banner113

“Yeni basın yasası basın özgürlüğü yolunda atılan anlamlı bir adımdır”

Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik, “Yeni basın yasası basın özgürlüğü yolunda atılan anlamlı bir adımdır” dedi.

“Yeni basın yasası basın özgürlüğü yolunda atılan anlamlı bir adımdır”
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni basın yasasına tepki gösterenlerin saltanat tahtlarının sallanmasından duydukları rahatsızlıkların dışa yansıtmaları olarak algılıyorum diyen Başkan Çelik sözlerine şu şekilde devam etti, “Değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlandığını görmemek, basın kartları komisyonunda Anadolu Basınının düşünce ve karar sahibi olmasını görüşmek Anadolu’da görev yapan ve sorumluluk yüklenen biz gazeteci kuruluş temsilcilerini fazlası ile memnun etmiştir.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, Anadolu’daki 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonuna eklenmesi, komisyonun katılımcı bir yapıya kavuşturulmasından bazı gazeteci kuruluşlarının rahatsızlık duymasına anlam vermede zorlanıyorum”.

Gazetecilerin Basın Kartı alma sürelerin kısaldı
Çelik, “Öncelikle, gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilecek. Öte yandan, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza beleme süresi uygulanmayacak. Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı. Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Bizim için, bekleme süreleri kadar önemli olan diğer konu ise, Basın Kartı Komisyonunun yapısının değiştirilerek; Komisyon’un daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Yeni yönetmelik ile sektörün çeşitli kesimlerinin Komisyonda temsilinin sağlandığını görüyoruz. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer almasını bekliyoruz”.

Basın kartı düzenlemesi olumlu sonuçlar verecektir
Başkan Çelik, “Yeni Basın Kartı Yasasını Meslektaşlarımızın sorunların, demokratik haklarına hizmet edeceğine inanıyor, bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Demokrasinin olmazsa olmazlarından olan basın kendisine kimlik ve karakter kazanma noktasında ve sosyal haklar açısından basın kartı düzenlemesi olumlu sonuçlar verecektir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2015, 12:34

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER