Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazını, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazını, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca camide düzenlenen programda duaları ve Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk beş ayetini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın kıldırdığı Cuma namazına iştirak etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde Cuma namazı için saf tuttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınlar için ayrılan bölümde namazını kıldı.

Cami çıkışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi öğrencilerinin seslendirdiği ezgilerle uğurlandı.

FATİH SULTAN MEHMET HAN'IN TÜRBESİNİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan cuma namazının ardından, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile aynı araçla gelerek, ziyaret ettiği türbenin girişinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 86 yıllık bir süreç sonunda, Cumhur İttifakı olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gayretleri neticesinde, yargının artık hakikatle görmesiyle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin aslına döndüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Camiydi, tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin “Şimdi de çok anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdiniz” şeklindeki yorumu üzerine de “Şimdi de işin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han'ın kabrini ziyaret edelim istedik” ifadelerini kullandı.

Türbe çıkışında da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Her şeyden önce tabii ki müzeye çevrilmiş olan maalesef 34'te Ayasofya'yı, bizim şu anda aslına Cumhur İttifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız, milletimizin 10 yıllara sâri özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi. Az önce resmî rakam olarak aldığım 350 bin kişi bugün Cuma namazına iştirak etmiş. Bu tabii çok çok önemli bir aşkın aslında mahsulüydü. Bunu gerçekleştirmek ve ondan sonra içerdeki bütün ibadeti, taati Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizesiyle gerçekleştirdik. Tabii şimdi bundan sonra içeride ve dışarda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu restorasyon çalışmalarıyla beraber Ayasofya'mızı inşallah çok daha farklı, çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız. Hep beraber biz emeği geçen tüm kardeşlerime, gerek burada yargının ortaya koyduğu tavra, gerekse Cumhur İttifakı olarak ortaya koyduğumuz tavrın inşallah birlik, beraberlik içerisinde devamını da Allah'tan diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli ile aynı araçla türbeden ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2020, 09:26

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER