Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliğinde Tohum Bayii Ve Dağıtıcıları Toplantısı Yapıldı.

Mardin tohum bayii ve dağıtıcıları toplantısı yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliğinin organize ettiği, tohum bayilerinin sorunlarının işlendiği toplantı, Kızıltepe İlçesinde yapıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliğinde Tohum Bayii Ve Dağıtıcıları Toplantısı Yapıldı.
  
Otuz ruhsatlı bayii’nin katıldığı toplantıda, tohumculuk sektörü ve sıkıntıları her boyutuyla ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilcisi, Mehmet Ali Dündar tohum üretim ve dağıtımının Mardin tarımındaki önemine değindi. Dündar “Özellikle ekim hazırlığına başladığımız ikinci ürün mısır tohumlarının tedarik ve dağıtımında sektör büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bir çok firmanın tohum ithal edememesi piyasada arz sıkıntısını bazı çeşitlerde had safhaya çıkartmış ve sektörde bir kaos havası yaratmıştır. Bazı meslektaşlarımız bu sezon iş yapmama riskiyle karşı karşıya olmakla beraber, il bazında kronik sorunumuz olan kaçak ve korsan tohum satışları artarak devam etmektedir. Bölgemizde fazla satış yapan bazı firma ve dağıtıcılarının  bu ortamı lehlerine, etik olmayan biçimde kullandıkları iddiaları, sektör çalışanlarının birbirlerine olan güvenini zedelemektedir” dedi.

          Bayilerin tek tek söz alıp katkı sundukları toplantı da Tarım Teşkilatları ile Tohum Dağıtıcıları Alt Birliğinin ruhsatsız satışlara karşı yeterli çabayı sergilemedikleri, bazı firmaların satış politikalarının ahlaklı olmadığı konusu sıklıkla dile getirildi. Tohum bayileri, yeterli tohum bulunmadığı bu sezonda bazı firmaların ellerindeki tohumları, bayiiler yerine korsan satıcılar eliyle pazarladıklarını, Tarım Teşkilatlarının da bu konuya duyarsız kaldıklarını dile getirdiler.

         Toplantı da genel çerçeveyle şu konulara değinildì. Ruhsatsız satışlar, haksız rekabet koşulları, sahte tohum satışları, emeğiyle çalışan tohum bayilerinin emeğini çalmakla eşdeğerdir. FAO grubunun ne olduğunu bilmeyen, köylere tohum servis eden, sahte ve tarihi geçmiş tohumları satan, çiftçiyi kendi çıkarları doğrultusunda yanlış yönlendiren kişiler üreticinin emeğini çalmaktadır. Bu konuda başta Tarım Teşkilatları olmak üzere herkes görevini yapmalıdır. Ziraat Odalarının bu konuda inisiyatif alıp, sorumlu olduğu çiftçilerin haklarını korumasının zamanı gelmiş, geç bile kalınmıştır. Mardin’deki tohum bayileri acilen bir dernek kurmalı, haklarını ilgili tüm kesimleri de yanına alarak korumalıdır. Ruhsatlı çalışan işletmeler mutlaka birbirleri ile alışveriş yapmalı, ruhsatsız işletmelere tohum vermemelidir. Ziraat Mühendisliği mesleğinin ve emeğinin onuru korunmalı, İlimiz tarımının hakkettiği seviyeye çıkarılması sağlanmalıdır. Ahlaklı ticaret, kutsal bir meslek olan tarımın vazgeçilmezi olmalıdır. Mesleki sadakat ve samimiyete her zamandan daha fazla ihtiyaç vardır. Meslek ahlakına uymayan, haksız ve etik dışı ticaret yapanların uyarılması gerektiği, devamında bu kişi ve firmaların kamuoyuna açıklanması ile resmi kurumların gerekli idari cezaları uygulamaya davet edilmesi kararı alınmasından sonra, tohum bayileri Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliğine böyle bir toplantıyı düzenlediği için teşekkür edip, bu toplantıların sıklıkla yapılmasını temenni ettiler.
 
 

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2012, 00:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER