banner113

Unat’tan İki Müjdeli Haber

4B'li (Bağ-Kur) vatandaşlara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandı.

Unat’tan İki Müjdeli Haber

Kızıltepe Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Ümit UNAT 5510 Sayılı Yasanın 4/B (Bağkur)lu olan sigortalılara alakalı yürürlüğe giren iki haber hakkında bilgilendirme yaptı UNAT Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yeniden yapılandırma kapsamındaki 4B'li (Bağ-Kur) vatandaşlara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandı. Yapılan yazılı açıklamada, 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı. Bu kapsamda Kurumun, borçlarını ödeyerek emekli olabilecek 4B kapsamındaki sigortalılara yönelik bankalar ile görüşmeler yaptığı belirtilen açıklamada, şu bilgileri verdi:

"Banka ile yapılan protokol ile 4B kapsamında olup, prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkar ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkanı sağlandı. Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacaklar, Kurumdan alacakları 'prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek' yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Bu imkandan, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, 4B prim borcunu ödemesi durumunda 4A'dan yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler yararlanabilecek." Dedi.

Devamla UNAT ikinci olarak ‘’Bağ-Kur’luların uzun zamandır beklediği prim indirimi nihayet 1 Ekim’den itibaren başladığını,  5 puanlık prim indiriminden yararlanabilmek için Kurumumuza borç bulunmaması gerekiyor. Yapılandırma fırsatını değerlendirenler bugünkü asgari ücret üzerinden her yıl en az bin lira daha az prim ödeyecekler. 4/B sigortalıları yani Şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur’luları ve milyonlarca esnaftan alınan Bağ-Kur primleri ekim ayından geçerli olmak üzere yüzde 34.5’ten yüzde 29.5’e inecek. sigortalılar 2016 yılında bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında kendi belirledikleri kazanç rakamı üzerinden prim ödüyorlar. 5 puanlık indirimle en düşük kazanç üzerinden prim ödeyen esnafın aylık avantajı 82.35 lira olurken, yıllık avantaj tutarı 988 liraya ulaşacak. En yüksek kazanç üzerinden Bağ-Kur primi ödeyenlerin avantajı ise aylık 535 lira, yıllık olarak da 6.420 liraya ulaşacak’’. Diye sözlerini bitirdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2016, 19:59

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER