banner113

Nusaybin'deki Êzidîler 'Cejnaezi'yi Buruk Karşıladı

DAİŞ çetecilerinin saldırılarının ardından kutsal toprakları olan Şengal'i terk ederek göç etmek zorunda kalan Nusaybin’de Bagok Kampı’nda bulunan Êzidî yurttaşlar bu yıl CejnaÊzi'yi buruk karşıladılar.

Nusaybin'deki Êzidîler 'Cejnaezi'yi Buruk Karşıladı

Nusaybin Belediyesi tarafından kurulan Bagok Kampı'na ve Çilesiz (Mezra Êzidîya) Mahallesi’ne yerleştirilen Êzidî yurttaşlar, tutukları 3 günlük oruç ardından CejnaEzî'yi buruk bir şekilde karşıladı. Kamptaki çocuklar her şeyden habersiz yine sabah saatlerinde en güzel elbiselerini giyinerek, ev ev dolaşarak "Seba wexer, İydawepiroz be" tekerlemesi söyleyerek şekerler topladı. CejnaEzî'yi, Ezîdî halkıyla beraber kutlamak amacıyla Nusaybin Belediye Eş Başkan Vekili Feryat Tepe ile Eş Başkan Cengiz Kok, Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye Çalışanları ziyarette bulundu. Ziyaret esnasında gelenlere şeker ikramında bulunuldu.

 

Yapılan ziyaretten memnuniyetlerini dile getiren Êzidîler, bir önce kendi topraklarına dönüp eskisi gibi bayramlarını kutlamak istediklerini ifade ettiler.

 CejnaÊzi

 

Her yıl Aralık ayının ikinci Cuma günü kutlanan bayramdan önceki üç gün yani Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri oruç tutulur. Çünkü Êzidî yaradılış mitosuna göre; Êzî Aralık ayının ikinci Salı günü Şam'da zuhur etmiştir ama ilk üç gün hiç süt içmemiştir ancak Cuma günü süt içmeye başlamıştır. Bu nedenle Êzidîler de Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri oruç tutarlar ve Êzî'nin süt içtiği gün olan Cuma günü ise bayram yaparlar.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 14:46

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER