Fed’in ‘sabrı’ gitti Dolar düştü Borsa coştu!

Fed 'sabırlı' ifadesinden vazgeçmesinin ardından dolar 2,56'ya kadar geriledi, borsa ise güne yüzde 1,92 yükselişle 81 bin 474 puandan başladı.

Fed’in ‘sabrı’ gitti Dolar düştü Borsa coştu!
ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği kritik faiz kararını açıkladı. Fed yetkilileri, açıklamalarında 'sabırlı' ifadesini kaldırdı. Faiz oranları değiştirilmedi, sıfıra yakın seviyede kalmaya devam etti.

DOLAR, KARAR SONRASI DÜŞTÜ

Bu açıklama öncesinde dün akşam saat 19.59'da 2.62 seviyesinde bulunan dolar/TL, hacimsiz piyasada 2.5610'a kadar gerileyerek, dolar karşısındaki kazancını yüzde 2.3'e kadar yükseltti. Dolar/TL, bu sabah 08.14'te ise 2.5803/2.5815 seviyesinden güne başladı.

BORSA YÜKSELİŞLE AÇILDI

Borsa ise dolar/TL'deki düşüş ve küresel hisse piyasalarındaki yükselişe paralel alıcılı açıldı. BIST 100 endeksi güne yüzde 1,92 yükselişle 81 bin 474 puandan başladı. Endeks dün yüzde 0.11 düşüşle 79,942.27 puandan kapanmıştı.

YAVAŞ BİR HIZLA ARTIRILACAK

Yetkililer, faizin kademeli olarak, yavaş bir hızla artırılacağını belirtti. Yetkililer, Fed'in Nisan ayındaki toplantısında faizin artırılmasının olası olmadığına da işaret etti. Fed yetkilileri, faiz artışı için enflasyon verisinin takip edileceğini ifade etti.

Açıklamada, 'Sözlü yönlendirmede değişikliğe gitmek, Fed'in faiz artırımının zamanlamasına karar verdiği anlamına gelmiyor' ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Fed'in faizi hangi tarihte artıracağına dair net bilgi verilmedi. Yetkililer, faizin yıl sonunda yüzde 0,625 seviyesine çıkarılabileceğine işaret etti.

VERİ TAHMİNLERİ AÇIKLANDI

Fed yetkilileri gelecek yıl için enflasyon tahminini yüzde 1,7 seviyesinde tuttu. Piyasalar Fed'in açıklamalarında 'sabırlı' ifadesini kaldırmasını bekliyordu.

"FAZİ ARTIŞI DAHA HIZLI OLABİLİR"

Açıklamanın ardından basın toplantısı düzenleyen Başkan Janet Yellen şunları ifade etti: "Sabırlı sözünü çıkarmamız, sabırsız olacağımız anlamına gelmemeli. İlk faiz artırımının tarihi, gelecek ekonomik verilere bağlı olacak. Enflasyon gelişmelerini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağını öngörüyoruz. İstihdam büyümesi güçlü seyrediyor. İlk çeyrekte reel büyüme yavaşladı. Faizler Nisan'dan sonra herhangi bir toplantıda artırılabilir. Sözlü yönlendirme Haziran'da faiz artışı anlamına gelmiyor. Ancak tamamen de bu ihtimali ortadan kaldırmıyor. Takvim bazlı bir faiz oranı yol haritası vermek şu an için uygun değil. Riskler dengelendiğinde kesinlikle faiz artışı yaparız. Enflasyonun hedefe yaklaştığını gördüğümüzde faiz artışı uygun olacak. Faiz artışı istihdam ve fiyat hedeflerinin değerlendirilmesi doğrultusunda olacak. Ekonomik gelişmeler beklediğimizin ötesinde olursa faiz artışı daha hızlı olabilir. Doların güçlenmesi ile ihracat büyümesinin zayıfladığını görüyoruz. Doların güçlenmesi aynı zamanda ABD ekonomisinin gücünün yansıması."

www.habername.com

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 13:33

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER