İlk Mıhallemice Ders Zili Çaldı

Mardin`in Midyat ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu`nun 5. sınıfında okuyan 35 öğrencinin seçtiği Mıhallemice`nin öğretilmesine başlandı.

İlk Mıhallemice Ders Zili Çaldı
MARDİN - Seçmeli dersler çerçevesinde velilerin ve öğrencilerin tercih ettiği Mıhallemice derdi okullarda başladı. Haftada 2 saat verilen derste Mıhallemice seslerin ve harflerin yazılış ve okunuşu, günlük konuşmalar, tanışma, selamlaşma ve temel gramer bilgisi öğretiliyor.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, bu seçmeli dersi önemsediğini ifade ederek, "Bugünün eğitim sistemi buna müsaade ediyorsa gerçek anlamda biz tarihimize sahip çıkıyoruz demektir. Midyat`ta bana soracak olarsanız tarih nedir diye? Bende `Bir insanın dört dili aynı anda konuşabiliyor olmasıdır` derim. Buna da eğitim katkı sağlıyorsa demek ki eğitim ciddi bir ilerleme kaydetmiş Türkiye`de" dedi.
 
Mıhallemice ders öğretmeni aynı zamanda Mıhallemi Derneği Başkanı olan Mehmet Ali Aslan ise, "Mezopotamya`nın en eski yerli halklarından olan Mıhallemiler için bu gelişme bir dönüm noktasıdır, bir milattır. Türkiye bu tür cesur adımları atarsa medeniyet yarışında kimse onu tutamayacaktır. Öğrencilerin üçte biri ana dili Kürtçe olanlar, üçte biri ana dili Türkçe olanlar geriye kalanları ise ana dilleri Mıhallemice olanlardır. Biz bu sınıfta sadece Mıhallemiceyi değil, halkların ve dillerin kardeşliğini ve kaynaşmasını da sağlıyoruz" diye konuştu.
 
Bir halkın geçmişi ve geleceği arasındaki en önemli köprünün dil olduğuna işaret eden Aslan, dilin bir halkın, bir kavmin DNA kodları, bir toplumun hafızası olduğunu belirterek, Ana dilde eğitim seçmeli değil, zorunlu bir ders olması gerektiğini söyledi.
 
Aslan ayrıca, üniversitelerde Mıhallemice bölüm açılmasını ve Mıhallemice TV açılmasını istediklerini de sözlerine ekledi.
 
5`nci sınıf öğrencisi Arda Kaan Bayram`ın Annesi Özgür Bayram da, Mıhallemice dersinin verildiğini öğretmen sayesinde öğrendiklerini dile getirerek, "Çocuğum şuan derse katılıyor. Çocuğumun yeni bir dil öğrenmesinin keyfini yaşıyoruz şuan. Bu dersin ona bayağı katkı sağlayacağını düşünüyorum arkadaş ve çevresinden dolayı" dedi.
 
Mıhallemice seçmeli dersine katılan öğrencilerden Çiğdem Korkut, Mıhallemice dersini seçmesinin nedenini, hiçbir okulda böyle bir dersin olmaması olarak açıklarken, öğrencilerden Mustafa Yılmaz ise, "Ben burada yaşıyorum, Mıhallemice bilmiyorum. Ben Kürdüm. Neredeyse Mardin`in yarısında herkes Mıhallemice konuşuyor. Ben de bu sebeple Mıhallemice dersini seçtim. Bu dersi seçtiğim için çok mutluyum. Öğretmenimden de çok memnunum. Sene sonunda çok iyi şeyler öğreneceğimi düşünüyorum" dedi.
 
Hazar Köz isimli öğrenci de, Mıhallemi dersini Arapçasını geliştirmek için seçtiğini belirterek, "Bu ders sayesinde hem Arap alfabesini öğreniyorum hem de Kur`an-ı Kerim`i daha iyi okuyacağım. Benim amcamın Dubai`de şirketi var. Eğer Allah göstermezse üniversiteyi kazanamazsam bu ders sayesinde büyüyünce amcamın yanında çalışabilirim. Çok işime yarayacak bu ders" diye konuştu.
(M.Sait Başaran - İLKHA)






Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2012, 01:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER