banner113

Kürt Tarihi dergisi'nin 12. sayısı çıktı

İki ayda bir yayınlanan popüler tarih dergisi Kürt Tarihi'nin 12. sayısı çıktı.

Kürt Tarihi dergisi'nin 12. sayısı çıktı

Dergi bu sayıda Bediüzamman Saidi Nursi'nin özelliklede takipçileri tarafından eserlerinde yapılan tahrifatları kapağına taşımış. Dergide dikkat çeken bir başka makale ise "Asırlık Kürdistan Haritaları" başlığıyla verilen, çok farklı zamanlara ait Kürdistan haritalarının yer aldığı çalışmadır.

Eserleri ellinin üzerinde dile çevrilen Bediüzzaman, Kürt kimliğini özenle sahiplenip, yeri geldiğinde bunu eserlerinde de açıkca gösterdiği halde, etnik kimliği ve bu noktadaki görüşleri hakkında çokça spekülasyon yapılmış ve yapılmakta. Bazı Nurcu yayınevleri daha da ileri giderek, Bediüzzaman’ın eserlerinde Kürtlüğe ya da kendi etnik kimliğine değindiği bölümleri değiştirmiş ya da tümden çıkarmıştır. İlginç olan ise bu tahrifatların çoğunlukla Saidi Kurdi'nin kendi takipçileri tarafından yapılmış olması...Ekrem Malbat'ın kaleme aldığı "Bediüzzaman’ın Kürt Kimliği Üzerinde Yapılan Tahrifatlar"başlıklı makalede, Bediüzamman'nın özellikle kendi etnik kimliğine yaptığı vurgular ve çeşitli eserlerinde geçen "Kürt", "Kürdistan" gibi kelimelerin Nurcu yayınevlerince nasıl değiştirildiğini ve tahrip edildiğini kapsamlı bir şekilde örneklerle ortaya koyuyor.

Dergide dikkat çeken başka önemli bir makale ise, araştırmacı yazar Mehmet Bayrak tarafından derlenen "Asırlık Kürdistan" haritaları. Çeşitli dönemlere ait Kürdistan haritalarının gerekli açıklamalarla sunulduğu makalede, birçok Kürdistan haritasına yer veriliyor.

Ruşen Arslan’ın dergide yer alan "Diyanet, Siyaset ve Kürtler" yazısında ise Diyanet’in milli ve devletlû karakterini gözler önüne sermekle birlikte, Türkiyeli İslamcıların Kürt meselesine bakışınıda göstermiş oluyor.

 

Dergide yer alan diğer makaleler ve yazarları

- Roşan Lezgîn: “Kırmanccanın Temel Sorunu Yaşama Mücadelesidir” (Söyleşi: Ürgen Tepe)

- Bir Osmanlı-Kürt Aydını Malatyalı Bedri - Murat ISSI

- “Ji Dîwana Fuzûlî” ber bi nasnameya wî ve - Seîd Veroj

- Cebel-i Sason’un Eteklerinde Osmanlı Devleti (Hazırlayan: Nilay Özok-Gündoğan)*

- Unutulmuşluğun Bir Öyküsü: Said-i Kürdî - Vecdi DEMİR

 

İletişim:

www.kurttarihidergisi.com

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 18:13

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER