

YORUM EKLE