banner113

Öcalan'ın heyetle gönderdiği mektup

Abdullah Öcalan, bugün İmralı'ya giden BDP heyeti ile mektıp gönderdi.

Öcalan'ın heyetle gönderdiği mektup

Bugün İmralı Adası'nda BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile görüşen Abdullah Öcalan heyet aracılığıyla bir mesaj yayınladı. 4 yıldır büyük bir çaba içerisinde olduğunu son bir yıldır başlattıkları çabanın büyük olduğunu belirten Öcalan mesajında şöyle dedi.

 
"Yürüttüğümüz çalışmalar önemlidir. Büyük bir çaba ile yürüttüğümüz bu çalışmalar toplumu rahatlattı. Büyük zelzele dindi .Fakat büyük dağ gibi sorunlar önümüzde durmaya devam ediyor.Yürüttüğümüz bu çalışmaların formatı hatasıyla sevabıyla bir yılını tamamladı. Önerilerimi devlete yazılı ve sözlü olarak sundum. Anlamlı derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum. Ertelemeye tabi tutulması gereken ve süarecin hassasiyeti nedeniyle zaman kaybetmeden derinlikli müzakerelerin hayata geçmesi gerekir. Bu müzakere anlamlı ve sonuç alınan bir müzaekere olmalıdır. Bir yıl içinde yasal herhangi bir zemin oluşmadığı gibi ne bir ret ne de bir ilerleme sağlanamamıştır. Süreç ile ilgili umudumu korumakla birlikte bu umudun hayal kırıklığına dönmemesi için tarihi çağrımı bir kez daha tekrarlıyorum"
 
BAYRAM MESAJI
 
Abdullah Öcalan, İmralı'dan gönderdiği bayram mesajında ise  özellikle El Kaide, El Nusra gibi islama ihanet içinde olan kesimlere karşı Diyarbakır'da Demokratik İslam Kongresi çağrısını yaptığını söyledi.
 
Öcalan, "Bu kongre çalışmalarında Alevisi, Sünnisi ile tüm halkımızın derinlikli tartışmalar yürütmesi, kongrenin anlamlı kararlaşmalarla ve kurumsallaşmalarla sonuçlanması son derece önemlidir. Hz. Muhammet'in Medine şura çalışmaları örnek alınarak Şeyh Sait gibi tarihi kişiliklerin ruhuna uygun olarak bu çalışmaların yapılması önemlidir. Bu temelde tüm halkımızın Kurban Bayramını bir kez daha kutluyorum" dedi.
 
DEMİRTAŞ HEYETTE YER ALMADI
 
Heyette sürpriz şekilde yer almayan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da Gültan Kışanak ile gazetecilerin sorularını yanıtladı.Demirtaş, şunları söyledi:
 
"Hükümetin çocukça davranışları nedeniyle İmralı’ya gidişimiz ertelendi. Biz sayın Öcalan’ın esas aldık. Bu nedenler kişilerin tartışılmasını doğru bulmayız. Sorunun ağırlığına ters düşen bir hal vardır hükümette. Bugün Öcalan’la yapılacak görüşmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çıkan sonucu halkımızla paylaşacağız. Bize oy veren, güvenen kişiler tutumumuzun farkındadır ve memnundurlar. Bu çizgimizde ısrarcı olacağız. İki Grup Başkanvekilimiz, Öcalan ile görüşme yapmak üzere İmralı' ya doğru  yola çıktılar. Hükümetin Öcalan’ın değerli bir siyasetçi olduğunu kabul etmesi iyi bir gelişmedir. Hükümetin yıllar sonra bunu anlaması bizim için sevindiricidir. Bu olgun siyasetçilerle müzakere yapılsın istiyorum."
 
Demirtaş, Kurban Bayramı'nın Suriye başta olmak üzere, Afganistan'dan, Pakistan'a, Irak'a, Afrika'ya kadar dünyanın her yerinde yaşanan çatışmaların barışa doğru evrilmesine vesile olmasını dilediklerini söyledi.
 
Demirtaş, halkın Kurban Bayramı'nı kutladığını belirterek, "Bu kadar kanın aktığı bir coğrafyada herhalde en acil ihtiyacımız barıştır. Bizler Ortadoğu toplumları olarak yüzyıllardan beri kan revan, savaş, çatışma ve ölüm içerisinde bayramlar karşılıyoruz. Bu yıl belki Kürt sorunundan kaynaklı savaş ve çatışma hali durmuş durumda. Ama tümüyle sonlanmış bir çatışmadan ve savaştan söz edemeyiz. İnşallah bu Kurban Bayramı vesile olur Suriye başta olmak üzere, Afganistan'dan Pakistan'dan, Irak'a, Afrika'ya kadar dünyanın her yerinde yaşanan çatışmalar barışa doğru evrilir" dedi.
 
Demirtaş, önemli gündem maddelerinden birinin de seçim olduğunu, yakın zamanda seçim çalışmalarıyla ilgili resmi startı verdiklerini ve bir yıla yakındır ciddi hazırlıklar yaptıklarını kaydetti.
 
Neredeyse her yerde ilçe ilçe, belde belde hem seçim örgütlenme komisyonları hem aday belirleme komisyonları kurulduğuna değinen Demirtaş, aday başvuru süreçlerinin başladığını ve bu ayın 25'ine kadar da aday başvuru takviminin devam edeceğini bildirdi. Seçim bölgelerinin 22-23 yerinde kadın kotası uygulayacaklarını, kadınların partilerinde yürüttüğü mücadelenin kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle dedi:
 
"Özellikle bazı köşe yazarlarının bilinçli olarak kadın hareketimizi, kadın meclisimizi yıpratmaya yönelik tartışmaları biz de hayretle izliyoruz. Bunların bir merkezden yürütüldüğü anlaşılıyor. Herkesin bu konuda duyarlı olması lazım. Kadınlar mücadeleleriyle, emekleriyle, alınterleriyle sadece devlete karşı değil, erkeğe karşı da mücadele ederek toplumsal bütün kimliklerini yeniden inşa etmiştir."
 
ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Çözüm süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan Demirtaş, iki grup başkan vekillerinin Öcalan'la toplantı yapmak üzere İmralı'ya gittiğini ve birkaç gündür heyetin gidişinin geciktirildiğini iddia etti.
 
İmralı Adası'na 15'er günlük periyotlarla heyetlerin gitmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
 
"Biz hiçbir zaman isme takılmadık. Sürecin ağırlığına ciddiyetine denk bir tutum sergiledik. Bu nedenle kişilerin tartışılmasını doğru bulmayız. Ama hükümetin yaklaşımı bu sorunun ağırlığına denk düşen bir ciddiyette değil. Bu çocukça tutumlarını gördükçe bu sorunu nasıl çözeceklerine dair karamsarlığa kapılıyoruz. Ortadoğu'nun en büyük sorunuyla uğraşıyorsunuz ama bir taraftan da birkaç ayda bir 'şu olmaz, bu olmaz' tavrı gösteriyorsunuz."

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2013, 00:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER