banner113

19 bin zehirli ayakkabı bulundu! İşte markaları

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, farklı bir antrepoda bulunan 19 bin 460 çift 'zehirli ayakkabının' imha edileceğini duyurdu. Bakanlık ayakkabıların markasını ilk kez açıkladı.

19 bin zehirli ayakkabı bulundu! İşte markaları
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, imha edilmek üzere bekletilirken iç piyasaya sürülen ayakkabıları ithal eden firma tarafından getirilen 19 bin 460 çift ayakkabının başka bir antrepoda tespit edildiğini açıkladı. Bu ayakkabıların en kısa zamanda imha edileceği bilgisini veren Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi; 'Erenköy Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edildiği halde eskileriyle değiştirilerek iç piyasaya sürüldüğü anlaşılan ve tehlikeli kimyasal madde ihtiva eden ayakkabılarla ilgili olarak yapılan inceleme ve soruşturma sırasında, aynı firma tarafından ithal edilmek istenen, ancak tehlikeli kimyasal madde ihtiva etmesi nedeniyle ithaline izin verilmeyen aynı marka 19 bin 460 çift ayakkabı farklı bir antrepoda bakanlığımız tarafından tespit edilmiştir. Bu ayakkabıların imha işlemleri en kısa zamanda gerçekleştirilecektir.'

"UYGUN DEĞERLERDE"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bir vatandaşın satın aldığı ayakkabının "tehlikeli kimyasal içermesinden dolayı, ayaklarında tahrişe ve sağlık sorunlarına yol açtığı" iddiaları üzerine yapılan testlerde, ayakkabının uygun değerlerde olduğu sonucuna varıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Esra Keyfer isimli tüketicinin satın aldığı ayakkabının "tehlikeli kimyasal içermesinden dolayı, ayaklarında tahrişe ve sağlık sorunlarına yol açtığı" iddialarına yönelik haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Söz konusu iddialar üzerine tüketici ile irtibata geçilirken, çeşitli testlerin yapılması için marka, model ve ithalatçı bilgileri belirlenen ayakkabıdan numune alındı.

"Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" çerçevesinde gerçekleştirilen testler sonucunda, ayakkabının uygun değerlerde olduğu sonucuna varıldığının bildirildiği açıklamada, "Diğer taraftan, ayakkabı ayrıca ağır metal, ph, formaldehit, kanserojen ve alerjen dispers boyar madde, krom VI, kalaylı organik bileşikler, DMF, toplam mikroorganizma yükü testlerinden de geçirilmiş ve Bakanlığımıza ulaşan test raporlarının incelenmesi neticesinde söz konusu ayakkabının ülkemizde halihazırda kullanımı kısıtlı olmayan kimyasallar da dahil olmak üzere kimyasal bir risk taşımadığı tespit edilmiştir" ifadesine yer verildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin menşeili; "Arow", "Arow Men" ve "Arow Kids" markalı 19 bin 920 çift, 9 model ayakkabının piyasaya sürüldüğünü duyuruldu.

İthalatçı firmanın 28 ildeki 42 satış noktasından numuneler alındı ve zehirli madde içeren ayakkabılar mühürlenerek satışları durduruldu.

Firmaya 266 bin 490 TL idari para cezası kesen bakanlık, firmadan, piyasaya sürdüğü zehirli ayakkabıları gazete ve televizyonlardan halka ilan etmesini ve piyasadan çekmesini istedi.

Bu arada, aynı firmaya ait binlerce zehirli ayakkabı başka bir antrepoda yakalandı.
Bakanlık, yeni yakalanan 19 bin 460 çift zehirli ayakkabının en kısa zamanda imha edileceğini açıkladı.

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 06:10

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER