banner113

“Üçüncü Mardin Tanıtım ve Onur Ödülü” sahiplerini buldu.

Mardin’in tanıtım ve gelişmesine katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara verilen “Mardin Turizmi Hizmet ve Onur Ödülleri” Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.

“Üçüncü Mardin Tanıtım ve Onur Ödülü” sahiplerini buldu.

Mardin Valiliği, Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğinde, Mardin’in tanıtım ve gelişmesine katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara verilen “Mardin Turizmi Hizmet ve Onur Ödülleri” Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.

Mardin Valisi Mustafa Yaman, Garnizon Komutanı  Kıdemli Kurmay Albay Altan Er, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri ve MARSEV Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Nehrozoğlu, İstanbul MAREV Başkanı Av.Haluk Eldem, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr .Metin Sözen başta olmak üzere İl Protokolü, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Vakıf Gönüllüleri, akademisyenler, kanaat önderleri, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği ödül töreni, basın mensupları tarafından da büyük bir ilgi gördü. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, ödül tarihçesi hakkında sunum eşliğinde bilgi veren MARSEV Genel Sekreteri Emekli General Dr. Yavuz Ölçen “Mardin Turizmi Hizmet ve Onur Ödülleri” nin seçici kurul tarafından 4 ayrı kategoride belirlendiği bilgisini vererek, “Turizm ve Tanıtım” alanındaki ödülün Nobel sahibi Mardinli Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’a Ankara Mardin Kültür Evinde düzenlenen törenle takdim edildiğini hatırlattı.

Daha sonra kürsüye gelerek açılış konuşmasını yapan MARSEV Genel Başkanı Kemal Nehrozoğlu, Mardin’in sosyal ve kültürel zenginliklerinin Türkiye’de ve tüm dünyada tanıtımını sağlayan ve köklü tarihi mirasının korunmasına katkıda bulunan muteber hemşerilerinin varlığından onur duyduğunu ifade ederek, 2017 yılı Kasım ayında Türkiye Ulusal Turizm Kongresinin Mardin´de yapılacağı bilgisini verdi.

İslam Medeniyeti’nin ilim  zirvesi olan hicri 4. ve 5.yüzyıllarda, Mardin’de anılmaya değer büyük ilim adamları yetiştiğini söyleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Avrupa’nın karanlık dönemlerini yaşadığı ortaçağda İslâm medeniyetinin; Bağdat, Semerkant ve İslâm’ın hüküm sürdüğü topraklarda; tıp, astronomi, cebir, fen ve matematik alanlarında büyük inkişaflar gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Rektör Ağırakça “Mardin, tarihte üstlendiği bilimsel ve kültürel rol ile Ümmü’l- Ulum (ilimler anası) ve Medinetu’l-Maarif (Bilgi Şehri) unvanları ile bilinen Nusaybin’de ilk Hıristiyan- Süryani Akademisi Nusaybinli Mor Yakup tarafından açılan manastır; felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitiminin verildiği dünyanın ilk eğitim üniversitesi olma özelliğine sahip olmuştur. Mardinli İlim adamlarının yetişmesinde Mardin medreselerinin de büyük rolü vardır.” şeklinde konuştu.

Mardin ‘in tanıtımına katkı sunan kişilerin “Mardin Tanıtım ve Onur Ödülü ” ile taçlandırılmasının önemine değinip, ödüle hak kazanan adayları tebrik ederek konuşmasını sürdüren Ağırakça,

Nisibis Akadedemisi’nin, Deyrulzafaran’ın, Kasımiye ve Zinciriye gibi büyük mekteplerin, Medresâ Sor’ların ilim ve irfan mirasının, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde yeniden can bulmasını arzu ettiğini dile getirerek, “ ’Turizm ve Tanıtım’ alanında ödül alan,  Nobel Kimya Ödülü sahibi  Prof. Dr. Aziz Sancar, Mardin’li ilim adamlarının son halkasını oluşturuyor, yeni nesillerin bu halkaya bir halka daha eklemesini temenni ediyorum.” dedi.

2016 yılı  “3. Mardin Tanıtım ve Onur Ödülü”  sahiplerinin son derece önemli isimler olduğuna vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Ağırakça, kuruluşundan bu yana nitelik ve nicelik olarak yükselen bir değer olan ‘MAREV’e, geleneksel Mardin mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu ‘Cercis Murat Konağı’na, hizmet kalitesi ve rekabetçi konumu ile Avrupa’nın önde gelen faal hava yolu ‘Türk Havayolları’na ve Süryani Telkari sanatının en büyük ustalarından biri olan ‘Suphi Yerlihindi’ye teşekkür edip başarılarından dolayı kendilerini tebrik etti.

Mardin Valisi  Mustafa Yaman ise konuşmasına Mardinli Şair-Yazar Murathan Mungan´ın  “Eskidendi Çok Eskiden” şiiriyle konuşmasına başlayarak, Mardin´in sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri geleceğe taşıma kararlığında olduklarını söyledi. Vali Yaman, Turizmin diğer sektörleri de hareketlendirdiğinin altını çizerek “Tanıtım ve Onur Ödülleri”ne layık görülenleri tebrik etti.

Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve 11 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin oy birliğiyle belirlenen ödüller, “Kültür, Sanat, Edebiyat ve Mimari” alanında MAREV adına MAREV Genel Başkanı Haluk Eldem’e, “Girişim ve Yatırım” alanında Cercis Murat Konağı adına Ebru Baybara Demir’e ve Türk Hava Yolları adına Mardin Hava Yolları Müdürü Yusuf Dilberoğlu’na, “Turizm Emekçileri” alanında ise telkâri ustası Suphi Hindiyerli’ye verildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından ödül sahiplerine verilecek olan plaket yerine kaim olmak üzere Üniversite Kampüs Yerleşkesi alanında, 50 adet ağaç dikildiği bildirildi.

Tören katılımcıların toplu hatıra fotoğrafı çekmesi ile sona erdi

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 23:22

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER