banner113

‘Servan Kalesi Ve Höyüğü’ Kültürel Mirasa Kazandırıldı.

Nusaybin’e bağlı ‘Servan Kalesi ve Höyüğü’ tescil edildi

‘Servan Kalesi Ve Höyüğü’ Kültürel Mirasa Kazandırıldı.

Nusaybin’in 50 km kuzeydoğunda yer alan Servan Kalesi ve Höyüğü, Günyurdu (Kemine) Mahallesi’nde tescil edilerek Nusaybin’in kültürel mirasına kazandırıldı.

 

Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu uzmanları tarafından tespit çalışmaları sonucunda Günyurdu (Kemine) Mahallesi’nde bulunan Servan Kalesi ve Höyüğü, tescil edildi.Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Turgutlu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Servan Höyük ve Kalesi” Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından Korunması Gerekli Taşınmaz Varlığı” özelliği gösterdiğinden, 2863 sayılı Kanunun, Tespit ve Tescil ile ilgili 7. Maddesi uyarınca, I. Derce Arkeolojik sit alanı olarak 20.11.2014 tarih ve 2689 saylı kararıyla tesciline karar verilmiştir.

 

Servan Kalesi ve Höyüğü:

 

Nusaybin ilçe merkezinin 50 km kuzeydoğunda yer alan Servan Kalesi ve Höyüğü, Günyurdu (Kemine) Mahallesinin kuzeydoğusunda, Turgutlu ve Değirmencik yerleşim alanların arasında da bulunur. Sasani imparatoru V. Behram'ın oğlu III. Yezdigirt  (438-457)  döneminde inşa edilmiş olduğu bilinmektedir. Bizanslıların saldırılarını ve bölgeye akınlarını önlemek için yapıldığı sanılmaktadır. 451 yılında Bizanslılarla Sasaniler arasındaki bir savaşta Sasaniler üstün gelirler. Çevre halkını esir alarak Servan Kalesi’ne götürürler. Sasani imparatorluğun Baraz adındaki komutanı hastalanır; esirler arasında bulunan bir papaz komutanı iyileştirir, komutan da onu serbest bırakır. Baraz adındaki bu komutan çevredeki insanlara zülüm ettiği için çevre halkı isyan eder. İsyanı çok sert bir şekilde bastıran Komutan Baraz Midyat ve İdil yerleşim alanlarını yağmalatır.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 08:58

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER