banner113

Anjiyo Olmak Artık Daha Kolay ve Daha Güvenli

Dicle üniversitesi kalp hastanesi öğretim görevlisi Doç. Dr.Faruk Ertaş, “Kalp hastalarına anjiyo yapmak artık daha kolay, güvenli ve konforlu”

Anjiyo Olmak Artık Daha Kolay ve Daha Güvenli
Sağlıktaki gelişmeler ve yeni teknoloji gün geçtikçe hasta lehine sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Uzun yıllardır kasık bölgesindeki atardamar yolu ile yapılmakta olan ANJİO artık hasta için daha sağlıklı olan EL BİLEĞİ’ndeki damarlar yolu ile yapılmaya başlandı.



Uzun yıllar Kızıltepe’de Kalp uzmanı ve Baştabip olarak görev yapan Dicle üniversitesi kalp hastanesi öğretim görevlisi Doç. Dr.Faruk Ertaş, Konuyla ilgili olarak Sitemize verdiği demeçte Kalp hastalarına müjde verdi. “Kalp hastalarına anjiyo yapmak artık daha kolay, güvenli ve konforlu” diyen Dr. Ertaş bu konuda şu açıklamalarda bulundu;

Hepimizin bildiği gibi kalp damar hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle kalp damar hastalıklarının erken tanısının ve tedavisinin etkili bir şekilde yapılması hayati önem taşımaktadır.

Halk arasında kısaca ANJİO olarak bilinen KORONER ANJİOGRAFİ kalp damar hastalıklarının kesin tanısı için uygulanan “ALTIN STANDART TANI YÖNTEMİ”dir.

KORONER ANJİOGRAFİ uzun yıllardır kasık bölgesindeki atardamar yolu ile yapılmaktadır. Tıbbi teknolojilerdeki gelişmeler son yıllarda gelişmiş Kardiyoloji merkezlerinde KORONER ANJİOGRAFİ’nin, kasık bölgesine göre çok daha ince damarlar olan, EL BİLEĞİ’ndeki damarlar (radial arter) yolu ile yapılmasına imkan vermiştir.

Koroner anjiografinin el bileğindeki atar damar yolu ile yapılması, kasık bölgesinden yapılmasına göre hasta için daha konforlu ve daha güvenlidir.

El bileği anjiosununun kasık anjiosuna göre en önemli avantajları;

* Hasta işlem bitiminde el bileğindeki ufak bir bandaj ile hemen ayağa kaldırılır, ortalama 2 - 3 saatte taburcu edilir. Aynı gün içinde normal yaşantısına döner.
* Kasıktan yapılan anjioda hasta kasığındaki bir ağırlık ile (KUM TORBASI) ortalama 4 - 6 saat kesin yatak istirahatı yapmak zorundadır.
* 6 saat sonra ilk ayağa kaldırma girişimi yapılır.
* İlk 24-48 saat yürüyüş, araba kullanmak vb aktivitelerde önemli sınırlanma yaşar.
* Kanama kontrolü için el bileğindeki bandaj yeterlidir. Kasık anjiografisinde kanama kontrolü 4 - 6 saat kasığa ağırlık konarak sağlanır.
* Damar giriş bölgesinde ciddi hasar, kalıcı zarar el bileği anjiosunda hemen hiç görülmezken kasık anjiosunda bölgesel kanama, morarma, karın içine hayati risk yaratan kanama, komşu damar ve sinir zedelenmesi, bacak alt kısım damarlarına pıhtı atması ile gelişebilecek bacak damar tıkanmaları yaşanabilir.
* El bileği anjiosunda çok nadiren (%3’den düşük olasılıkla) damarda tam tıkanma olsa bile bu durum sorun oluşturmaz, çünkü kolun diğer tarafındaki atar damar bu eksikliği giderir.
* Anjiografi işlemi sonrası kalp damarına stent yerleştirilmesi gerektiğinde, hastaların % 95 - 98’inde işleme el bileğinden rahatlıkla devam edilir.
* Kalp krizi sırasında da el bileğinden yapılan anjiografi daha güvenlidir. Çünkü kriz sırasında çok sayıda kan sulandırıcı ilaç kullanılması gerekmektedir. Kriz sırasında kanama komplikasyonlarının daha az olması nedeni ile el bileği anjiosu, kasıktan yapılan anjiografiye göre daha iyi bir alternatiftir.
* Şişman hastalarda el bileği anjiosu ile hasta güvenliği ve konforu daha da artmaktadır. Çünkü şişman hastalarda kasık bölgesi girişimlerinde komplikasyon gelişme riski daha yüksektir. Ayrıca kasıktan anjio yapılan şişman hastaların uzun süre yatağa bağlı kalmaları, sırt ağrısı nedeni ile daha zordur.

Dr. Ertaş konuşmasını şu şekilde bitirdi; Artık anjiyo olmak daha kolay, güvenli ve konforludur. Fakat bunun deneyimli ellerde yapılması büyük önem taşımaktadır...

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 19:56

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER