Mardin’imizin 2040 Yılı İçmesuyu Hazır…

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Mardin iline yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Mardin’imizin 2040 Yılı İçmesuyu Hazır…

Mardin ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Mardin ve ilçelerinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’Beyazsu Kaynağından aldığımız suyu 127 km isale hattı inşa ederek Mardin şehir merkezi, Kızıltepe, Ömerli ve Nusaybin ilçeleri, Ortaköy, Şenyurt ve Gökçe mahalleleri ile civar köylere ileterek 2040 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşıladık.

Dargeçit ve Midyat’a Menba Kalitesinde Su Götüreceğiz…

Dargeçit ve Midyat ilçelerinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için inşaat çalışmalarımız devam etmektedir. Germiyo Kaynağının suyunu 32 km’lik isale hattı ile Dargeçit ilçesine ileteceğiz. İnşaat çalışmalarının %90’ı tamamlandı.

Midyat’ın içmesuyu ihtiyacını ise Beyazsu Kaynağından 55 km isale hattı inşa ederek karşılayacağız. İnşaat çalışmalarının %55’i tamamlanan proje ile Midyat ilçe merkezi ve 6 köye menba kalitesinde içmesuyu sağlanacağını açıkladı.

Ilısu Barajı ve HES Projesi’nde Hasretle Beklenen Sona Yaklaşıyoruz…

Dünyanın sayılı barajlarından Ilısu Barajında artık sona gelindiğini ifade eden Genel Müdür Aydın, ’Ilısu barajı ülkemizin ve Dünya’nın sayılı barajlarından biridir. Hayata geçirilen bu proje ile enerji alanında devasa bir proje ülkemize kazandırılmaktadır.

Önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından; Atatürk, Karakaya, Keban Barajından sonra dördüncü,

Ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan
en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Temelden yüksekliği
135 metredir. Ilısu Barajı’nın Kurulu gücü 1.200 MW olup, yıllık ortalama 4,12 milyar kWh enerji üretecektir.

Milli Ekonomiye Yıllık 1,5 Milyar TL Katkı…

Ilısu Barajı sadece elektrik enerjisi üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlayacaktır. Barajın toplam maliyeti takriben 8,5 milyar TL’dir. ‘dedi.

Şanlıurfa’dan Mardin’e Nehir Akıyor…

Şanlıurfa - Mardin Ana Kanalı, adeta  bir sun’i nehir gibidir. 221 km uzunluğundaki
ana kanalın debisi 200 m3/sn olup, Kızılırmak Nehrinin Mart ayı debisine eşittir. 221 km uzunluğundaki bu kanal 161 km’lik Süveyş Kanalından daha uzundur. 

Takriben 2 milyar TL’ye mal olan bu proje ile Mardin ve Şanlıurfa’da geniş münbit topraklar sulanacağını açıklayan Aydın, ’Mardin tarafında toplam 1 411 000 dekar arazi bu ana kanal sayesinde sulanacaktır. Bu arazinin 460 620 dekarını sulayacak şebekelerin inşaatı devam etmektedir.

Mardinli çiftçilerimizin hasretle beklediği Mardin Depolaması Cazibe Sulaması kapsamında da 298.000 dekarı sulanacaktır.

Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 3. Kısım Şebeke, Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı (44 km ) , Mardin Depolaması (135.04 hm3 ) inşaatlarında çalışmalar devam ediyor.

Mardin Depolaması ile bölgede 834 bin 380 dekar zirai arazinin ihtiyacı olan sulama suyunu temin edecek. Tesisin tamamlanarak sulama projelerinin de hizmete alınması ile sulanan alanlardan yıllık 278 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

Depolama Tesisinin Gövde Uzunluğu Yaklaşık 12,8 Km Olacak

Türkiye’nin en büyük gelişim projelerinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bulunan Mardin ilimizdeki projelerden biri olan Mardin Depolaması, sulama mevsimi dışında Atatürk Barajı’ndan alınacak suyu depolayacaktır. Toplam gövde uzunluğu yaklaşık 12,8 km olacak bu depolama tesisi, yine yaklaşık 10,5 milyon metreküplük kil dolgu ile inşa edilmektedir. Sulama projelerinin de hizmete girmesiyle Derik ve Kızıltepe ilçelerinde 834.380 dekar zirai arazi suyla buluşacaktır. ’dedi.

 

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Son 16 yılda inşa ettikleri 23 adet taşkın koruma tesisi ile; 23 yerleşim yeri ve 120 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduklarını da açıklayan Aydın,’ 3 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2019, 05:18

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER