banner113

Zergan Deresi Islah Çalışmalarıyla İlgili Erol DORA Araştırma Önergesi Verdi

Zergan Deresi Islah Çalışmalarıyla ilgili olarak BDP Mardin Milletvekili .Erol Dora araştırma önergesi verdi

Zergan Deresi Islah Çalışmalarıyla İlgili Erol DORA Araştırma Önergesi Verdi

Zergan Deresi Islah Çalışmalarıyla ilgili olarak BDP Mardin Milletvekili .Erol Dora  araştırma önergesi verdi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Mardin’in Kızıltepe ilçesi sınırları içinde yer alan Zergan Deresi’nin ıslah çalışmalarıyla ilgili sorunların araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98`inci, TBMM İçtüzüğü `nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.                             

                                                                                         

Erol DORA

Mardin Milletvekili

 

 

GEREKÇE

Mardin’in Kızıltepe İlçesi sınırları içinde yer alan ve Zergan Deresi olarak bilinen Gümüş Deresi ve bunun yan kolu olan, Gundik-1 ve Gundik-2 dereleri, şu anki haliyle çevreye ve bölgede yaşayan insanların sağlığına ciddi zararlar vermeye devam etmektedir. 1992 yılında kurulmuş Organize Sanayi Bölgesi’nden çıkan kimyevi atıklar dereye akmakta ve bu atıklar özellikle yazın bölge halkını son derece rahatsız etmekte, başta deri hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Dere’nin ıslah çalışmaları ile ilgili olarak; Kızıltepe Belediyesi ve DSİ sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle çalışmalara başlamış ancak sorunlar bitmemiştir. DSİ’nin asli görevleri arasında yer alan ıslah çalışmaları için Kurum; Kızıltepe Belediye’nden proje desteği istemiş ancak 2010 yılında hazırlanan proje Kurum yetkilileri tarafından kabul edilmemiştir. Proje kapsamında toplamda 10 km olan derenin kaya tahkimat duvarlarının dışında 6 km boyunca yürüyüş parkuru, güneş enerjili aydınlatma direkleri, damlama sulama sistemleri ve içinde 9 adet parkla beraber yaya geçişi için demir ahşap köprüler yapılmıştır. Kurum tarafından kabul görmeyen proje yerine sadece beton duvarlarla sorunu çözme yoluna gidilmiştir. Dere ıslah çalışmalarında derenin ıslahıyla beraber çevre düzenlemelerinin de yapılması gerekmektedir. Çevreye duyarlı, insanların sağlığını düşünen uzun vadeli projelerin hayata geçirilmesi gerekirken sorunu kısa vadeli yöntemlerle çözmeye çalışmak, uzun vadede sorunların aynen tekrarını beraberinde getirecektir. Oysa nüfusu her geçen yıl giderek büyüyen, il olması zaman zaman gündeme gelen bir ilçe için kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli ve köklü projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Belediye çalışanlarının büyük bir kısmının tutuklandığı gerçeğe göz önünde bulundurulduğunda Belediye’ye daha fazla maddi ve manevi desteğin verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda dere ıslah çalışmalarında ve kalıcı çözümlerin getirilmesinde siyaset üstü bir anlayışın geliştirilmesi gerektiği açıktır. Bu bağlamda;  Mardin Tabipler Odası’nın 7 kişilik bir uzman komisyonu tarafından hazırlanan “Zergan Deresi Raporu” nun hayata geçirilmesi elzemdir.

Zergan Deresi kurumlar üstü bir sorundur. Bu gerçeklikten hareketle, çevre ve insan odaklı bir yaklaşımla derenin ıslah çalışmaları için hızlandırılması ve gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik düzenlemeleri ortaya çıkarmak amacıyla Meclis Araştırması talep ediyoruz.  

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2012, 08:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER