Unat: Gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi gerekir.

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, "Gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi ve bu anlamda mali kayıpların önüne geçilmesi gerekir." dedi.

Unat: Gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi gerekir.

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, gelir vergisi tarifelerine ilişkin, “Matrahlar eş değerli şekilde güncellenmeli ve kamu görevlilerinin kayıplarının önüne geçilmeli. Burada matrahı bırakalım. Yapılabilecek tek şey, gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi ve bu anlamda mali kayıpların önüne geçilmesidir.” dedi.

“VERGİ MATRAHLARINDAN KAYNAKLI KAYIPLARIN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR”

Kamu görevlilerinin vergi dilimiyle ilgili yaşadıkları kayıplara dikkati çeken Ümit Unat, bu kesimin yüzde 15’lik vergi dilimini birkaç ay içinde aşıp, yüzde 20-27’lik vergi dilimi bandına takıldıklarında ciddi anlamda kayıplar yaşadığını söyledi. Bunun “kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alınmasına neden olduğunu” savunan Ümit Unat, şunları kaydetti:

 

“Gelir kayıplarının olduğu bir zemini yaşıyoruz. Kamu görevlilerine ilişkin vergi matrahlarından kaynaklı kayıpların düzeltilmesi gerekiyor. Hükümet yeniden değerleme oranlarını belirlerken yüzde 23’lük rakamlar ortaya koyuyor ama kamu görevlilerinin durumuna baktığımızda aynı yaklaşım gösterilmiyor. Matrahlar eş değerli şekilde güncellenmeli ve kamu görevlilerinin kayıplarının önüne geçilmeli. Burada matrahı bırakalım. Yapılabilecek tek şey gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi ve bu anlamda mali kayıpların önüne geçilmesidir. Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda (KPDK) buna özellikle vurgu yaptık. 2019’un ilk KPDK’si mart ayında olacak. Orada da aynı konuyu gündeme getireceğiz. Nihayetinde de ağustos ayında toplu sözleşme masası kurulacak. Orada buna ilişkin bir hüküm çıkarmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

Hükümetin bu talebin imzaya dönüşmesine hazırlıklı olması gerektiğini belirten Ümit Unat, şöyle dedi: “Kamu görevlileri vergi diliminin sıkıntısını yaşıyor. Enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasından kaynaklı olarak 2 yıllık toplu sözleşme sürecinde imza altına aldığımız rakamların üzerinde bir enflasyon gerçekleşti. Türkiye’de ekonomideki dalgalanma, dolar, kur ve dış müdahale operasyonları yüzünden bir enflasyon makası oluştu. Bu makas dolayısıyla da kamu görevlilerinin alım gücü düştü. Eylül ve ekim ayından itibaren yüzdelik dilimi geçen enflasyon rakamları dolayısıyla ortada bir mali kayıp var. Bunun telafi edilmesi gerekiyor.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2019, 20:58

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER