banner113

Uz Dr. Nureddin Özdener;“Çocuklarımızı Diyabet Ve Obeziteden Korumalıyız.“

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Nureddin Özdener 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Uz Dr. Nureddin Özdener;“Çocuklarımızı Diyabet Ve Obeziteden Korumalıyız.“

     Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Nureddin Özdener;" Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Bu hesaba göre ilimizde yaklaşık 70 000 Diyabet hastası olduğunu bunların çoğunun hastalığının farkında olmadıklarını söyleyebiliriz.

 Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. (Araştırmalarda %8.5 ile %13 arasında değişmektedir). Kısacası ülkemizde ve ilimizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir.

          Bu çerçevede Diyabetin kontrolü  amacıyla ülkemizde “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı (DİABTÜRK)” yürütülmeye başlanmıştır. Ayıca özellikle Tip 2 diyabetin en önemli nedenlerinden birisi olan obezitenin önlenmesi ve kontrolüne yönelik olarak da “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” yürütülmektedir.

Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) öncülük ettiği, tıp tarihinde bu güne kadar üretilmiş olan en değerli molekülü “İNSÜLİN HORMONU” nu bulan Frederick Banting’in doğum günü olan “14 Kasım Diyabet Günü” tüm dünyada her yıl belirlenen değişik tema ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Geleceğimizi korumak çocuklarımızı korumakla mümkündür, çocuklarımıza sağlıklı beslenme ve hareket etmeği öğretmeli bunun içinde yetişkinler olarak örnek olmalıyız. Ailede şeker hastası varsa mutlaka aile hekimimize başvurup şeker hastalığı ile ilgili tetkikleri yaptırmalıyız"denildi.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 13:11

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER