Okul Yollarına Taş mı Dökelim, Gül mü?


Yol medeniyettir,
Medeniyetin kapılarını yollarla açarsınız. 
Yol ihtiyaçtır,
Şehri güzel yollarla mamur edebilirsiniz.
Yol değerdir,
Önemli mekânların tirajlarını  yollarla yükseltebilirsiniz. 
***
    Öyle olmasaydı hükümet tüm Türkiye’yi baştan sona duble yollara çevirir miydi? Milli gelirin önemli bir kısmını şehirlerin, ilçelerin, köylerin ve kasabaların yolları için harcar mıydı? Buna para ve zaman ayırır mıydı?
İnsanlara ve mekânlara rahat ulaşmanın imkânını; güzel güzergâhlara ve sorunsuz yollara borçlu olduğumuzu herkes bilir. Yolları kötü olan kent ve köyler, gözden ve gönüllerden daima uzak kalırlar ve fırsatları yakalama şansları diğerlerine göre çok cılız bir pozisyonda olur.
Nasıl ki kentleri ve mekânları sorunsuz ve güzel yollarla cazip hale getiriyorsak, buralara İnsanların kolayca ulaşma rahatlığını sağlıyorsak ve buraların katma değerlerini - gelişim ivmelerini güzel yollarla yükseltebiliyorsak; Genel de tüm Okullarımızı, özel de ise yeni açılan okullarımızın tamamının ulaşımlarına, geliş - gidişlerinin problemlerine ve yollarının bir an önce bitirilme aşamalarına da çok yoğun bir mesai harcamak gerektiğini düşünüyorum.
Son iki yılda, şehrimizin tüm il ve ilçelerinde yoğun bir şekilde okullaşma ve derslik sayının artırımı sağlanmış ve  bir önceki 10 yıla bedel bir çalışma yapıldığına şahit oluyoruz. Yine son iki yılda okul türlerindeki çeşitliliğin zenginliği, okul bünyelerinde açılan mesleki bölümlerin fazlalığı, imam hatip ve düz ortaokullarının şehrin her yerine dengeli bir şekilde dağılımın yapılması gözden kaçırılmaması gereken çalışmalar olduğu aşikârdır.
Yeni açılan okulların fiziki kapasitelerinin genişliği, donanım ve materyal eksikliklerinin giderilmesi konusunda gösterilen muazzam çaba ve bu çabalar sonucunda çıkan mükemmel eğitim binaları…
       Bunlara Ey vallah! Ve teşekkürler…
       Peki bu okul yollarının şekli  şemalı, aynı grafik istikametinde yol alıyor mu?
Mardin Anadolu Öğretmen Lisesi ve şuan sosyal bilimler lisesine dönüştürülen okulun yolu yedi yılda bitirildiğini hepimiz biliyoruz ve hala tam olarak ta nizami bir yola kavuşmadığını görüyorum.
Keza mükemmel bir fiziki kapasite ve donanımlı materyallere sahip  pansiyonlu Said Nursi İmam hatip lisesinin yolu, okulların açılmasına bir ay kala berbat  bir şemada, hatta yolu bile yok. Bu güzelim öğrenciler, bu güzelim okuldan bıkmazlar mı? Bu okulu nasıl cazib hale dönüştüreceğiz ve  bu okula nasıl tam kapasite ile eğitime katkı sunma fırsatını vereceğiz. Bu suallere cevap vermek zorundayız elbette!!!
Bir yıldır yeni binasında eğitime devam eden ilimizin gözde okulu olan Fen lisesinin yolu da aynı akamete ve vaziyettedir.
Okulların açılması ile farklı bir binada eğitime devam edecek olan Noter Cevdet Altun İlkokulunun yolu ve okul çevresinin keşmekeşliğini merak ediyorum…
Yine birçok ilçemizde yeni yapılan okulların yolları, öğrenciyi kendine çekecek; velileri rahatlatacak bir yapı da olmadığını; ulaşımın, gidiş ve gelişlerinin kolay sağlanamadığını; kışın çamur, yazın toz ve dumandan geçilmediğine şahit oluyoruz.
    ***
    Her şeyden önce yol vardı ve yol olurdu.
Ve eskiden medreseler yapılırken önce yol yapılırdı. Hamam, kervansaraylar ve mektepler en işlek yolda yapılır veya bunların yapıldığı güzergâhlara - yerlere en güzel yollar yapılırdı.
Şimdi söyleyin bakayım. Okul yollarına taş mı dökelim, gül mü? 
Yeni açılan okullarımızın bozuk olan yollarını, çevre düzenlemelerini, güzergâhlarını, hem Mardin Valiliğin, hem de Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının gündemine, Artuklu ilçe Belediyesi, Karayolları il müdürlüğü, Şehir içi Minibüsü kooperatif yetkilileri ile Emniyet Müdürlüğünün gündemine taşımalı, çözüm  yolu bulunmalı ve bu çözümler ivedilikle uygulanmalı...
Çocuklarımız ile öğretmenlerimizin yollarına gül dökelim, taş değil.
Vesselam Herkese…
 

YORUM EKLE