Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Türkiye, salgın sonrası yeniden şekillenecek dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Salgının sürmesi, ülke olarak bizim önümüzü görmemizi de zorlaştırıyor. Buna rağmen içerideki ve dışarıdaki ortak kanaat; Türkiye’nin salgın sonrası yeniden şekillenecek dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacağı yönündedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Türkiye, salgın sonrası yeniden şekillenecek dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda, sağlıktan güvenliğe, sanayiden tarıma ve ihracata kadar pek çok konunun ele alındığını belirterek, bir sonraki Kabine Toplantısı’nda, Türkiye’nin yeni yönetim sistemindeki ikinci yılı vesilesiyle kapsamlı bir değerlendirme vatandaşlarla paylaşacağını söyledi.

“AMACIMIZ VAKA SAYISINI DA VEFAT SAYISINI DA SIFIR NOKTASINA ÇEKEBİLMEK”

Bugünkü toplantının öncelikli gündeminin Koronavüris salgını ve sonuçları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin salgınla mücadeleyi en başarılı yürüten ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Koronavirüsle mücadeledeki öncelikli tedbirleri, “temizlik, maske ve mesafe” ifadelerinin baş harflerinden formüle edilerek “TAMAM” kelimesiyle vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız; vaka sayısını da vefat sayısını da sıfıra en yakın veya sıfır noktasına çekebilmektedir. Ülkemizi risk grubundan uzaklaştırmakta kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme takvimi çerçevesinde birkaç alan dışında tüm sektörlerde hizmet ve üretim süreçlerinin önünü açtıklarını, esnaf ve sanatkârdan çiftçiye, sanayiciden ihracatçıya kadar her kesimi desteklerle ayakta tuttuklarını, nakdi yardımlardan vergi ertelemeleri ve kredilere kadar devletin tüm imkânlarını milletin emrine verdiklerini anlattı.

Salgın tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara veren işletmelerin, yeniden çalışmaya başladığını, ekonomik faaliyetlerde adım adım mart ayındaki seviyeye yaklaşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara ve reel sektöre verilen desteklerin önümüzdeki dönemde de sürdüreceği açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın 926 devlet korumasındaki genç ile 274 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kura ile kamu kuruluşlarına yerleştirileceğini bildirerek, sonuçların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sayfasında ilan edileceğini kaydetti.

“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NDEN FAYDALANMA SÜRESİNİ BİR AY DAHA UZATIYORUZ”

Sosyal Koruma Kalkanı adı altında hanelere 6 milyar liranın üzerinde nakdi yardım yaptıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yanında kısa çalışma ödeneği nakdi ücret desteği işsizlik ödeneği gibi başlıklar altında 18 milyar liraya yakın bir kaynağı da vatandaşların hizmetine sunduklarına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanma süresini bir ay daha uzatıyoruz. Bununla bağlantılı, nakdi ücret desteği de bir ay daha devam edecek. Bununla bağlantılı olarak iş feshi sınırlaması ve dolayısıyla nakdi ücret desteği de bir ay daha devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Gençlere yeni ve güçlü fırsatlar sağlamak, gelişimlerini ve hayata katılımlarını desteklemek için sürekli kişisel gelişim temalı bir proje çağrısına çıkacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarını hedef alan, 35 milyon lira bütçeli bu çağrının; gönüllülükten iletişime, spordan kültür ve sanat faaliyetlerine kadar sekiz ayrı başlıkta toplandığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje başvurularının Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden 1 Temmuz'dan itibaren başlayacağını bildirdi.

IRAK’A YARDIM

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden birinin de Irak olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ta yaşayan Türkmenler başta olmak üzere Iraklılara yönelik bir yardım paketinin yarın yola çıkacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece Türkiye, bu tavrıyla bir kez daha komşularının, dostlarının, kardeşlerinin yanında olduğunu göstermiş olacaktır. Tabii sadece bizim salgınla mücadeleyi başarıya ulaştırmamız yetmiyor. Yakın çevremizden başlayarak güçlü sosyal, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin olduğu ülkelerin de aynı başarıyı yakalaması gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa coğrafyasında salgının önemli ölçüde kontrol altına alınmış gözüktüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney ve Kuzey Amerika ile Asya'da salgının tüm hızıyla sürdüğünü, dünyanın 10 milyonu aşkın vaka ve 500 bini aşkın ölüm sayısı ile salgın karşısında tarihi bir imtihan verdiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgının sürmesi, ülke olarak bizim önümüzü görmemizi de zorlaştırıyor. Buna rağmen içerideki ve dışarıdaki ortak kanaat; Türkiye’nin salgın sonrası yeniden şekillenecek dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacağı yönündedir” vurgusunda bulundu.

“TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETERLİ OLMANIN ÖTESİNDE TÜM DOSTLARI İÇİN ÜMİT KAPISI HÂLİNE GELDİ”

Türkiye’nin sağlık altyapısı ve genel sağlık sigortası sisteminin gücünün tartışmasız olduğunu, bunun yanında üretim gücünü de dünyaya ispat ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca, güvenlik alanında attığımız adımlar, bölgesel ve küresel bir güç olma kararlılığımızın altının dolu olduğunu göstermiştir.  Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldıkları her konuda Türkiye kendi kendine yeterli olmanın ötesinde tüm dostları için ümit kapısı hâline geldi. Salgın döneminde hizmete aldığımız hastaneler, barajlar, sulama tesisleri, millet bahçeleri, ulaşım yatırımları gibi eserler ‘durmak yok yola devam’ sözümüzü ete kemiğe büründürdü” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılın ilk beş ayında organize sanayi bölgelerimizde 520 yeni fabrikanın faaliyete geçmesi dahi başlı başına bir iftihar meselesidir. Özel sektörün talep ettiği 110 bin yeni istihdamı öngören 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi de bir diğer önemli göstergedir. Özellikle önümüzde potansiyelimizi en üst düzeye kullanabileceğimiz, hedeflerimize hızla ilerleyebileceğimiz bir yol olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin bu fırsatı değerlendirebilmesi için gece-gündüz çalışacak ve inşallah hedeflerimize ulaşacağız. Halkımızdan tek isteğimiz; bu süreçte kurallara uyarak, işlerine, üretimlerine, ülkelerine sahip çıkarak bize destek olmasıdır. Sorumlu ve gayretli tavırlarıyla Türkiye’nin büyüme, kalkınma, güçlenme mücadelesine katkı sağlayan her bir vatandaşıma şükranlarımı sunuyorum.”

“TÜRKİYE POTANSİYELİ KADAR MARUZ KALDIĞI SALDIRILARIN BÜYÜKLÜĞÜYLE DE MARUF BİR ÜLKEDİR”

“Türkiye potansiyeli kadar maruz kaldığı saldırıların büyüklüğüyle de maruf bir ülkedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî gelirimizi trilyon dolar sınırına getirdiğimiz 2013 yılından başlayarak demokrasimize ve kalkınmamıza yapılan her saldırı aynı stratejinin bir parçasıydı. Amaç Türkiye’nin önünü kesmek, ülkemize diz çöktürmek, milletimizi bölmek, devletimizi zayıflatmaktı. Hamdolsun Allah’ın yardımı ve milletimizin dirayetli duruşu sayesinde bunu başaramadılar, ama saldırmaktan da hiç vazgeçmediler” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yedi yılda Türkiye’ye yönelik saldırıları anımsatarak, “15 Temmuz gecesi milletimiz tarafından kurulan Cumhur İttifakı Türkiye’nin bu kritik döneminde halkımızın sesi, sağduyusu ve vicdanı olarak tarihi görevler ifa etmiştir. Bu vesileyle bir kez daha Cumhur İttifakındaki ortağımız MHP’ye ve özellikle Genel Başkan Sayın Devlet Bahçeliye şükranlarımı sunuyorum. Cumhur İttifakı Türk siyasi tarihine altın harflerle yazılacak bir güç birliği ve dayanışma modeli olmuştur” diye konuştu.

“MENFAATPERESTLİKLERİNİ İDEOLOJİK SÖYLEMLERİN ARDINA GİZLEYEN KESİMİN ÜLKENİN ÖNÜNÜ TIKAMASINA GÖZ YUMMAYACAĞIZ”

Türkiye ve Türk milleti düşmanı cephenin, yeni yollar, yeni yöntemler, yeni söylemlerle demokrasiyi ve kalkınmayı baltalamanın peşinde olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasiye aykırı, hakkaniyete aykırı, dünyadaki örneklerine aykırı, milletimizin beklentilerine aykırı uygulamaların sürmesini istemenin adı siyasette hak arayışı da değildir. Sayıca az olmalarına rağmen sistemin zaaflarından istifadeyle köşeleri tutmuş, menfaatperestliklerini ideolojik söylemlerin ardına gizleyen bir kesimin ülkenin önünü daha fazla tıkamasına göz yummayacağız. Meydanı kendi küçük hesapları için toplumun menfaatini hiçe sayan muhterislere asla terk etmeyeceğiz” sözlerine yer verdi.

Barolar başta olmak üzere meslek örgütlerinin sağlıksız yapıları, temsilde adaletsizlik yanında, mensupları üzerinde faşizan uygulamalara varan sorunlar üretebildiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yanlışı düzeltmek için gereken hazırlıkları yapmak yürütme olarak bizim, hukuki düzenlemeyi yapmak da yasama olarak Meclis’in asli görevidir. Daha demokratik, daha çoğulcu, temsil düzeyi yüksek bir baro yapısı oluşturmakta kararlıyız. Bunun için çoklu baro yönetimi üzerinde duruyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız bu konuyla ilgili kanun teklifini yarın sabah veriyorlar. İnşallah bu düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçireceğiz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerine göre doğru kabul ettikleri kimi hususlarda farklı ve haklı değerlendirmeler yapıldığını gördüklerinde hiç yüksünmeden düzeltme yoluna da gittiklerini söyleyerek, ülkenin ve milletin hayrına yürüttükleri çalışmalara katkı vermeye yanaşmayanlara ise “gölge etmeyin başka ihsan istemez” uyarısında bulundu.

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞANA KADAR MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırana kadar hiçbir engelin, hiçbir tuzağın, hiçbir oyunun kendilerini yoldan alıkoymasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşana kadar mücadeleyi bırakmayacağız. Biz işte böylesine hasbi ve geniş bir vizyonlu bir gayretle ülkemize hizmet ederken, birileri yine sinsice millî ve manevi değerlerimize saldırıyor. İnsanlık tarihi boyunca hep lanetlenmiş sapkınlıkları normalleştirerek özellikle genç dimağları zehirlemenin peşindeler. İnancımıza ve kültürümüze aykırı bu tür marjinal akımları destekleyenler bizim gözümüzde aynı sapkınlığın ortaklarıdır. Halkın lanetlediği ve tavır aldığı hiçbir yanlışın bu ülkede kök salma imkânı yoktur. Buradan milletimin tüm fertlerini Rabbimizin yasakladığı her türlü sapkınlığı sergileyenlere ve onları destekleyenlere karşı dikkatli olmaya, tavır almaya davet ediyorum.  Türkiye, güvenliğine ve ekonomisine yönelik tuzaklar yanında millî ve manevi yapısını hedef alan saldırılara karşı da mücadele edecek güce sahiptir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın döneminde sağlık konusunda en küçük bir rehavete rıza göstermeyeceklerini vurgulayarak, salgının tırmandığı dönemde tüm adımları hiçbir maliyet hesabı yapmadan sağlık merkezli olarak attıklarını, şimdi de ekonomi, üretim, istihdam odaklı bir anlayışla hareket ettiklerini söyledi.

“YILIN İLK ÇEYREĞİNDEKİ BÜYÜME PERFORMANSI EKONOMİMİZİN GÜCÜNÜN İSPATIDIR”

“Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4,5’luk büyüme performansı ekonomimizin potansiyelinin ve gücünün en büyük ispatıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mayıs ayında başlayan normalleşme takvimini Haziran ayında büyük ölçüde tamamladık. Nitekim Haziran ayıyla ilgili öncü veriler ekonominin çok güçlü bir toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. Tabi

Haziran ayı sektörel güven endekslerinde yüzde 9 ile yüzde 33 arasında bir artış görülmüyor. Tüketici güven endeksi bu ay yüzde 5,2 artış ile son 14 ayın zirvesine çıktı. Reel kesim güven endeksi de yüzde 15,7 artış ile 92,6 seviyelerine ulaştı. Ekonomik güven endeksinde ise Mayıs ayına göre yüzde 19 gibi büyük bir sıçrama yaşadık. İmalat sanayi kapasite kullanım oranında 3,4 puanlık artışla yüzde 66’lara gelindi” bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm sezonunun en azından bir kısmını kurtarmak için de yoğun çaba gösterdiklerini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: “İnşallah çok yakında bu alanda da sevindirici haberler bekliyoruz. Elbette kayıplarımızı henüz tamamen geri alabilmiş değiliz. Tekrar altını çizerek ifade etmek istiyorum, sadece bizim salgının üstesinden gelmemiz yetmiyor, iş yaptığımız ülkelerin de normal düzene dönmeleri gerekiyor. Önemli olan, yaklaşan yeni döneme hazırlı olmaktır. Gerçekçi bir değerlendirmeyle kendimize baktığımızda, bu konuda hem hazırlıklı, hem de avantajlı olduğumuzu görüyoruz. Ülkemizin potansiyeline ve büyüklüğüne inanıyoruz. Milletimizin azmine ve gayretine güveniyoruz. Hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız. Türkiye’yi demokraside ve ekonomide dünyanın en büyükleri arasına sokmakta kararlıyız. Bozguncuları, fitnecileri, fesatçıları kendi husumet çukurlarında çırpınmaya terk ederek 83 milyon hep birlikte çarpan yüreğimizle geleceğimize umutla bakmayı sürdüreceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.”

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2020, 08:42

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER