banner113

Mardin Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (MASDAM),Madde Bağımlılığını masaya yatırdı.

Mardin Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi üçüncü toplantısını Mustafa Kuzu’nun moderatörlüğünde ülkemizdeki madde bağımlılığın artışı, sonuçları ve yapılması gerekenleri konuştu

Mardin Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (MASDAM),Madde Bağımlılığını masaya yatırdı.
Toplantıya Mardin Ömür Boyu Sevgi Derneği Başkanı Mehmet Ali Demir(Madde Bağımlısı İle Mücadele Derneği) ve Uz. Dr. Nureddin Özdener ile araştırma merkezi üyeleri katıldı.

Toplantıda uyuşturucu maddenin gençlere, ailelere, topluma verdiği zararlara dikkat çekildi ve çözüm önerileri sıralandı. Toplantıda Madde bağımlılığının toplumun kanayan yarası uyuşturucunun gençleri nasıl uyuşturduğu, madde bağımlısı gençlerin ailelerinin çektiği sıkıntılar ve çözüm önerleri masaya yatırıldı.

Batılı ülkelerde en önemli sorunlardan birisi madde kullanımıdır. Ülkemizde batılı ülkeler kadar madde kullanımı yaygın olmasa da giderek artış gösterildiği belirtildi. Artışın çok fazla olmasını beklemeden önlem alınması vurgulandı. Ergenlerde madde kullanımı, duygu durumlarını etkileyen maddeleri arkadaşlarından duyduklarında merak ile tanışması ile başlıyor. Maddenin yapmış olduğu değişiklikler onları artık bu maddeleri arama yoluna itiyor, yani sosyal kullanıcı oluyorlar. Bir süre sonra saplantı ile yavaş yavaş kötüye kullanım başlıyor ve bağımlılığa doğru gidiyor. Çok masum gibi görülen sigara ve alkollü içecekler, esrar kullanımında yolu açması bakımından çok önemli olduğu toplantıda dile getirildi.

Halkın ve özellikle gençlerin sağlığı herkes için önemli olduğu vurgusu yapıldı. İnsanlarımızın uyuşturucu madde ile hayatının kararması için herkesin bu konuda daha duyarlı olunması belirtildi. Ne şekilde olursa olsun uyuşturucu kullanmaya başlayan herkes bu toplumun bir ferdi olduğu ve bizlerin de bu fertleri dışlamadan topluma kazandırmanın mücadelesi içinde olunması gerekliliği vurgulandı.

Madde kullanımının bir hastalık olduğunu, insanın bir yakınının bir hastalandığa yakalandığında nasıl yardım etmek için seferber oluyorsa, böyle hastalığı olanlara yardım etmek için de seferber olması gerektiği dile getirildi.

Madde kullanımı hastalığına yakalanan kişilerin kimliklerinin açıklanmaması gerektiği, onun kişilik haklarına saygı duyulmasının çok önemli olduğu vurgulandı.

İlk defa kullananlar, anne ve babalardan daha fazla para isteme, daha da bulamayınca hırsızlık ve giderek kazanç elde etme ve ihtiyacını elde etme adına satıcıya dönüşüyor. Madde bağımlılıkları kişilerin kendi fiziksel yıpranmaları kadar toplumu da yıprattıkları açıklandı.


Toplantı sonunda ele alınan konuların bir rapor ile kamuoyunun bilgilendirilmesi kararı alındıktan sonra toplantı sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2014, 18:14

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER