BDP MARDİN MİLLETVEKİLİ EROL DORA MARDİN İLE İLGİLİ 2 SORU ÖNERGESİ VERDİ

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora Mardin ile ilgili 2 Soru önergesi verdi Kızıltepe Ovası'nda tarım yapan çiftçiler ve Mardin'deki elektrik sorunları ile ilgili Araştırma ve Soru Önergesi verdi Soru Araştırma önergeleri aşağıdadır

BDP MARDİN MİLLETVEKİLİ EROL DORA MARDİN İLE İLGİLİ 2 SORU ÖNERGESİ VERDİ
 
 
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora Mardin ile ilgili 2 Soru önergesi verdi
 
Kızıltepe Ovası'nda tarım yapan çiftçiler ve Mardin'deki elektrik sorunları ile ilgili Araştırma ve Soru Önergesi verdi
Soru Araştırma önergeleri aşağıdadır

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köy İşleri Sayın Mehdi EKER tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ıncı Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
 
 
    Erol DORA
Mardin Milletvekili
 
Mezopotamya’nın en verimli ovalarından biri olarak bilinen Kızıltepe Ovası’nda tarım işiyle uğraşan toplam 6800 çiftçi bulunmaktadır. Bu ovada sulu tarım arazisi yaklaşık 750.000 dönümdür. GAP sulama kanaları henüz Kızıltepe Ovası’na kadar getirilmediği için burada faaliyet gösteren çiftçilerimiz her 100 dönüm tarım arazisi için yer altından çıkarılan su için yaklaşık 18.000 ile 20.000 TL elektrik faturası ödemektedir. Oysa Kızıltepe’ye komşu bir ilçe olan Ceylanpınar’daki Sulama Birliği’ne bağlı çiftçiler aynı ölçülerdeki arazi için 800 TL ile 1000 TL arasında değişen fiyatlarda elektrik faturası ödemektedir. Kızıltepe’de çiftçiler elektrik fahiş fiyatlarda gelen elektrik borçlarını ödeyememekte ve elektrik borçları her geçen gün daha da artmaktadır.     
 
Bu bağlamda,
1-      GAP sulama Kanallarının Kızıltepe Ovası’na kadar henüz gelmemiş olmasındaki gecikmenin nedeni nedir?
2-      GAP sulama kanalarının Kızıltepe Ovası’na kadar gelmesi için yapılan çalışmalar ne durumdadır?
3-      GAP sulama kanallarının Kızıltepe Ovası’na getirilmesi için Derik ilçesi Bayaklı Köyü’nde bir göletin kurulması planlandığı halde bu gölet bir türlü kurulamamıştır. Bu gecikmenin nedeni nedir? Bakanlığınızın bu konuyla ilgili çalışması ne durumdadır?
4-      Kızıltepe’de ekim yapan çiftçilerimiz, son derece yüksek gelen elektrik faturalarından mağdur durumdadır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
5-       Bölgede son derece verimli topraklarımız mevuttur. Ancak yukarıda da söz edilen yanlış politikalardan dolayı tabir-i caizse çiftçilik ölmüş durumdadır. Bu politikaların düzeltilmesine yönelik, bölge halkını tarıma teşvik edecek herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
 
Mezopotamya bölgesinin en kadim illerinden biri olan Mardin’de trafolarda meydana gelen elektrik dalgalanmalarından dolayı çok sayıda ölüm vakalarının yanında maddi kayıplar da yaşanmaktadır. Elektrik dalgalanmalarından dolayı can ve maddi kayıplarının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98`inci, TBMM İçtüzüğü `nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.                              
                                                                                             
Erol DORA
Mardin Milletvekili
 


GEREKÇE
Mardin’de trafoların eskiliğinden kaynaklı olarak yaşanan elektrik dalgalanmalarından dolayı her geçen gün daha fazla ölüm vakaları yaşanmakta ve maddi kayıplar meydana gelmektedir. Gün içerisinde defalara elektrik gidip gelmekte, bu yüzden vatandaşlarımız büyük sıkıntı içine girmektedirler. Bu bağlamda, gerek merkezde gerekse de hemen tüm ilçelerde güçlendirilmiş elektrik trafolarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle ilçelere elektrik sağlayan trafolar 20 yıl öncesinin şartlarına göre kurulmuş trafolardır. Sorun Mardin’in bütün ilçeleri için geçerlidir, ancak bazı ilçeler bazında elektrik sorunlarını kısa özetleyecek olursak;      
·         Nusaybin’de elektrik dalgalanmalarından dolayı şimdiye kadar ilçenin çeşitli yerlerinde 200’ün üzerinde yangın çıkmış, bu yangınlarda ölümler ve ciddi yaralanmalar yaşanmış, maddi hasarlar meydana gelmiştir. Elektrik kesintilerinden dolayı sokak ve caddelerde aydınlatma sorunu yaşanmakta, kadın ve çocuklar evlerinin dışına çıkamamaktadır. Ayrıca taciz ve hırsızlık olayları her geçen gün artmaktadır.
 
·         Savur İlçesi’nde elektriklerin sürekli gidip gelmesi ve düşük voltaja düşüp birden yükselmesi sonucu halktan birçok kişinin beyaz eşya ve elektronik aletlerinin arızalanarak yandığı ve birkaç evde de yangın çıktığı görülmüştür. Ayrıca ilçenin ihtiyacı olan içme suyu pompa kuyularından sağlandığından elektriklerin kesilmesi hem pompalarda arızalara neden olmakta hem de ilçenin su ihtiyacının karşılanamamasına sebep olmaktadır.
 
·         Midyat, Mardin’in en çok turist çeken ilçesi olduğu halde aynı sıkıntı çok daha ciddi boyutlarda yaşanmaktadır. Elektrikten kaynaklanan arızalardan dolayı ilçe esnafıve belediye çalışamaz duruma gelmiştir. Midyat’a yatırım için gelen iş adamları elektrikte yaşanan sorunları öğrendikten sonra yatırımdan vazgeçip başka yerlere yönelmektedirler.
 
·         Kızıltepe’nin nüfusu hızla artmasına rağmen trafolardan kaynaklı olarak elektrik sorunu yaşanmaya devam etmektedir. Kızıltepe’de elektrik dalgalanmalarından dolayı yaşanan sorun, milyon dolarlarla ifade edilen maddi hasara yol açmış, Organize Sanayi içinde yer alan firmalar alınan siparişleri üretemediğinden siparişlerin iptal edilmesine neden olmuştur. Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde iki ay boyunca ameliyat gerçekleştirilememiştir.
 
Bu sorunlardan hareketle; Mardin’deki elektrik sorunlarından kaynaklanan can ve mal kayıplarının araştırılması, elektrik dalgalanmalarının önüne geçilmesi için trafolarla ilgili iyileştirmelerin yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması talep ediyoruz.
    

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2012, 11:42
YORUM EKLE
YORUMLAR
kj
kj - 12 yıl Önce

l

SIRADAKİ HABER