banner113

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliği 2. Olağan İstişare Toplantısı Yapıldı

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliği 2. Olağan İstişare Toplantısı Yapıldı Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliğinin üç ayda bir yaptığı istişare toplantısı İl Temsilciiliğinde yapıldı.Üyelerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda mesleki konuların yanında Mardin`de tarımın son durumu ele alındı. İl temsilcisi Mehmet Ali Dündar başkanlığındaki toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt ile şube müdürleride katıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliği 2. Olağan İstişare Toplantısı Yapıldı


    Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar açılış konuşmasında Mardin tarımını ilgilendiren güncel konuları katılımcılarla paylaştı. Dündar " İlimizde hububat hasadına başlayacağımız bu günlerde herşeyden önce çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir hasat diliyorum. Geride bıraktığımız üretim sezonu üreticilerimiz için dönemsel olarak bazı sıkıntıları beraberinde getirmiştir.Ancak sonuçta kuru alanlar hariç, hububat ta verimli bir hasat olacağını tahmin ediyoruz.Mercimek üretimin de büyük daralmayla birlikte,çok düşük verim alınması mercimek üretimi için acil bir planlamanın yapılmasını gerektirmektedir.Elektrik enerjisi sorununun giderilmemesi durumunda,yakında başlayacak olan 2. ürün mısır ekim ve üretmine de  üreticlerimiz sıkıntılı gireceklerdir.mardin tarımının daha sağlıklı bir seyir izlemesi için ilgili tarafların dayanışması zorunlu hale gelmiştir" dedi.
     Dündar" Meslektaşlarımızın kamu ve özel alanda çalışma koşulları hala bir sürü sıkıntıyı içermekte,zirat mühendisliği mesleği hak ettiği değeri görememektedir.tarım danışmanı meslektaşlarımız,hem ücretlerini tahsill etmede zorlanmakta hem de çiftçimize daha yararlı olma koşullarından mahrum kalmaktadır.tohum ve zırai ilaç bayisi meslektaşlarımız yrn sezona girerken tekrar korsan işletmelere ezdirilmektedir.Mardin de ruhsatlı tohum bayiilerinin neredeyse üç katı kaçak ve korsan işletme bulunmakta ve bu işletmeler, onuruyla bu mesleği yapan meslektaşlarımızın emeğini çalmaktadır.Tarım teşkilatlarında çalışan ziraat mühendisleri teknik çalışmadan yoksun,sadece bürokratik işlemleri yapmaya mahkum bırakılmaktadır.Ziraat mühendisini masa memuru gören zihniyet ve uyglamaların ivedilikle tarihe karışması gereklidir" dedi .  
     Toplantıya katılan Gıda 
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt üyelere müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi verdi.Söğüt kendisinin de ziraat mühendisi olması nedeniyle sorunları iyi bildiğini dile getirerek" Mardin tarımnın ve ziraat mühedislerimizin  sıkntılarının giderimesi konusunda yoğun çaba sarf etmekteyiz. İlimiz de daha yaralı hizmet verebilmemiz için düşündüğümüz proje ve önerilerimizi sürekli bakanlığımıza iletiyoruz.Bu çalışmalarımız da ziraat mühenendisleri odası ve diğer sivil toplum kuruluşlarının destek ve önerilerini her zaman yanımızda görmek istiyoruz" dedi. Katılılmcıların il müdürüyle soru-cevap şeklinde geçen sohbetlerinin ardından aşağıda ki konular hakkında görüş birliğine varıldı:   

  1.    Ziraat mühendisliği mesleğinin daha yararlı olabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak meslektaşlarımızın sahada çalışabilme koşullarına sahip olması mutlaka sağlanmalıdır.   
  2.    Tarım teşkilatında çalışan meslektaşlarımıza maliye memuru muamelesi yapılmaması iin çiftçilerden istenen fatura ve müstahsil belgelerinin, tarım teşkilatlarına değil vergi dairelerine ibrazı için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  3.    Tohum ve ilaç bayisi meslektaşlarımızın hukukunu korumak için ruhsatsız ve kaçak satışlarla mücadelenin ilgili kurumlarca arttırılması ve bu haksız rekabetin engellenmesi gerekmektedir.
  4.   Tarım danışmanı ve özel sektörde ücretli çalışan meslektaşlarımızın ziraat mühendisliği mesleğinin onuruna yakışacak çalışma ve ücretlendirilme koşulllarına sahip olması gerekir.
  5.   Çiftçilerimizin ziraat mühendisleri ile koordineli üretim yapması için yayım ve yönlendirmenin üst seviyeye çıkarılması gereklidir.
  6.    Yeni başlayan hasat sezonunun sağlıklı yürümesi ve akabinde ikinci ürün ekiminin düzenlenmesi için ilgili kurumların  yoğun çaba göstermesi gerekmektedir.
  7.   Kırsal kalkınma tarafından yapılacak olan yatırım ve alet ekipman programının bir an önce netleşip,alet ekipmanda anız yakmayı azaltmak için sap parçalayıcı ve gömücü ekipmanlara öncelik verilmelidir.
  8. Kızıltape Ziraat Meslek Yüksekokulu iki odaya mahkum olmaktan kurtarılıp, acilen teknik ve bilimsel çalışmasını yapabileceği bir ortama kavuşturulmalıdır.
  9. GAP Projesi kapsamında Mardin sulama göletinin mutlaka yapılması ve sulama kanalları çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir.
  10. Elektrik sorununun yaz sezonunda tekrar etmemesi için gereki çalışmalar acilen yapılmalı. Üreticinin daha rahat üretim yapabilmesinin koşulları sağlanmalıdır.
  11. Tarımla ilgili faaliyet gösteren resmi ve sivil kuruluşların ivedilikle bir araya gelip bir platform oluşturması artık kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu platformun periyodik olarak toplanıp Mardin tarımının geliştirilmesi için çalışma yürütmesi gerekmektedir.

             Toplantı üyelerin dilek ve temennileriyle sona erdi.


Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2012, 08:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER