Çankırı’dan 400 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Projeye Yerinde İnceleme

Atatürk Baraj Gölü’ndeki su, adeta nehir büyüklüğünde inşa edilen 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar Kanalı ile Mardin’e ulaştırılacak.

Çankırı’dan 400 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Projeye Yerinde İnceleme
Son aşamasına gelinen projenin hayata geçirilmesi ile 2 milyon dekarı aşkın arazi suya kavuşurken 400 bin kişiye istihdam sağlanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı tamamen hazır hale getirilirken Mardin'in Derik ilçesinde yapımına başlanan depolama istasyonunun inşaatı ise devam ediyor.

55 KM UZAKLIKTA
Mardin'e 55 km uzaklıkta inşa edilen depolama istasyonunu ziyaret eden Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, bölge halkı ve çiftçilerin 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak projenin hayata geçirilmesini dört gözle beklediğini söyledi. 400 bin kişiye istihdam, yıllık 500 milyon lira gelir sağlayacak projenin bu yıl içinde tamamlanarak bereketli toprakların su ile buluşacağı müjdesini veren Çankırı, DSİ GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe ve Sulama Kanalından Sorumlu Şube Müdürü Halil Uslu ile görüştü.
Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı için çalışmaların 1997 yılında başladığını ve gelinen süreçte tamamlandığını hatırlatan Çankırı hacimsel büyüklük olarak saniyede 200 metreküp su geleceğini de ifade ederek bunun Türkiye’deki ırmakların yıllık ortalama debisinden daha fazla olduğunu belirtti.

187 MİLYONA MAL OLACAK
Çankırı, 187 milyon 408 bin TL'ye mal olacak sulama deposu için bu yıl içerisinde Ambarlı köyünde 4 bin 350 dekar arazi kullanıldığını, toplam kamulaştırma bedelinin 242 milyon 536 bin TL olduğunu ve bugüne kadar 95 milyon lira ödeme yapıldığını anlattı. Projede modern sulamaya geçilmesiyle elektrik sarfiyatının azalacağını, işsizlik sorunun ortadan kalkması ve tarım üretimindeki artışla bölgede refah seviyesinin artacağını dikkat çeken Çankırı, "Bölgeye tabiri caizse Türkiye'nin en büyük nehri getirilecek. Bölgemiz insanı açısından hayati önem arz eden bu projenin ivedilikle tamamlanarak, bereketli Mardin ovasını Fırat'ın suyu ile buluşacağı günler halkımızın ve çiftçimiz tarafından dört gözle beklenmektedir. Proje ile ihya ve inşa uygulamalarında da terör sorunun çözümünde de önemli mesafeler alınacağına inanıyoruz. Kadim Mezopotamya ve Mardin Ovası Fırat'ın coşkun akan suyunu sabırsızlıkla bekliyor. İnşallah hep birlikte el ele vererek bu bereketli toprakları yeniden eski güzel günlerine kavuşturacağız. Milletvekili olarak bu projenin bir an önce hayata geçmesini sağlamak adına gece gündüz demeden gayret göstereceğiz ve bu çalışmaların hızla ilerlemesi için her türlü desteği vereceğiz."dedi.

PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Projeyi yakından takip eden  Milletvekili Bölünmez Çankırı'ya sulama Kanalı hakkında bilgi veren DSİ GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Atatürk Barajı’ndaki suyun Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere iki kanala ayrıldığını söyledi. Bölge Müdürlüğü olarak suyun toprakla buluşması için seferber olduklarını anlatan Gökçe,  Ana kanalın toplam 221 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu kapsamda kanal inşaatının tamamlandığını ve depolama inşaatının ifade ederek, “Mardin Depolaması Mardin İl Merkezinin 55 km batısında Derik İlçesi Ambarlı ve Boyaklı köylerinin kırsalında ve Atatürk Barajından sulama mevsimi dışında Şanlıurfa Tüneli, Yukarı Harran Ana Kanalı ve devamında Aşağı Mardin Ana Kanalı vasıtasıyla alınacak suyun kanal sonundaki Pompa İstasyonu ile Mardin Depolamasına basılması ve yine aynı pompa istasyonu marifetiyle sulama mevsiminde Mardin Depolaması 1.2.3 kademe pompaj sulamalarına verilmesi maksadıyla DSİ 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında inşaa edilmektedir. 2017 yıl sonuna kadar bütün ovanın suyla kavuşmasını sağlayacağız.”dedi

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 02:21

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER