Ümit Unat:''Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır''

Büro Memur Sen Mardin Şube başkanı Ümit Unat 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Ümit Unat:''Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır''

Büro Memur Sen Mardin Şube başkanı Unat mesajında’’ Bilindiği üzere Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Her yıl 3 Aralık, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan Uluslararası Engelliler Günü, bir kutlama değil, farkındalık oluşturma günleridir. Engelli vatandaşlarımızın sorunları sadece bir gün de değil, sürekli ele alınmalı, gündemde tutulmalıdır.

Engellilerimizin hatırlanması, onların sorunlarının çözümlenmesi ve seslerinin duyurulması aşamasında bu hafta oldukça önemlidir. Ülkemizdeki yaklaşık 9,5 milyon engelli vatandaşımız, çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadır. Bu sorunların çözümü kadar engelliliği ortadan kaldıracak tedbirleri almak da önemlidir. Bu konuda devletin yanı sıra sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düşmektedir.

Ülkelerin gelişmişlikleri, vatandaşlarına verdiği değerle ölçülmektedir. Bir devlet, bütün vatandaşlarını kucaklayabiliyor, onların hayat kalitesini yükseltiyor ve sıkıntılarını giderebiliyorsa, sosyal devlettir. Devlet, özellikle dezavantajlı vatandaşlarına pozitif ayrımcılık yapmalı, onların hayat şartlarını kolaylaştırmalı ve üretime katkıda bulunmalarını sağlamalıdır.

Engellilerin kamusal hayatın her alanına tam ve bağımsız kişiler olarak katılımı, çalışma alanında fırsat eşitliğinin sağlanması, kişisel gelişim imkânlarından istifade edebilmeleri, eğitim-öğretim hizmetlerine erişimlerinin kalıcı olarak temini, yapılan düzenlemelerin engelli vatandaşlarımız da düşünülerek planlanması ve uygulanması; engellilerini dört duvar arasına kapatmayan, sosyal alanda imkân ve kamusal alanda istihdam oluşturan bir Türkiye ve dünya için herkes duyarlı olmalı ve elinden geleni yapmalıdır.

Engelli kardeşlerimiz sadece insanların iyilikseverliğine terk edilmeden ayrımcı olmayan iyi kanunların imkânına da kavuşturulmalıdır. İnsan onuruna yaraşır ve toplumla kaynaşan bir hayat tarzı, engellilerin en tabii hakkı ve devletin de öncelikli görevidir. Anayasa ve kanunlarımız, engellilerle ilgili olarak evrensel değerlerle düzenlemeleri öngörmüş ve devleti engellilerin sorunlarına yönelik olarak yükümlü kılmıştır. Devlet, bu yükümlülüğünü yerine getirmelidir.

Memur-Sen ve Büro Memur-Sen olarak, engellilerimizin sorunlarının çözümü ve kazanımların daha da artması için, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü mücadeleyi vermeyi, sorunların üzerine kararlılıkla gitmeyi sürdüreceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Büro Memur-Sen olarak Engelliler günü’nün  sorunların gündeme gelmesine ve çözüm üretilmesine vesile olmasını, başta sendikamıza üyesi olan Kamu çalışanları olmak üzere  tüm engellilerimize ömür boyu sağlıklı ve mutlu yarınlar diliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2019, 20:23

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER