HDP Mardin Milletvekilli adayları Basın ile bir araya geldi

Mardin HDP Milletvekili adayları seçim çalışmaları kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi.

HDP Mardin Milletvekilli adayları Basın ile bir araya geldi

24 Haziran’da gerçekleşecek erken genel seçimleri kapsamında Mardin’de seçim çalışmalarını sürdüren HDP Milletvekili adayları Mardin ilinde görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya geldi.

HDP Mardin İl Başkanlığı tarafından düzenlenen sohbet toplantısına il eş başkanları Eylem Amak ile Ali sincar, HDP Mardin Millet Vekili ve Milletvekili 1. Sıra adayı Mithat Sancar ile Milletvekili adayları Pero Dündar, Tuma Çelik, Ebru Günay, Gülbin Şahin Doğan ve Dilaver İnal katıldı. Toplantıda adaylar seçim çalışmalarını ve yaşadıkları engellemeleri dile getirerek hedeflerinin 6 milletvekilini de kazanmak olduğunu belirttiler.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan adaylar seçim sandıklarının taşınmasına tepki göstererek uygulamaların anayasaya aykırılığını açıkladılar. Toplantıda kayyumların olumsuz sonuçları, hendek olayları ve tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile tutuklu Milet vekilleri gibi konuların yanında seçim çalışmalarından da bahseden adaylar bundan sonraki süreçte Basınla daha sık bir araya geleceklerini dile getirdiler.

24 Haziran 2018 seçimlerine hazırlanan HDP Mardin Milletvekili adayları basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda kendilerini tanıtarak seçim çalışmaları hakkımda bilgi vererek basın mensuplarının sorularını yanıtladığı İl Başkanlığı toplantısının açış konuşmasını eş başkanı Eylem Amak yaptı.

Çeşitli açıklamalarda bulunan ve gazetecilerin sorularını cevaplayan HDP Milletvekili, Grup başkan vekili ve Mardin 1. Sıra adayı Mithat Sancar, iktidarın icraatlarını ve Sandıkların taşınmasını eleştirerek Türkiye’nin Polis-Asker düzeni ile yönetilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Sandıkların taşınması adaletsizlik doğuracak kararlar

Sancar konuşmasında bölgedeki 18  ilde 270 bin seçmenin sandık taşıma-birleştirme isteğinin il seçim başkanları tarafından YSK’ye iletildiğini belirterek bu sayının Mardin’de 6 706 olduğuna dikkat çekerek buna gerekçe olarak güvenlik gösterildiğini, 7-Haziran- 1 Kasım seçimlerinden sandıkların taşınmadığını ancak bugün taşınmak istendiğini belirterek bugünkü ortamın o günkü şartlara göre daha güveli olduğunu söyleyen Sancar, “Sonuçları kendi lehine değiştirme hırsından başka bir gerekçe sahip değildir. Tamamı HDP seçmeninin ağırlıkta olan sandıklarda yapılan bu kararlar tamamen siyasidir. Ve seçmen iradesine müdahaledir. Büyük bir şaibe çok büyük bir adaletsizlik doğuracak kararlar bunlar.” dedi.

Ülkede bir hukuksuzluk ve keyfi uygulamaların açıkça hayata geçirildiğini söyleyen Sancar, 90 yıllık Cumhuriyet dönemi boyunca İstiklal Mahkemeleri, Yassı Ada ve Sıkıyönetim yargılamalarının dışında, bu kadar keyfi ve hukukun normlarının çiğnendiği bir uygulamanın yapılmadığını iddia etti.

Kayyuma Belediyelere Eleştiri

Seçilmiş başkanların görevden alınarak yerine kayyım atanmasını ve Kayyum belediyelerin icraatlarini de eleştiren Sancar, “Bir kentte %70 oy oranına sahip iradeyi yok sayıp yerine kayyumla yönetmeye çalışmak halkın iradesine saygısızlığın en büyüdüğüdür. Sayın Ahmet Türk'ün görevden alınmasından sonra ellerindeki bütün imkanlara rağmen iddia ettikleri gibi bugüne kadar kendisine yönelik bir tane bile yolsuzlukla ilgili bir dava açılmamıştır. Belediyeye gönderttikleri sayısız müfettişe rağmen bir tane bile usulsüz bir işlem bulamadılar. Ama kayyumun yaptığı bu işler şaibeli. 24 Haziran'da bunun da hesabını soracağız. Hiçbir kamu görevlisi yanlış bir icraatın altına imza atmak zorunda değildir. Unutmasınlar ki bu şaibeli çalışmalarda imzası olan herkesten yaptıklarının hesabını soracağız. 24 Haziran tarihindeki seçim ilimiz içinde, ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir seçim olduğunu herkes biliyor. Herkesin güvenlik hakkı, özgürlük hakkı bir kişinin iki dudağı arasında olan düzene, sisteme, rejime halklarımız evet mi diyecek, hayır mı diyecek. Bu yönüyle 24 Haziran bölge için, Mardin için değil, bütün Türkiye için son derece önemli bir seçimdir.”diye konuştu.

HDP Mardin’de 6-0 yapacak

Önümüzdeki süreçte HDP'nin alacağı oy yüzdesine göre 60-90 milletvekili ile mecliste kilit konumda olacağına dikkat çeken Sancar, “Biz 24 Haziran'da Türkiye’nin gerçek bir demokrasiye uyanmasını ve ülkenin birlikte yönetilmesini kültürünü içine sindirmiş siyasetçilerin sandıktan çıkarak toplumun talebini karşılaşmasını talep ediyoruz. HDP olarak kurulduğu günden beri oylarını gerek Türkiye'de gerekse de Mardin'de istikrarlı bir şekilde her zaman arttırdı. HDP olarak Mardin'de milletvekili listesini 6-0 kazanacağız, 5-1 olması halinde ise yine başarı sayacaklarını söyledi.

Çözüm sürecinin sona ermesinde sorumluluğumuz yok.

Sancar,  Barış sürecinin sona ermesinde HDP’nin payını sorusuna ise,  Öcalan ile görüşmesi planlanan izleme heyetinin kurulmaması sonucu sürecin sona erdirdiğini belirterek,  Öcalan ile görüşmesi gereken izleme heyetinin kurulmaması bunun en net göstergesi. Öcalan’a uygulana Tecritle rafa kaldırılan çözüm sürecinin bitirilmesine sebep olarak gösterilen Ceylanpınar cinayetlerini kimin işlediği hala net değil ve elde bir kanıt ve sanık yok. Bu savaş politikalarına dönüşüm olarak kullanıldı. Hükümet, İmralı, Kandil arasında uzun uğraşlar sonunda varılan mutabakat 5 Nisan’da İmralı da bir araya gelmesi kararlaştırılan izleme heyeti o gün toplansaydı, Öcalan örgüte silah bırakma çağrısı yapacak ve çatışma ortamı son bulacaktı. Ama bu toplantı son anda iptal edildi.

Cizre, Sur, Şırnak ve Nusaybin’de yaşananlar 2014 yılında Milli Güvenlik planının hayata geçirilmesidir. Buralarda yıkım yapan komutanların hepsi tutuklandı. Biz şehir savaşları istemedik, olaylar tamamen bizim dışımızda gelişti. Biz demokratik özerklik istedik, bunu da demokratik siyasetle gerçekleştirmek istiyoruz. Siyaseten çözülmemesi tıkanması durumunda diğer ülkelerde olduğu gibi şiddet olaylarının yaşanacağını anlatmaya çalışıyoruz.  Meselenin çözüm yeri siyasettir, sokaklar değildir.” Şeklinde konuştu.

Nusaybin halkı iradesini HDP’den yana kullanacak

Ömrünü Olağanüstü hal uygulamaları altında geçirdiğini hatırlatan, HDP Mardin Milletvekili adayı Pero Dündar ise, OHAL nedeniyle yaşanan baskıların, tutuklamaların Türkiye’yi adeta üstü açık bir cezaevine dönüştürdüğünü ileri sürerek, Nusaybin’de doğup yaşadığını belirterek, Nusaybinlilerin evlerini, caddelerini, sokaklarını yerle bir edenleri unutmayacağını ve oyunu HDP’den yana kullanacağını söyledi.

Bir soru üzerine Dündar, HDP ile PKK nin aynı tabana sahip olduğunu ancak ayrı yapılanmalar olduğunu ifade etti.

3. Sıra adayı Tuma Çelik ise, Avrupa Süryaniler birliği Türkiye sorumlusu ve Süryanice yayın yapan Sabro gazetesinin genel yayın yönetmeni olduğunu ve HDP’nin kurucu üyesi ile PM üyelikleri görevlerinde bulunduğunu belirterek, OHAL döneminde basın olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. HDP’nin kurucu üyesi Adaylığının açıklandığı gün gözaltına alındığına dikkat çekti.

En iyi aday listesi HDP’nin

Mardin Milletvekili adaylarından Ebrü Günay’da Bingöl’lü olduğunui Öcalan’in avukatlarından olduğunu ve 5 yıl cezaevinde kaldığını belirterek, HDP adaylarının Mardin’in kendine has degomofrik yapısına uygun olduğunu ve 3 erkek, 3 kadın aday ile eşitlikçi bir liste olduğunun altını çizdi.  Günay, Kenrin bu dinamiğini daha da güçlendirmeği hedeflediklerini, partisinin kadın politikaları olarak açısından ilkleri hayata geçiren, imza atan bir parti olduğunu, Mardin’in kadınlarla birlikte ortak bir demokrasi anlayışıyla mücadeleyi sürdüreceğini ve 24 Haziran’da kadının özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalara dur diyeceğini söyledi.

HDP Mardin Milletvekili adayı Gülbin Şahin Dağhan da mesleğinin avukatlık olduğunu ve OHAL sürecinde özellikle bölgede yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek Halkın sandıkta bunu cezalandıracağını söyledi. 

Mardin 6. Sıra HDP adayı Dilaver İnal ise, kendisinin Mardinli olduğunu ve Halkların kardeşliği projesi kapsamında HDP listesinde yer aldığını belirterek, KHK ile kapatılan Demokrat Araplar Derneğinin Başkanı olduğunu belirtti. HDP olarak KHK'larla yaşatılan mağduriyetleri gidermek için HDP'den aday olduğunu ifade etti.

M.Halit Solhan-Diler Erbeyi

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2018, 14:03

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER