banner113

SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) Hastalığı ve SSPE Hastalığına Yakalanan Çocuklar

SSPE (Subakut Sklerozen Panensefalit) Hastalığı’nın kızamık geçirildiği dönemden sonra beyne yerleşmekte olan kızamık virüsünün aylar ve yıllar sonrasında yeniden aktif bir rol almasıyla beyin içerisinde büyük hasarlara yol açtığı ve ilerleyici bir karakterde olup,genellikle sonuçları ölüm olan ciddi nörolojik bir hastalıktır.SSPE Hastalığı tipik bir nörolojik hastalık olarak düşünülmesine rağmen,günümüzde ve 21.yüzyılda kompleks bir temel nörolojik sorun olarak tanınmaktadır.Genellikle ölüm ile sonuçlanan bu SSPE Hastalığı,kesin tedavisi olmayan ve virüslerin de yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığının seyrini yavaşlatabilmektedir.
Kızamık aşısı olmamış ve olmayan çocuklarda,kızamık enfeksiyonun nadir görülen,geç dönemler komplikasyonu olan hastalığının,aşılandığı halde yeterli bir bağışıklık düzeyine ulaşmamış olan çocuklarda hastalığın görülme risklerinin daha fazladır.Bunlarla beraber bu hastalığa yakalanma sebepleri çoktur.Özellikle bu kızamık aşılarının ciddi anlamda bayat olmaları,aşıların yanlış vurulması ayrıca 80 ve 90’lı yıllarda bu kızamık aşılarının tek dozda vurulmasından dolayı da bu hastalığa yakalanma riskleri ciddi anlam taşımaktadır.
SSPE Hastalığı özellikle çocuklarda görülmektedir. Nadir olsa da yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Genel olarak kırsal kesimlerde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde  rastlanmaktadır. SSPE Hastalığına kızamık hastalığı geçirdikten sonra beyindeki kızamık virüsünün 2 ile 10 yıllık bir kuluçka döneminden sonra yeniden aktif hale gelmesiyle beyinde ciddi anlamda etkisini göstermektedir.
SSPE Hastalığının ilerlemesinde görülen belirli dönemler vardır.Öncelikli dönemde ciddi bir sinirlenme,unutkanlık,sonraki dönemde sıçramaların başlamasıyla tek başına yemek yiyememesi,üçüncü dönemde de hastanın yatağa bağımlı bir hale gelmesi ile burundan sıvıyla beslenmesi meydana gelir.Son dönem olarak da SSPE Hastası ciddi anlamda komaya giriyor ve yıllarca sürebilecek koma ölümlerle sonuçlanmaktadır.
SSPE Hastalığı son derece tehlikelidir. Mutlaka dikkate alınması gereken ölümcül bir hastalıktır.Bu hastalığın zamanında önemsenmeyip ve ciddi anlamda bir tedavi yapılmaması durumunda,SSPE hastalığını sebep olan virüs hastanın bedeninin her tarafına yayılarak,ciddi anlamda vücut direncini yok etmekle beraber hastayı bitkisel bir yaşama koyar.
Bu hastalığın özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde ortaya çıkması da akla şöyle bir soruyu getirmektedir. 90’lı yıllarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan aşıların “Bayat Aşı” olmasıyla mı bu hastalıkların ciddi bir hal almıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle Mardin,Şanlıurfa,Diyarbakır,Batman ve Şırnak illerinde Kızamık Mikrobunun yol açtığı ve ölüm ile sonuçlanan beyin hastalığı olan Subakut Sklerozen Panensefalit (SSPE) Hastalığının bu bölgelerde olmasının sebeplerinin araştırılması neden yapılmamaktadır?
Dünya sağlık örgütünün verilerine göre,aşılanma oranları yüksek olan ülkelerde tüm nüfusta SSPE Hastalığının görülme sıklığı milyon’da 1’e düşmektedir.
Dünya ülkelerine baktığımız zaman Almanya’da Arjantin’de,Brezilya’da ve birçok ülkede bu hastalığın ciddi oranda düşük olduğunu görmekteyiz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Ülkesinde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ;Bu SSPE Hastalığına yakalanan binlerce çocuk ve yetişkin vardır.İstatistiksel verilere göre her iki günde bir kardeşimiz bu hastalığa kurban verilmekteyiz.Sonuç olarak yılda 100’e yakın SSPE hastası çocuk yaşamını yitirmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sağlık Bakanlığı,SSPE Hastalığı virüsünün tedavisinde kullanılabilecek yeni bir strateji araştırmasını gerçekleştirilmeleri gerekmektedir.
Bu hastalığa sebep olan nedir? Kimler sebep olmuştur? Başta Cumhurbaşkanlığı makamına oturacak olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın,hükümet kanadından bakanların,siyasi partilerin,tüm sivil toplum kuruluşlarının,sendikaların ve derneklerin bu hastalıkla ilgili yeterli bir şekilde araştırma yapmalarını istiyorlar. Ayrıca tüm hasta ve hasta yakınlarına yardım eli uzatmalarını bekliyoruz.
Tüm hastalara acil şifalar dilerim…
“Mehmet Kızılkaya”
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 

YORUM EKLE