banner113

Kolesterolun çok yükselmeden ilacını ödemem !

Vatandaşın kolesterolü risk seviyesinde değilse...

Kolesterolun çok yükselmeden ilacını ödemem !


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurum (SGK)'nun Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'nde yaptığı değişiklik ile kolesterol hastaları için 'kolesterolün çok yükselmeden ilacını ödemem dönemi başlattığını' belirtti.

Uygulamanın mağduriyet oluşturacağını savunan Saydan, "Zira SGK son değişiklikle vatandaşın kolesterolü risk seviyesini geçmeden ilacını ödemeyecek. Hastanın ilaç kullanabilmesi için LDL değerinin 190 mg/dL üstü olması gerekiyor." dedi. Saydan, 190 LDL değerinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, SGK'nın 28 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde yaptığı değişiklikle; özellikle kolesterol hastaları için ilaca erişimde sınırlamalar getirdiğini söyledi.

Dün yürürlüğe giren uygulamaya göre daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastalarının ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabileceğini söyleyen Saydan, "Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanın bir hafta arayla iki defa tahlil yaptırması ve LDL kolesterol değerinin yapılan iki tahlilde de 190'ın üzerinde olması gerekiyor. Böylece SGK yaptığı değişiklikle daha önce 160 olan LDL sınırını 190'a çıkarmış oldu. Hastanın kolesterolünün 190'ın altında olması durumunda ise; ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastalıklarının olması veya 65 yaş üstü olması şartı aranıyor. Kısaca SGK, vatandaşa adeta 'hayatın tehlikeye girdikten sonra ilacını öderim' diyor. Söz konusu uygulama daha önce rapor alan ve ilaç kullanan hastaları kapsamıyor." diye konuştu.

Uygulama ile vatandaşın hayatının tehlikeye atıldığını dile getiren Saydan, "190 LDL değeri çok yüksektir. Bu yüzden vatandaşlarımızı uyarmak isteriz: Yediklerinize dikkat edin. Kolesterolünüze iyi bakın aksi takdirde hayatınız tehlikeye girene kadar SGK'dan size kolesterol ilacı yok." dedi.

Saydan, kolesterolün risk seviyesini aşmasının ciddi kalp damar sorunlarına neden olduğunu; damar duvarında biriken ve damar sertliğine neden olan kolesterolün; koroner kalp hastalığı, kalp krizi, inme (beyin damarlarında tıkanıklık) ve dolaşım hastalıklarının oluşmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Saydan, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki söz konusu değişikliğin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2012, 01:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER