banner113

Merakla Beklenen Gramer Kitabı “Risaleyi Tuhfet’ul- Xilan Fi Zımane Kurdan” Çıktı

“Risaleyi Tuhfet’ul- Xilan Fi Zımane Kurdan” (Kürt Dilinde Dostlara Hediye) Merakla Beklenen Gramer Kitabı Çıktı

Merakla Beklenen Gramer Kitabı “Risaleyi Tuhfet’ul- Xilan Fi Zımane Kurdan” Çıktı
  Dilbilimciler Mustafa Öztürk ve Mikail Bülbül Kürtçe dilbilgisine dair önemli bir kitabı gün yüzüne çıkardılar. Rus diplomat ve dilbilimci, aynı zamanda bir dönem Rusya’nın Erzurum büyükelçiliğini yapan Aleksandre Jaba’nın koleksiyonundan alınan eser Kürt alim ve yazar Mela Mahmude Bayezid’e ait.

Orijinal adı “Risaleyi Tuhfet’ul- Xilan Fi Zımane Kurdan” (Kürt Dilinde Dostlara Hediye) olan eser üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Kürtçe Dilbilgisi Kuralları anlatılıyor. İkinci bölümünde ise Türkçe-Kürtçe bir isim ve fiil sözlüğünün yer aldığı eserin üçüncü bölümünde soru-cevap şeklindeki bir diyalog yer alıyor.

Yazarlar Mustafa Öztürk ve Mikail Bülbül orijinal el yazması olan metnin Arap alfabesinden Latin alfabesine çevirisini yapmışlar. Çevirisi yapılan metnin günümüz Kürtçesine uyarlanmış, sadeleştirilmiş hali de verilmiş. Ayrıca kitabın arkasında Arap alfabesiyle orijinal metin de verilmiş. Gramer açısından hazine niteliğinde olan eser Mezopotamya Vakfı’ndan çıkıp okuyucusuyla buluştu

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2019, 22:26

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER