Yeni Anayasa İçin Yol Haritası Belirlendi

Yeni Anayasa'nın yazımına Perşembe günü başlanıyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yazım sürecine ilişkin yol haritasını belirledi.

Yeni Anayasa İçin Yol Haritası Belirlendi

Yeni Anayasa İçin Yol Haritası Belirlendi

 

Yeni Anayasa'nın yazımına Perşembe günü başlanıyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yazım sürecine ilişkin yol haritasını belirledi.

Komisyon, haftada üç gün toplanacak, metni komisyon üyeleri yazacak, toplantılara her partiden en az bir üyenin katılması yeterli olacak. Kararlar bütün siyasi partilerin mutabakatı ile alınacak. Hedef makul sürede yazım aşamasını tamamlamak.

3 Saat Süren Toplantıda Yol Haritası Çizildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı 3 saat sürdü.

Toplantıda yeni anayasanın yazım aşamasında izlenecek yol ve esaslar belirlendi.

Çıkışta gazetecilere açıklamalar yapan Çiçek, "Komisyon haftada üç gün çarşamba, perşembe ve cuma günleri çalışacak, ihtiyaç halinde bu süre uzayabilecek. Toplantıda partilerin danışmanları da bulunabilecek. Uzlaşma Komisyonuna gönderilen metinler esas alınacak, toplantıya her partiden en az 1 kişinin katılması yeterli olacak. En az 3 toplantıya mazeretsiz katılmayan parti çekilmiş sayılacak" dedi.

Çiçek Yoksa “Dönüşümlü Başkanlık Sistemi” Uygulanacak

Çiçek'in katılmadığı toplantılarda dönüşümlü başkanlık sistemi uygulanacak. AK Parti, CHP, MHP ve BDP sıralamasına göre parti üyeleri toplantıya başkanlık edecek, uzlaşılan metinleri de basınla paylaşacak.

“Tüm Partilerin Mutabakatıyla Karar Alınacak”

Çiçek, "Bütün partilerin mutabakatı ile karar alınacak. Karar alınamayan konular tekrar komisyonda yeniden ele alınacak" diye konuştu.

Yeni Anayasa'da terminoloji birliğinin sağlanması için uzmanlardan destek alınacak.

TBMM Başkanı Çiçek, bu konuda şunları söyledi:

"Temel hak ve özgürlükler, öncelikle üzerinde duracağımız konudur. Arkasından yasama, yürütme, idare ve kamu hizmetleri, yargı, mali, ekonomik ve sosyal hükümler, başlangıç, genel hükümler ve temel ilkeler, diğer hükümler ve geçici hükümler gelecek. Yeni anayasa yürürlüğe girerken geçici hükümlerin de olması gerekiyor."

Yeni Anayasanın İlk Cümlesi Perşembe Günü Yazılacak

Yeni anayasanın ilk cümlelerinin perşembe günü yazılacağını ifade eden Çiçek, "Perşembe saat 11.00'de başlayacağız. Birinci basamak, temel hak ve özgürlüklerdi. Yarın siyasi partilerimiz, temel hak ve özgürlüklerle ilgili bir katalog oluşturacak. O katalog perşembe günü komisyonun ana gündem maddesini teşkil edecektir” diye konuştu.

Yazım Süreci Ne Zaman Bitecek?

“Yazım süreci ne zaman tamamlanacak?” sorusuna Çiçek, şu cevabı verdi:

"Anayasayı bu yılın sonunda halkımızın önüne koymayı hedefledik. Birinci açıkladığımız takvimde de var. Ama işin en zor kısmı budur. Bunun için makul süre ifadesini kullandık. Bu süre ne kadar erken olabilirse, bunun için de çaba gösterilecektir."habervaktim


Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2012, 08:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER